Marian Vanghelie, cercetat de DNA în legătură cu achiziţii supraevaluate ale Economat Sector 5, firmă a consiliului local. Prejudiciul, 256 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, constituire a unui grup organizat şi instigare la abuz în serviciu, fapte ce ar fi fost comise în perioada în care a fost consilier local, 2018-2021. Alături de el sunt cercetate alte 21 de persoane, printre care funcţionari publici, faptele având legătură cu achiziţii nelegale, supraevaluate ale Economat Sector 5, societate a consiliului local.

Alături de Marian Vanchelie este cercetat şi Marian-Leonard Petre, la data faptelor director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, fiind acuzat de:

- abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (57 acte materiale),
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- participaţie improprie în formă continuată (17 acte materiale) la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave,
- două infracţiuni de luare de mită,
- complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- cinci infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

În dosar este vizată şi o rudă a fostului primar, administrator de firma, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Fostul viceprimar al Sectorului 5, Marian Ţigănuş, este cercetat pentru abuz în serviciu (16 acte materiale), Marian Lupaşcu, la data faptelor director general la S.C. Amenajare Edilitară şi Salubrizare S.A, este anchetat pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (22 acte materiale), iar Loredana Zidprescu, şefă Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată, este acuzată de abuz în serviciu.

De asemenea, Vicenţiu Antonescu, la data faptelor director general al Administraţiei Domeniului Public sector 5, Paul Lăzărescu, director general al Administraţiei Pieţelor sector 5, Valerian Sălăvăstru, director executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale sector 5, Mariana Stoica, director al Centrului Cultural şi de Tineret sunt acuzaţi pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Nicoleta Disăgilă, şefa Direcţiei Generale Economice din cadrul Primăriei Sector 5, este anchetată pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie în formă continuată (16 acte materiale) la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar Floricica Rămulescu, director Achiziţii în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În dosar sunt cercetate şi alte persoane, administratori ai unor firme, ale căror nume nu sunt menţionate de procurori.
 
"La finele anului 2018, suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane (administratori ai unor societăţi comerciale), şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acţionar majoritar este Consiliul Local sector 5)", informează DNA.

Potrivit procurorilor, foloasele ar fi fost obţinute prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 a unor achiziţii nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante, etc), de la societăţile controlate de aceştia. 

"Grupul a acţionat în perioada 2018 - 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale.
La vârful ierarhiei, s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, suspect în prezenta cauză", explică anchetatorii.

DNA susţine că mecanismul de acţionare al grupului era unul complex.

"Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării.


Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administraţia Domeniului public, Administraţia Pieţelor sector 5, Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale sector 5, şcoli, grădiniţe, etc.)", informează DNA.

Procurorii dau exemplu creşteri de preţuri chiar şi de 31 de ori mai mari faţă de preţul practicat de furnizorul iniţial (capsator plastic mediu - S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziţionat produsul respectiv cu preţul de 81,6 lei în condiţiile în care preţul iniţial a fost de 2,59 lei).

Prejudiciul este estimat la peste 256 milioane de lei.


"Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achiziţiile respective şi să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare", susţin procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite