Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, acuzată că i-a acordat soţului cel mai grav grad de handicap şi pensie de invalid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, ar fi obţinut în 2005, când soţia sa ocupa funcţia de director la Casa de pensii Ilfov, în aproape două săptămâni, atât pensie de invaliditate pentru gradul întâi de handicap, cât şi indemnizaţie de însoţitor, în lipsa unui certificat medical foarte clar şi deşi acesta avea domiciliul în Bucureşti, arată o anchetă realizată de Centrul de Investigaţii Media şi  B1TV.

„Cu acte neclare si diagnostice discutabile, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, i-a dat sotului pensie si cel mai mare grad de invaliditate”, susţin jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media, într-o anchetă publicată marţi seara şi prezentată şi în emisiunea „Sub semnul întrebării” de la B1TV, moderată de Robert Turcescu.

Numai din indemnizaţia pentru însoţitor, de care soţul ei beneficiază din 2005, pe lângă pensie, acesta a primit, după calculele Centrului de Investigaţii Media, peste 54.000 de lei (valoarea indemnizaţiei era în 2005 de 310 lei, iar în 2013 de 633 de lei). Cât despre valoarea pensiei, aceasta a trecut de la suma de aproape 340 de lei, aferentă pensiei de invaliditate acordate în 2005, la suma de aproximativ 930 de lei, de care beneficiază din 2009, de când a trecut la pensia acordată de drept, după ce a ajuns la vârsta de pensionare.

Scenariul pensiei dinainte de pensie

Concret, în 2005, Casa de Pensii a judeţului Ilfov, condusă atunci de actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a dispus încadrarea soţului acesteia, Iulian Câmpeanu, pe atunci în vârstă de 58 de ani şi proaspăt retras, de la 1 martie 2005, din funcţia de director general adjunct la firma Grup Meteor Construct din Ilfov, prin acordul părţilor, în cel mai grav grad de handicap, gradul întâi, deşi acesta avea domiciliul în Bucureşti. Şi totul s-a petrecut în aproape două săptămâni.

Totul a început în 2 martie 2005, adică la o zi după ce a încheiat contractul cu firma Grup Meteor Construct, când Câmpeanu a depus cererea de acordare a pensiei de invaliditate, fără a menţiona însă clar exact cărei case de pensii este adresat, însă a ajuns pe masa instituţiei conduse chiar de soţia sa.

Aprobări pe repede înainte

După nicio săptămână, relatează jurnaliştii, în 8 martie 2005, medicul Barbu Cerbulescu – medic specialist de expertiza muncii şi angajat al Casei de Pensii Ilfov i-a acordat domnului Câmpeanu decizia de încadrare în gradul 1 de handicap, adică incapacitate totală de muncă şi nevoia de a avea un însoţitor.

„Aşadar, Iulian Câmpeanu a făcut cererea de acordare a pensiei de invaliditate înainte de a primi decizia medicală propriu-zisă din partea medicului specialist în expertiză medicală Barbu Cerbulescu, anticipând o decizie medicală favorabilă de încadrare ca invalid”, spun jurnaliştii. Mai mult, acesta a cerut ca tot el să primească şi ajutorul pentru însoţitor.

Această decizie medicală este considerată „suspectă” de specialiştii în medicina muncii contactaţi de aceştia, susţinând că „nu conţine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decât o semnătura, deşi sunt necesare alte două, conform respectivului formular, şi, cel mai important, la rubrica “diagnostic clinic” conţine o serie de formulări “destul de generale”.

„O parte dintre bolile de care suferă Iulian Câmpeanu sunt nişte patologii relativ comune: steatoză hepatică, ateroscleroză, aritmie (cardiacă) sau ulcer duodenal cronic. Restul afecţiunilor sunt, potrivit specialiştilor, insuficient detaliate. De exemplu, medicul care a întocmit documentul scrie că Iulian Câmpeanu suferă de “lacunarism cerebral” sau “sindrom psiho-organic”, însă nu detaliază ce afecţiuni prezintă pacientul”, arată ancheta jurnalistică.

Probleme au fost identificate şi pe certificatul de expertiză medicală, în contextul în care nu era menţionat în care din cele trei centre din Ilfov fusese evaluat soţul ministrului Muncii şi de către ce medic, purtând doar semnătura şi ştampila medicului Cerbulescu, coordonatorul activităţii de expertiză pe tot judeţul.

„Iulian Câmpeanu pare azi un om sănătos”

„Din punct de vedere medical, legea în vigoare, la momentul la care Iulian Câmpeanu a fost declarat invalid de gradul I, prevedea că persoanele care sunt în această situaţie sunt caracterizate prin “pierderea totală a capacităţii de muncă, de autoservire, de auto-conducţie şi de orientare spaţială, invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane”. Iulian Câmpeanu pare însă astăzi, după nouă ani de când a fost declarat invalid în cea mai gravă stare, un om sănătos: merge la nunţi, foloseşte un telefon mobil, se plimbă pe stradă cu mâinile în buzunar şi îşi ia nepotul de la grădiniţă. În plus, este asociat în două firme, dintre care una aflată în dizolvare”, susţin jurnaliştii. 

„Cert este că, în baza documentului parafat de Cerbulescu, după nici trei săptămani, în 25 martie 2005, Casa Judeţeană de Pensii Ilfov condusă de Mariana Câmpeanu emite pentru soţul acesteia decizia 114198 prin care îi acordă “pensie de invaliditate cu indemnizaţie de însoţitor”, arată ancheta.

În 2009, patru ani mai tarziu, după ce a împlinit vârsta legală de pensionare, aceeaşi Casă Judeţeană de Pensii Ilfov, an în care Mariana Câmpeanu era şefa Casei naţionale de Pensii. Soţul primeşte pensie pentru limită de vârstă, însă a primit în continuare, conform legii, ajutorul pentru însoţitor aferent încadrării în gardul I de handicap.

Decizia din 23 octombrie 2009 poartă acelaşi număr ca cea din 25 martie 2005, 114198, emisă tot de Casa de Pensii Ilfov, deşi Câmpeanu domiciliază tot in Bucureşti, încălcând astfel legea care prevede că aceste documente sunt emise de biroul căruia beneficiarul îi este arondat conform domiciliului, mai explică jurnaliştii.

Venit de aproape 1.500 de lei lunar

Conform unui fluturaş de pensie al lui Iulian Câmpeanu, obţinut de Centrul de Investigaţii Media, în noiembrie 2013, acesta a primit o pensie de 930 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de 610 lei, scăzând contribuţia la sănătate, acesta a primit de la stat suma de 1.530 de lei.

Medicul Barbu Ion Cerbulescu, cel care a vizat încadrarea în grad de handicap, a declarat că nu-şi mai aminteşte examenul medical făcut domnului Câmpeanu şi a refuzat din principiu să vorbească despre un caz concret în lipsa unui accept obţinut de la directorul Casa de Pensii Ilfov.

Jurnaliştii au încercat să obţină o reacţie şi de la ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Iniţial au fost chemaţi a doua zi la o discuţie on the record la minister a doua zi, însă o dată ajunşi acolo, oficialul le-a cerut o zi pentru a putea pune la punct dosarul medical al soţului.

Însă a doua zi, cu o oră înainte de întâlnire, consilierul ministrului, Iolanda Stăniloiu, le-a transmis jurnaliştilor că „Mariana Câmpeanu s-a răzgândit şi nu mai vrea ca interviul să aibă loc”. Motivul: ministrul „consideră că publicarea diagnosticului şi încălcarea dreptului la imagine al soţului vor afecta protecţia necesară unei persoane bolnave care nu are statut public”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite