Manualul de jaf de la Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul suspendat al Jilavei, Adrian Mladin, a fost condamnat la şapte ani de închisoare FOTO Mediafax
Primarul suspendat al Jilavei, Adrian Mladin, a fost condamnat la şapte ani de închisoare FOTO Mediafax

Condamnarea fostului primar al comunei Jilava-Ilfov, Adrian Mladin, la şapte ani de închisoare pentru corupţie nu a avut efectul scontat: succesorul său, interimarul Ilie Ionescu, continuă, după manual, tradiţia trucării licitaţiilor publice în favoarea firmelor clientelare.

De câţiva ani, Primăria Jilava pare să fi intrat într-o zodie blestemată. În decembrie 2011, primarul Adrian Mladin a fost arestat pentru corupţie, iar locul i-a fost luat de viceprimarul Gheorghe Brotea. În iunie 2012, Mladin a câştigat un nou mandat de primar, dar nu l-a putut prelua efectiv pentru că încă era în arest. În septembrie 2012, Gheorghe Brotea s-a sinucis în condiţii încă neclare, aşa că interimatul a fost preluat de un consilier local, Ilie Ionescu. Acesta a rezistat doar până în mai 2013, căci consiliul local l-a revocat şi l-a desemnat primar interimar pe consilierul local Pantelie Sfia. Ca să ştie ce preia, Pantelie Sfia a comandat unei firme de consultanţă financiară un audit la primărie, însă n-a apucat să facă mare lucru ca primar: în februarie 2014, consiliul local l-a revocat şi pe Pantelie Sfia din funcţie, numindu-l din nou primar interimar pe Ilie Ionescu. Auditul şi-a continuat însă drumul şi a poposit pe masa procurorilor DNA.

Dosarul se extinde

Deşi, iniţial, dosarul DNA i-a vizat doar pe actualul primar interimar, Ilie Ionescu, şi câţiva funcţionari ai primăriei, ulterior cercetările s-au extins şi aspra edilului suspendat, Adrian Mladin. Potrivit unor surse apropiate anchetei, Ilie Ionescu este suspectat că, împreună cu mai multe persoane interpuse ale lui Adrian Mladin, printre care şi finul acestuia, Ovidiu Szasz, condamnat şi el în dosarul edilului, ar fi organizat o adevărată reţea de devalizarea a fondurilor primăriei, prin licitaţii trucate.

Raportul de audit, care a vizat doar o perioadă de 10 luni din activitatea Primăriei Jilava (iunie 2012-martie 2013) arată dimensiunile jafului: milioane de lei au fost deturnate prin contracte trucate. Astfel, din cele peste 100 de achiziţii publice făcute în această perioadă, mai mult de două treimi sunt susceptibile de
fraudă.

Paravan pentru primarul suspendat

Potrivit surselor judiciare, Adrian Mladin, eliberat din închisoare la începutul anului 2013, s-ar afla în spatele a cel puţin două firme care au obţinut ilegal contracte de la Primăria Jilava: Royal Eco Prest SRL şi Master Plast SRL. De altfel, şi fostul primar intermar al Jilavei, Gheorghe Brotea, care s-a sinucis în septembrie 2012, solicitase DNA să facă cercetări în legătură cu aceste firme-paravan. Adrian Mladin s-ar fi ocupat personal de contractele celor două firme, făcând presiuni ca funcţionarii primăriei să facă plăţile, deşi lucrările contractate nu au fost executate niciodată sau au fost făcute parţial.

Royal Eco Prest a primit de la Primăria Jilava zeci de contracte prin încredinţare directă, în valoare totală de aproape 2 milioane de euro. La presiunile lui Mladin, în decembrie 2013, primăria a plătit integral Master Plast SRL un contract pentru renovarea Grădiniţei Odăii, înainte ca firma să înceapă lucrările.

Favoruri şi pentru primarul vecin 

Firma Rolex Construct Tehnologic SRL, administrată de Constantin Nicolae, socrul primarului comunei 1 Decembrie (învecinată cu Jilava), a primit de la Primăria Jilava prin încredinţare directă o lucrare de reparaţie la Dispensarul Jilava. Pentru a ocoli licitaţia, primăria a împărţit lucrarea în două contracte plafonate la 15.000 de euro: „lucrări de izolaţie la nivelul terasei“ (în valoare de 67.000 lei/14.900 euro) şi „reparaţii generale, zugrăveli interioare/exterioare“ (66.760 lei/14.850 euro). Ambele contracte au fost încheiate în aceeaşi zi, 29 august 2012.

Deşi lucrările au fost făcute parţial, Rolex Construct a încasat toţi banii de la primărie. Ulterior, potrivit surselor judiciare, în favoarea acestei firme ar fi intervenit deputatul Ştefan Burlacu, şeful filialei PP-DD Ilfov, un apropiat al lui Adrian Mladin.

Burlacu ar fi făcut presiuni pentru ca numele firmei lui Constantin Nicolae să fie scos din plângerea penală care a ajuns la DNA. În ciuda insistenţelor “Adevărul“, deputatul Ştefan Burlacu nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Contabila face contracte cu propria firmă

Firma Glamour Art Multimedia SRL, aparţinând soţului şi mamei contabilei primăriei, Gabriela Tofan, a primit ilegal prin încredinţare directă mai multe contracte de achiziţii (realizare de studii tehnice, de prospectare şi de fezabilitate), în valoare totală de 500.000 de lei (115.000 euro).

Conflictul de interese este vădit: contabila era chiar responsabilă cu achiziţiile publice, ocupându-se direct de contractele încheiate cu propria firmă. Contabila nu a trecut în declaraţiile de avere şi de interese nici firma familiei, nici contractele cu Primăria Jilava. Gabriela Tofan a refuzat să discute despre afacerile sale. „Nu am nimic de spus, nu avem ce discuta. Pur şi simplu nu înţeleg ce doriţi... Nu este firma mea“, a spus contabila.
Primarul, în schimb, pune totul în seama salariaţilor şi nu-şi asumă niciovină.

„Primeam documentele de la salariaţii primăriei şi verificam doar legalitatea lor. Eu nu ştiam cine sunt firmele alea şi ale cui sunt. Dacă o firmă venea mereu cu o ofertă mai bună, pe mine nu mă deranja. Nu eu am făcut documentele. Dacă salariaţii nu şi-au făcut treaba, atunci n-au decât să răspundă (...) Atâta vreme cât este făcută o procedură directă care nu depăşeşte 15.000 de euro, eu zic că este legală“, a declarat Ilie Ionescu pentru „Adevărul“.

Adrian Mladin, condamnat la şapte ani

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe primarul Jilavei, Adrian Mladin, pe 28 martie 2014, la şapte ani de închisoare cu executare şi pe fostul edil din Snagov, Apostol Muşat, la cinci ani de închisoare. Decizia nu este definitivă. Instanţa l-a condamnat, în acelaşi dosar, pe Ovidiu Szasz, finul lui Mladin, la patru ani de închisoare. Adrian Mladin şi Apostol Muşat au fost trimişi în judecată pentru că au cerut mită de milioane de euro pentru parcelarea unor terenuri. Procurorii i-au acuzat pe cei doi de luare de mită, fals, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Cum să fentezi legea achiziţiilor publice

Unul dintre cele mai frecvente tertipuri folosite la Jilava pentru favorizarea firmelor de casă este fragmentarea achiziţiilor în mai multe contracte în limita a  15.000 de euro, prag peste care organizarea licitaţiilor este obligatorie. Funcţionarii au încercat să acopere achiziţiile trucate, solicitând oferte de la mai multe firme, „pentru a crea impresia unui climat competitiv legal“, se arată în raportul de audit.

În perioada auditată, firmele Street Lighting SRL, Ursu Construct 2005 şi C&C Computers SRL, aparţinând familiei Tancu, au primit de la Primăria Jilava, prin încredinţare directă, contracte în valoare de 1.062.637 de lei (236.000 euro).

Primăria a spart contractele, la limita a 15.000 de euro, deşi era vorba de aceleaşi achiziţii: „închiriere ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun“ (65.567 lei/14.600 euro) şi „închiriere ornamente de Crăciun“ (66.261 lei/14.750 euro). 

Pentru a se masca încălcarea legii, cele trei firme au participat la aceleaşi proceduri de achiziţie cu oferte individuale, încercând să creeze aparenţa competiţiei. La fel a procedat Primăria şi în cazul achiziţiilor făcute de la firma lui Ovidiu Szasz, Satin Invest SRL.

O altă firmă favorizată de Primăria Jilava este Aqua Activ Services SRL, patronată de Marian Balaş şi Violeta Niţă. După metoda fragmentării contractelor, firma a primit consecutiv, în perioada 28 august-27 decembrie 2012, nu mai puţin de patru contracte, fiecare în valoare fix de 60.000 de lei (13.500 euro). Deşi contractele au acelaşi obiect (curăţarea gurilor de canal), funcţionarii au schimbat topica denumirii contractelor. „Servicii de curăţare şi golire a gurilor de canal“, „Servicii de golire a gurilor de canal“ sau „Servicii de curăţare a canalelor de ape reziduale“ semnifică de fapt operaţiuni identice, care au permis firmei Aqua Activ Services SRL să încaseze de patru ori bani pentru aceleaşi servicii. Tot pentru a masca neregulile, la toate cele patru achiziţii directe, au prezentat formal oferte aceleaşi trei firme, de fiecare dată fiind aleasă Aqua Activ Services SRL.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite