MApN: Forţele Navale Române vor colabora cu cele Elene, inclusiv în domeniul construcţiei de submarine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul vizitei oficiale în Republica Elenă, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a vizitat marţi, 15 mai, Comandamentul Flotei de la Salamina, unde i-au fost prezentate facilităţile de pregătire şi instruire ale Forţelor Navale Elene, precum Şcoala de echipaje, Simulatorul de antrenament pentru submarine, echipamente şi tehnică aflate în dotarea marinarilor militari eleni.

În cadrul discuţiilor cu echipa de conducere a Bazei Navale de la Salamina, ministrul apărării naţionale a evidenţiat interesul părţii române de a consolida cooperarea dintre forţele navale române şi elene şi a prezentat programele majore de înzestrare pe care ţara noastră le are în vedere în domeniul naval, arată Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat. 

De asemenea, ministrul Fifor a vizitat Şantierul naval Skaramagas, ocazie cu care partea elenă a prezentat instalaţiile şi procesul tehnologic de construcţie a diferitelor tipuri de nave, inclusiv submarine. În cadrul discuţiilor avute cu reprezentanţii Şantierului naval au fost evidenţiate oportunităţile de cooperare ce se deschid în acest context.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declara cu ceva timp în urmă că programul referitor la înzestrarea cu submarine se află în analiza forţelor navale, iar achiziţia în acest caz ar putea începe după 2020. 

"Programul referitor la submarine este în analiză, în momentul de faţă, la Forţele Navale Române. Se discută despre tipul de submarin pe care să-l putem avea în dotarea forţelor navale. Încă nu avem definitivată această analiză tehnică pe care ne-o dorim. Odată ce analiza tehnică va fi gata, paşii sunt următorii: vom merge, ca şi cu orice alt program major de înzestrare, în CSAT pentru a obţine aprobarea pe acest program major de înzestrare şi vom solicita, de asemenea, aprobarea Parlamentului pentru acest program major de înzestrare. Eu când am vorbit de submarine am spus că solicitarea este de a avea în dotare trei submarine. Este un program pe termen mediu şi lung. În opinia noastră ar putea începe după 2020 o astfel de achiziţie, dar totul se face prin dialog competitiv, pentru că ne dorim ca lucrurile să se deruleze cât mai mult în favoarea statului român. Dialog competitiv înseamnă transparenţă maximă, respectarea prevederilor legale româneşti, dar şi europene şi, în ultimă instanţă, ne interesează foarte mult off-setul de la astfel de contracte, cum este de pildă cel de la corvete, unde off-setul va fi folosit pentru modernizarea fregatelor din dotarea Forţelor Navale Române", a afirmat Fifor, într-o conferinţă de presă organizată la sediul MApN.

Ofertă variată

Analistul militar Ion Petrescu a declarat recent pentru "Adevărul" că, pe piaţa submarinelor, preţurile pleacă de la 550 de milioane de dolari şi se opresc la aproape 4 miliarde de dolari. “Dezirabile, dintr-o perspectivă pragmatică, ar fi Germania şi Olanda. Dacă s-ar opta pentru achiziţionarea externă a unui submarin militar, preţurile ar fi între 550 milioane de dolari, precum în contractul de achiziţionare a unui submarin german de Portugalia şi de 1,3 miliarde de dolari, pentru toate cele trei submersibile produse de Germania pentru Israel.  În schimb, SUA, Marea Britanie şi Franţa au în dotare submarine moderne cu preţuri estimate la circa 2,4 miliarde de dolari, în cazul americanilor şi britanicilor şi 3,8 miliarde de dolari, dacă avem în vedere opţiunea franceză”, spune analistul.

Ce ar putea alege România

Unul dintre submarinele aflate în fabricaţie acum este cel de tip 214 conceput de Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH. “Orientativ, submarinul german de Tipul 214 este unul cu un sistem de propulsie independentă de aer, care utilizează celule de combustie cu hidrogen cu membrană electrolitică Siemens. 214 se poate scufunda până la 400 de metri şi asigură autonomia echipajului – compus din 27 de militari, dintre care cinci ofiţeri - timp de 12 săptămâni. Acest tip de submarin are o lungime de 65 de metri fiind dotat cu 8 tuburi de torpilă, pentru care sunt ambarcate 16 torpile”, arată Ion Petrescu.

Care este necesarul 

Forţele Navale Române au nevoie de trei submarine operative,  care vor avea drept misiune principală descurajarea convenţională semnificativă a unor intenţii agresive din partea unei flote militare aparţinând unui stat deloc amical, susţine analistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite