Manfred Weber: „Guvernul socialist de la Bucureşti face abuz de putere cu scopul de a facilita corupţia“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful grupului parlamentar al PPE din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, avertizează Ungaria că respectarea drepturilor europene de bază este obligatorie. El critică dur şi guvernul de la Bucureşti.

În emisiunea Morgenmagazin de la postul public german ZDF, şeful popularilor europeni în Parlamentul de la Strasbourg a atras atenţia că drepturile fundamentale prevăzute în tratatele comunitare reprezintă „sufletul Europei“ şi că respectarea lor este nenegociabilă.

Politicianul creştin-social german (CSU) a evitat să răspundă cu da sau nu la întrebarea dacă grupul parlamentar al popularilor europeni va vota în favoarea demarării unei proceduri disciplinare împotriva Ungariei, din cauza nerespectării acestor drepturi fundamentale. Problema este dezbătută marţi la Strasbourg, cu participarea premierului ungar Viktor Orban, care va ţine un discurs în plen. Miercuri urmează să se voteze pe această temă, fiind necesară o majoritate de două treimi pentru a iniţia procedura împotriva Ungariei.

Weber a arătat că în grupul parlamentar al PPE au avut loc dezbateri foarte critice la adresa Budapestei şi a declarat că speră că premierul Orban este dispus să admită îngrijorarea instituţiilor europene faţă de situaţia din Ungaria şi să ia măsurile cuvenite. Potrivit lui Weber, acuzat anterior că ar fi fost prea îngăduitor cu şeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban s-a arătat până acum mai mereu deschis la dialog şi dispus la compromis.

image

Va fi Viktor Orban receptiv la cererile familiei europene?

Weber a insistat că în UE trebuie să fie posibil dialogul cu toate forţele politice şi că atacurile verbale unilaterale nu ajută la nimic. Nenegociabilă ar fi însă, conform candidatului la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, respectarea de către toate statele membre a drepturilor fundamentale ale UE. „Nimeni nu primeşte rabat de la această prevedere doar pentru că este membru al familiei politice a PPE“, a declarat Weber la ZDF. În acest context, el a spus că sprijină dialogul cu premierul Orban, nu excluderea partidului acestuia FIDESZ din PPE, aşa cum s-a sugerat că ar dori unii membri ai PPE.

Cuvinte grele la adresa guvernului de la Bucureşti

Manfred Weber a punctat însă că probleme nu ar exista doar în Ungaria, ci şi în Polonia sau Italia, unde la guvernare s-ar afla forţe politice cu care colaborarea ar fi mai dificilă. Criticile cele mai dure le-a rezervat însă şeful grupului parlamentar al PPE pentru guvernarea PSD-ALDE de la Bucureşti. 

image

Guvernanţi români criticaţi dur de posibilul viitor preşedinte al Comisiei Europene

Weber a atras atenţia că ţara în care au existat proteste anti-guvernamentale în această vară nu a fost Ungaria, ci România. „Guvernul socialist de la Bucureşti face abuz de putere cu scopul de a facilita corupţia“, a criticat politicianul creştin-social german. El a precizat că şi social-democraţii şi liberalii, în aceeaşi măsură ca şi conservatorii, sunt obligaţi să respecte drepturile fundamentale, democraţia şi statul de drept în calitate de membri ai Uniunii Europene.

Weber a amintit că până şi libertatea presei a ajuns să fie pusă sub semnul întrebării, după asasinarea în ultimele luni a doi jurnalişti în ţări ale Uniunii. Revenind la Ungaria, problematică ar fi asigurarea libertăţii de funcţionare a universităţilor şi a organizaţiilor non-guvernamentale. Şi ONG-urile critice la adresa guvernului trebuie să poată exista şi lucra în Ungaria, a subliniat Manfred Weber.

Ovidiu Suciu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite