Marian Clită, eliberat ca să ucidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Clită a fost eliberat din penitenciar în mai 2008
Marian Clită a fost eliberat din penitenciar în mai 2008

Ucigaşul disidentului Gheorghe Ursu a omorât o stewardesă în Danemarca, după ce a fost eliberat din arest pentru bună purtare. Marian Clită nu ar fi comis crima din Danemarca dacă era lăsat să-şi ispăşească toată pedeapsa, care i-ar fi expirat de drept la 31 martie 2010.

Teribila crimă comisă de ucigaşul disidentului Gheorghe Ursu, Marian Clită (58 de ani), a scos la iveală că eliberarea infractorului din penitenciarele româneşti s-a făcut în baza unei caracterizări - semnată de şeful Direcţiei de Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Române, comisarul-şef Constantin Duvac - din care reieşea că este „un om model".

Securistul Marian Clita, căutat pentru omor, s-a predat

Ucigaşul disidentului Ursu, suspectat de crimă

Caracterizarea numărul 1312830 de la 29 aprilie 2008 - semnată de Constantin Duvac - a fost depusă la Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova şi la Judecătoria Sectorului 5.

„Pe timpul încarcerării în arestul IGPR - Direcţia Cercetări Penale- Marian Clită a furnizat informaţii care au ajutat la rezolvarea mai multor cauze, fiind recompensat cu un câştig de 998 de zile. Considerăm că prin comportamentul şi prin atitudinea cuviincioasă faţă de cadrele de poliţie şi faţă de ceilalţi arestaţi, deţinutul Clită Marian dovedeşte că regretă fapta comisă şi sunt premise pentru reintegrarea în societate, motiv pentru care propunem eliberarea sa condiţionată", a notat Duvac în actul de eliberare a celui care a adunat nouă condamnări până acum.

Informatorul Securităţii

Vera Vildmyren a fost găsită moartă într-un hotel din Danemarca

Vera Vildmyren a fost găsită moartă într-un hotel din Danemarca

În momentul eliberării, în mai 2008, Clită executa o condamnare de 10 ani de închisoare după ce, în perioada 1992 - 1996, dăduse 50 de spargeri de apartamente şi furase două maşini. Marian Clită a fost arestat, la 2 aprilie 2000, după ce a încercat să spargă sediul firmei unui cetăţean italian.

Clită a fost arestat câteva luni şi în 1999 pentru o tâlhărie. La 5 mai 2000, Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat pe Clită la 20 de ani de închisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. În baza unui decret de graţiere, rămas valabil din 1988, semnat de Ceauşescu, Clită a beneficiat de o amnistie de 10 ani.

Marian Clită era un informator al Securităţii şi a executat ordinele coloneilor de Miliţie Tudor Stănică, fostul şef al Direcţiei Cercetărilor Penale, şi ale adjunctului acestuia, Mihai Creangă, de a-l suprima pe disidentul Gheorghe Ursu. În octombrie 2003, Stănică şi Creangă au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare pentru instigare la omorul lui Gheorghe Ursu. Executarea condamnării lui Tudor Stănică a fost suspendată din motive medicale, iar Creangă a fost eliberat condiţionat în aprilie 2008.

„Mediatorul" celulelor

Între 2004 şi 2007, Marian Clită a făcut şase cereri de eliberare condiţionată. Toate au fost respinse de instanţele de judecată, magistraţii atrăgând atenţia, la vremea respectivă, asupra antecedentelor sale deosebit de violente. La 29 aprilie 2008, Constantin Duvac a redactat caracterizarea extrem de favorabilă, care a fost trimisă la Penitenciarul Rahova.

„În arest a avut un comportament foarte bun, achitându-se întotdeauna de sarcinile primite. A respectat întocmai şi la timp regulamentele, încercând de fiecare dată să aplaneze stările conflictuale şi tensionate specifice regimului de arest, în camerele în care a fost repartizat," a mai arătat Duvac. Ofiţerul a mai notat că deţinutul este căsătorit, nu are copii şi a mai fost recompensat „în mod repetat" cu drepturi la pachete şi la vizite. Dacă nu ar fi fost eliberat condiţionat, Marian Clită ar fi fost şi acum la închisoare întrucât pedeapsa i-ar fi expirat de drept la 31 martie 2010.

„Avem de-a face cu un criminal periculos"

Clită a fost surprins de camerele video ale Hotelului Radisson Blu

Clită a fost surprins de camerele video ale Hotelului Radisson Blu

Marian Clită, principalul suspect în cazul uciderii stewardesei norvegiene Vera Vildmyren (42 de ani), angajată a companiei SAS, s-a predat miercuri după-amiază autorităţilor suedeze de la Malmö, conform Radiodifuziunii daneze. Un ofiţer suedez a declarat că românul şi-a recunoscut fapta. „Am ucis o femeie", a declarat Marian Clită. El urmează să fie extrădat în Danemarca.

„Avem de-a face cu un criminal periculos, fără scrupule şi fără respect pentru viaţa altor oameni", a precizat ofiţerul care conduce ancheta privind crima, Ove Dahl, citat de ziarul norvegian „Aftenposten". Vera Vildmyren (42 de ani) a fost ucisă în bătaie într-o cameră a Hotelului Radisson Blu.

Clită a fost surprins de camerele video ale hotelului, iar anchetatorii au descoperit bâta cu care a fost lovită victima, cât şi cuţitul cu care a fost înjunghiată. Poliţia daneză caută poşeta victimei, cărţile de credit şi telefonul mobil ale acesteia, care ar fi fost furate de Marian Clită.

Sprijinit de autorităţi

Comisarul-şef Constantin Duvac (foto), în prezent şeful Direcţiei Juridice din cadrul Poliţiei Române, este unul dintre cei care au garantat eliberarea din arest a lui Marian Clită, în 2008, făcându-i o caracterizare ireproşabilă. Duvac nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Comisarul-şef Constantin Duvac

Eliberarea nu a fost contestată

La 9 mai 2008, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova, care a analizat dosarul deţinutului şi caracterizarea lui Constantin Duvac, a decis eliberarea lui Marian Clită.

Judecătoria Sectorului 5 a analizat acest caz şi a decis, la 14 mai 2008, că Marian Clită s-a reeducat şi a dispus eliberarea condiţionată. În sala de judecată, procurorul Sorin Chirazi a arătat că Marian Clită a suferit din anul 1981 nu mai puţin de nouă condamnări, care adunate dau peste 50 de ani de închisoare.

Printre infracţiunile comise de Clită se numără uciderea inginerului Gheorghe Ursu, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, tâlhării şi furturi. Totuşi, Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 nu a contestat eliberarea condiţionată, iar hotărârea a rămas definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite