Mărirea şi decăderea celui mai tânăr şef al Camerei Deputaţilor. Cum i-au înflorit subit conturile lui Bogdan Olteanu

Mărirea şi decăderea celui mai tânăr şef al Camerei Deputaţilor. Cum i-au înflorit subit conturile lui Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu va sta în următoarele două săptămâni în arestul Poliţiei FOTO Marian Iliescu

Ascensiunea politică a lui Bogdan Olteanu a fost una fulminantă, ajungând al treilea om în stat la vârsta de doar 34 de ani, fiind cel mai tânăr preşedinte al Camerei Deputaţilor din istoria Parlamentului. Funcţiile pe care le-a ocupat i-au adus o avere impresionantă, dar şi necazuri tânărului politician. După ce a făcut în doar 8 ani aproape 3 milioane de euro, Olteanu a ajuns în spatele gratiilor în urma unor acuzaţii grave de corupţie.

Fostul viceguvernator al BNR a ajuns în prima linie a politicii datorită relaţiei pe care a cultivat-o cu fostul premier şi preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, cel care i-a fost şi naş de cununie. S-a înscris în PNL în 1991 şi a activat în organizaţia de tineret a liberalilor, ocupând funcţiile de secretar general al Organizaţiei Studenţilor Liberali (1993-1996), apoi de vicepreşedinte (1996-1998) şi preşedinte (1998-2000) al Tineretului Naţional Liberal.
 
Şase ani mai târziu de la înscrierea sa în PNL a fost angajat pe postul de consilier al ministrului Industriei şi Comerţului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. La vârsta de 33 de ani, Olteanu a fost ales deputat pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr, formată din PNL şi PD. În calitate de deputat, fostul viceguvernator BNR a fost preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă, membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. 
 
La scurt timp de la alegerea sa în funcţia de deputat, Bogdan Olteanu a fost propus ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul de către premierul Călin Popescu Tăriceanu. Nu a stat nici măcar trei luni în funcţie şi şi-a dat demisia, anunţând că vrea să candideze la preşedinţia Camerei Deputaţilor, funcţie lăsată liberă de fostul premier Adrian Năstase. Olteanu a ajuns al treilea om în stat cu 196 de voturi, adunate de la PNL, PD, UDMR, PRM şi grupul minorităţilor naţionale. 
 
Până în anul 2005, Bogdan Olteanu a deţinut 50% din capitalul social al societăţii de consultanţă Gorghiu & Asociaţii. După divorţul de soţia sa, Cristina Andone, cu care are doi copii, Bogdan Olteanu a avut o relaţie amoroasă cu actualul lider al PNL, Alina Gorghiu. 
 

Cursul averii lui Bogdan Olteanu

O analiză hotnews.ro arată că averea lui Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului. Dacă în 2008 datoriile acestuia erau mai mari decât averea, în 2013 conturile acestuia s-au „umflat” de aproape 20 de ori. În 2008, anul în care Bogdan Olteanu ar fi primit mita din dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, acesta trecea în declaraţia conturi bancare în lei şi euro în valoare de 104.800 de lei şi datorii de 222.733 lei. Mai exact, în 2008 şi 2009, datoriile lui Olteanu erau mai mari decât toată averea acestuia. 
 
În 2010 însă, conturile lui Olteanu „s-au umflat” de aproape 20 de ori, de la 37.700 de lei la 620.700 de lei. De precizat însă faptul că la sfârşitul anului 2009 (octombrie 2009 – n.r.) acesta a fost numit viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) şi câştiga un salariu care putea urca şi până la 10.000 de euro pe lună, iar acest lucru un însemna aproape 530.000 de lei pe an.
O creştere se poate observa şi în 2011 când veniturile acestuia, au depăşit 880.000 de lei, iar în 2012 au sărit de 1,4 milioane de lei.
 
Cel mai bun an al lui Bogdan Olteanu pare să fi fost 2013 când totalul activului a depăşit 1,5 milioane de lei. După acest an, averea lui Olteanu începe să scadă,  ajungând la 266.239 lei. În 2015 acesta reuşeşte să-şi multiplice banii, însă îi cresc şi datoriile. Astfel, la sfârşitul anului, acesta avea 471.000 de lei, dar avea datorii de aproape 1,3 milioane de lei.
 

Avere: o casă de 1.000 de metri pătraţi

În acest moment Bogdan Olteanu este proprietarul unei case din localitatea Ghermăneşti, judeţul Ilfov, construită în anul 2014, cu o suprafaţă de 1.057 de metri pătraţi, potrivit ultimei declaraţii de avere publicate în luna iunie a acestui an. Acesta precizează că nu deţine drept de proprietate asupra terenului pe care este construită casa. El deţine şi un autoturism Lexus, fabricat în anul 2007. În aprilie, Olteanu a vândut acţiuni la Unicredit SA în valoare de 12.625,07 lei.

Viceguvernatorul are conturi deschise la BRD şi Banca Transilvania, în care avea, la data completării declaraţiei de avere, 14.953,06 lei şi 39,55 euro. Olteanu deţine 50% din acţiunile E-boda Buildings şi E-boda Electronics. El a împrumutat E-boda Buildings cu 155.061 de lei şi E-boda Electronics cu 6.000 de lei.

Olteanu are însă şi mai multe credite. Un credit imobiliar de 474.812,01 lei şi un credit cu garanţie imobiliară de 495.161,76 lei, ambele contractate la Banca Transilvania în anul 2015, cu scadenţă în anul 2019. El mai are credite de 80.000 de lei la Bancpost şi Banca Transilvania acumulate pe carduri de credite.

Bogdan Olteanu a încasat dividende de la E-boda Buildings SRL, în ultimul an fiscal încheiat, de 30.000 de lei, aceeaşi societate rambursându-i şi o parte din împrumutul acordat, respectiv 61.299 de lei. Olteanu a mai încasat venituri în calitate de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional Bucureşti şi Paris, în sumă de 173.220 de lei. Veniturile pe care le încasează în calitate de viceguvernator al BNR nu sunt publice.

Plătit ca să-l pună guvernator al Deltei pe Mihaiu

La sfârşitul lui iulie, procurorii anticorupţie au deschis o anchetă privind modul în care jurnalistul Liviu Mihaiu a fost numit, în 2009, în funcţia de guvernator al biosferei Rezervaţia Delta Dunării. Sorin Ovidiu Vîntu a povestit la DNA că pentru această numire ar fi plătit un milion de euro. Destinatarul banilor: Bogdan Olteanu care în schimbul spăgii a vorbit cu naşul Tăriceanu să-i dea lui Mihaiu funcţia de guvernator al Deltei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările