MApN continuă războiul în justiţie cu Klaus Iohannis. Procesul pe tema menţinerii lui Nicolae Ciucă la şefia Armatei s-a mutat la Înalta Curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Nicolae Ciucă discutând cu un ofiţer aliat
Generalul Nicolae Ciucă discutând cu un ofiţer aliat

Ministerul Apărării Naţionale a declarat recurs la decizia Curţii de Apel prin care i s-a dat dreptate lui Klaus Iohannis, privind decretul de prelungirie a mandatului generalului Nicolae Ciuca în functia de sef al Statului Major al Armatei. Acţiunea a fost intentată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în 27 mai.

Surse judiciare au precizat pentru G4Media.ro că reprezentantul juridic al Armatei poate invoca în procesul de la ICCJ decizia Curţii Constituţionale din 4 iunie, prin care prevederea legală care îi permite preşedintelui României să prelungească cu până la un an mandatul şefului Statului Major al Apărării, a fost declarată neconstituţională. Aceleaşi surse au explicat că ar putea înclina balanţa definitiv în favoarea Ministerul Apărării.

Judecatorul Silviu Gabriel Barbu de la Curtea de Apel Bucureşti a motivat prima decizie prin raportare la articolul 92, alineatul 1, din Constitutie, potrivit căruia „Presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii”.

Magistratul explică faptul că Preşedintele României este vârful în structura de comandă a forţelor armate, fiind îndrituit să dispună măsuri prin care se asigură actul de comandă militară a forţelor armate.

„Din moment ce Constituţia îl numeşte expres pe şeful statului ca fiind comandant al forţelor armate, deci şi comandant al Armatei, atunci prin această ficţiune juridică din norma constituţională Preşedintele României reprezintă vârful în structura de comandă a forţelor armate, fiind îndrituit să ordone, să dispună măsuri prin care se asigură actul de comandă militară a forţelor armate şi fluenţa, rigoarea activităţilor şi ordinelor militare specifice sistemului militar, dată fiind structura piramidală de organizare a oricărei instituţii militare, piramida forţelor armate române având în vârful său pe şeful statului”, se mai arată în moticarea instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite