MApN: Gabriel Oprea a primit gradul de general de brigadă fără să îndeplinească toate condiţiile prevăzute de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat luni că Gabriel Oprea a devenit general de brigadă îndeplinind doar două dintre cele trei condiţii prevăzute în Statutul cadrelor militare.

Astfel, Gabriel Oprea  respecta doar criteriul funcţiei avute şi al studiilor absolvite. În legătură cu a treia condiţie, ca ofiţerul să fi avut calificativul „Foarte bun“ în ultimul an de activitate, MApN arată că, la data analizării în comisia de selecţie, Oprea nu avea întocmită o astfel de apreciere de serviciu, precizând însă că, la acordarea gradului, au fost respectate reglementările aplicabile în anul 2001.

„În ceea ce priveşte îndeplinirea celei de-a treia condiţii din acelaşi articol, cea referitoare la aprecierea cu cel puţin calificativul «Foarte bun» în ultimul an de activitate, comisia a constatat că, de la data rechemării în activitate, 15 februarie 2001, la data analizării în comisia de selecţie, ofiţerul nu avea întocmită o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i întocmită la data de 24.01.2002, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată“, arată MApN, potrivit News.ro.

Reprezentanţii Ministerului Apărării arată că Statutul cadrelor militare nu precizează dacă sintagma „calificativul «Foarte bun» în ultimul an de activitate” se referă strict la activitatea din anul precedent anului înaintării în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta.

Avansarea lui Oprea, analizată de o comisie MApN

Comisia MApN care a verificat modul în care Gabriel Oprea a fost înaintat la gradul de general de brigadă a fost constituită la începutul lunii octombrie.

„Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jurnaliştilor privitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine către mass-media şi opinia publică”, a anunţat, în 4 octombrie, Ministerul Apărării.

Gabriel Oprea este general cu patru stele în rezervă din octombrie 2009, când a fost înaintat în grad prin decret al preşedintelui Traian Băsescu. Anterior, în 1 decembrie 2008, Oprea fusese înaintat în gradul de general-locotenent în rezervă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite