Marian Clită, criminalul disidentului Gheorghe Ursu, va fi adus în ţară ca să execute o pedepsă de 14 ani de închisoare pentru o crimă comisă în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Clită urmează să fie adus în ţară pentru executarea pedepsei primită pentru crimă FOTO jurnalul.ro
Marian Clită urmează să fie adus în ţară pentru executarea pedepsei primită pentru crimă FOTO jurnalul.ro

Curtea Supremă a decis miercuri transferarea în România a lui Marian Clită, condamnat în Danemarca la 14 de închisoare pentru uciderea unei stewardese norvegiene. El îşi va executa pedeapsa în ţară.

Instanţa Supremă a respins recursul lui Clită la decizia Curţii de Apel din septembrie 2012, astfel că acesta va fi transferat într-un penitenciar din România. Anul trecut, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au luat în discuţie o cauză de recunoaşterea a hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine, în baza Legii nr. 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Mai exact, în acest dosar s-a luat în discuţie recunoaşterea unei decizii definitive a unei instanţe străine prin care Marian Clită a fost condamnat la închisoare cu executare. De asemenea s-a discutat şi despre posibilitatea ca pedeapsa să fie executată în ţara de origine a condamnatului, respectiv în România.

Oficiali ai CAB au arătat atunci că acţiunea din acest dosar a fost admisă, însă, în cazul lui Clită, nu va fi vorba despre o extrădare, ci despre o transferare, în vederea executării pedepsei.

În februarie 2011, românul Marian Clită, în vârstă de 59 de ani a fost condamnat la 14 de închisoare, de tribunalul de primă instanţă din Copenhaga după ce a fost găsit vinovat de moartea unei stewardese, Vera Vildmyren, a companiei scandinave SAS, la un hotel din capitala daneză.

Potrivit actului de acuzare, condamnatul a ucis-o brutal pe Vera Vildmyren, în vârstă de 42 de ani, cu peste 20 de lovituri cu o bâtă de fier şi 38 de lovituri de cuţit. Acestea s-au petrecut pe 1 martie 2010, în timpul unei tentative de furt într-o cameră a hotelului Radisson Blu din Copenhaga.

Clită, care a mai fost condamnat pentru crimă şi în România, nu a recunoscut faptele, declarând că a intrat în camera victimei pentru a o avertiza că uşa camerei era întredeschisă.

„Ea este cea care m-a atacat şi agresat”, a declarat acuzatul în apărarea sa, în timpul procesului, recunoscând doar violenţe fără intenţia de a ucide.

Tribunalul a decis de asemenea că inculpatul va fi expulzat pe viaţă din Danemarca, la finalul pedepsei sale, şi că va trebui să achite despăgubiri de 1,5 milioane de coroane (200.000 de euro) familiei victimei.

Marian Clită a mai fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că în 1985 l-a omorât pe disidentul Gheorghe Ursu la ordinul fostului şef al Direcţiei de Cercetare Penală a Miliţiei, colonelul Tudor Stănică.

După nouă ani de puşcărie, Clită a fost eliberat condiţionat din penitenciar. La sfârşitul anului 1999, Clită a fost arestat din nou, sub acuzaţia de tâlhărie, iar în 2002 a fost eliberat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite