Mânânci mai gras? Plăteşti mai mult în Danemarca!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Untul, pizza, carnea, dar şi laptele sunt pentru danezi produse de lux începând de sâmbătă, după ce Danemarca a  devenit a doua ţară din lume care a introdus o taxă pe grăsimi.

În speranţa de a combate consumul de grăsimi, autorităţile au introdus o taxă de 16 coroane (2,15 euro) la un kilogram de grăsimi saturate. Ea se va aplica la toate produsele ce conţin grăsimi saturate, inclusiv la semipreparate.

Reprezentanţii confederaţiei daneză a industriaşilor afirmă însă că noua taxă nu va avea vreun efect asupra sănătăţii cetăţenilor, fiind "pur şi simplu o taxă suplimentară", relatează AFP.

În săptămâna care a precedat intrarea în vigoare a acestei taxe, danezii au devalizat magazinele. "Am fost nevoiţi să ne facem stocuri de tone de unt şi margarină pentru a fi în măsură să ne servim clienţii", a declarat un responsabil al grupului de produse lactate Arla Distribution, Soeren Joergensen, potrivit Agerpres.

"Săptămâna a fost haotică, cu multe raioane golite. Oamenii şi-au umplut congelatoarele", a confirmat un responsabil al unui supermarket din Copenhaga. "De fapt, cred că nu se va schimba cine ştie ce: oamenii care vor dori să cumpere de exemplu o prăjitură o vor cumpăra. Făcând-o acum, fac economii", a adăugat el.

Confederaţia daneză a industriaşilor mai spune că noua taxă este un "coşmar administrativ", întrucât, fie că va fi vorba de produse de fabricaţie daneză, fie că va fi vorba de produse străine, vor fi necesare declaraţii de la producători asupra cantităţii de grăsimi saturate conţinute în produs, dar totodată şi a celor utilizate în prepararea lor. Punerea la punct a sistemelor informatice a necesitat numeroase ore de lucru suplimentare pentru producători şi comercianţi.

Toate acestea au un cost care se va repercuta asupra consumatorilor, adaugă ei.

Pe de altă parte, juriştii atrag atenţia că această taxă induce un risc pentru competivitatea produselor daneze. Produsele importate supuse unei singure taxe pe grăsimile pe care le conţin efectiv vor fi mai ieftine decât produsele daneze ce vor fi taxate şi la nivel de producător pe grăsimile utilizate în fabricarea lor, semnalează juristul Jeppe Rosenmejer în cotidianul Jyllands-Posten.

Şi guvernul de la Budapesta a decis să instituie o „taxă pe grăsime", începând din septembrie anul acesta. Vezi aici detalii!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite