Marea Evadare. Noul Cod Penal închide dosare importante de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul Cod Penal ar urma să intre în vigoare pe 1 februarie FOTO Mediafax
Noul Cod Penal ar urma să intre în vigoare pe 1 februarie FOTO Mediafax

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie.

Astfel, mai mulţi oameni de afaceri celebri, dar şi politicieni judecaţi pentru comiterea acestei infracţiuni şi ale căror dosare sunt tergiversate de ani întregi vor scăpa de răspunderea penală după ce faptele pentru care sunt judecaţi se vor prescrie. 

Dacă instanţa nu va da un verdict definitiv până pe 1 februarie 2014, unul dintre beneficiarii reducerii pedepselor este deputatul Marko Atilla. În acest moment, parlamentarul se află în ultimul stadiu al procesului, el fiind condamnat de prima instanţă, Judecătoria Buzău, la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu pentru că, alături de alte două pesoane, în calitate de membru în comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale din România, a întocmit o notă de constatare în care a arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Un alt norocos ar putea fi fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. În această cauză, fapta a fost săvârşită în 2001, prejudiciul fiind de peste 18 milioane de euro.

Dosarul „Transferurilor” se poate încheia înainte de termen

La aproape 6 ani de la trimiterea în judecată, dosarul „Transferurilor”, în care cei opt grei din fotbalul românesc, George Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, s-ar putea finaliza până să existe o decizie definitivă. Cea mai gravă infracţiune de care aceştia sunt acuzaţi este înşelăciunea, care acum se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare, dar în noul Cod se va pedepsi cu până la cinci ani de închisoare, termenul de prescriere fiind tot de cinci ani.

De când se află în instanţă, dosarul a avut decizii de achitare (date de Tribunalul Bucureşti) până la pedepse de la 3 la 8 ani de închisoare emise de judecătorii Curţii de Apel. Cauza a ajuns în ultimă instanţă la Curtea Supremă care a decis pe 20 mai să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel, anulând astfel decizia acestei instanţe. 

Printre dosarele ce urmeză să se prescrie se află şi cele în care fostul senator şi prefect PSD Constantin Buză este judecat la Tribunalul Vrancea pentru fraudarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar şi cel al fostului primar al oraşului Suceava Marian Ionescu, acuzat alături de alte 13 persoane pentru achiziţii frauduloase şi delapidare, în prezent dosarul se află pe masa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi. Un alt dosar în pragul de a se încheia înainte de termen este al fostului inspector general al Inspectoratului Şcolar Neamţ Emil Creangă, în care este acuzat de fraudarea unor fonduri europene. De asemenea, directorul economic al Primăriei Suceava Neculai Bujor, alături de alţi opt funcţionari, judecaţi pentru fraudarea primăriei, ar putea scăpa de drumurile la instanţă. Totodată, Elena Botezatu, fost director general la Rafinăria Astra Română, şi alţi 10 complici, acuzaţi de fraude cu produse petroliere, şi Ion Hoban, director al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, judeţul Constanţa, judecaţi pentru abuz în serviciu,  ar putea fi „iertaţi” de perscriere. 

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat, la 29 octombrie, că la 1 februarie ar putea intra în vigoare noul Cod Penal şi cel de Procedură Penală. “Intenţia noastră este de a intra aceste coduri (Codul Penal şi Codul de Procedură Penală - n.r.) în vigoare de la 1 februarie. Am demarat un proces de pregătire pentru judecători şi procurori, în aşa fel încât să putem intra în vigoare de la 1 februarie cu noile coduri penale, pentru că şi în această materie sunt lucruri care contribuie la un proces mai eficient soluţionat în termene mai scurte. Încercăm şi în felul acesta să apropiem oamenii de justiţie, văzând în acest fel în justiţie un instrument util societăţii, şi nu o formulă prin care se blochează mersul firesc al vieţii”, a spus Cazanciuc. 

Când intervine prescripţia

Prescripţia răspunderii penale are ca efect înlăturarea răspunderii penale, ca urmare a trecerii unui anumit interval de timp de la săvârşirea faptei. Raţiunea prescripţiei constă în faptul că după trecerea timpului se uită infracţiunea săvârşită şi în consecinţă urmărirea şi pedepsirea tardivă nu mai au rost.

Închisoare pe viaţă pentru înalţii demnitari care trădează

În noul Cod Penal a fost introdusă şi noţiunea de „Înaltă trădare” prin care sunt pedepsiţi cu închisoare între 15 şi 25 de ani sau chiar şi cu închisoarea pe viaţă, unii dintre demnitari, cum ar fi preşedintele ţării sau membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării dacă sunt găsiţi vinovaţi de săvârşirea următoarelor infracţiuni: subminarea economiei naţionale, divulgarea de secrete de stat unei puteri străine, provocarea de război contra ţării, complotul împotriva statului sau acţiune armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat.

Citiţi şi:

Dosarul „Transferurilor”. Impresarul Sică Puşcoci: „Eu i-am dat lui Mihai Stoica 150.000 de dolari pentru Arhire”

Procurorul General a cerut o analiză a dosarelor ce urmează să se prescrie odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite