„Managerul gândacilor“ de la Spitalul din Constanţa a fost arestat pentru şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin scandal de corupţie în Sănătate, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa arată că nu se teme de nimic. Şpaga cerută cu tupeu patronului unei firme, care avea contracte cu spitalul, l-a băgat însă după gratii pe Dănuţ Căpăţână, făcut celebru de gândacii care populează spitalul pe care-l conduce.

Judecat într-un alt dosar de corupţie, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, Dănuţ Căpăţână, dă dovadă de perseverenţă, dar şi de un tupeu ieşit din comun. După ce a fost acuzat că a vrut să concesioneze ilegal serviciul de producţie a oxigenului medicinal la SJU Constanţa, Căpăţână a recidivat.

El s-a întâlnit cu un „sponsor“, care i-a dat 10.000 de euro. Ce nu ştia managerul era că sponsorul, adică patronul unei firme care avea contracte cu spitalul, fusese înainte la DNA unde povestise tot. Drept urmare, banii pe care i-a primit şpagă erau marcaţi, aşa că a ieşit un flagrant ca la carte. De aceea, acum Căpăţână va sta după gratii în următoarele 30 de zile. Procurorii susţin că, în total, Căpăţână „şi-ar fi tras” 85.000 de euro din contractele pe care le dăduse firmei denunţătorului.

Şpaga, mascată prin contracte fictive de consultanţă

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2015, între SJU Constanţa, reprezentat de Dănuţ Căpăţână, şi o societate comercială au fost încheiate un acord-cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT. Este vorba de suport informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), volum de calcul şi stocare date, servicii de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor etc.

Valoarea totală a serviciilor ce urmau să fie prestate în cadrul acordului era de aproximativ 557.000 de euro, fără TVA.

Managerul spitalului l-a asigurat pe patronul firmei de IT că, în schimbul unui comision de 2.300 de euro, nu vor exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate. Ca să se protejeze, Căpăţână a stabilit ca şpaga să fie virată în conturile a două companii offshore, controlate de el, sub forma unor contracte fictive de consultanţă. Ulterior, Căpăţână s-a lăcomit şi a cerut 2.900 de euro.

Mită cu discount

Astfel, în perioada 2012 - august 2015, Dănuţ Căpăţînă a încasat în conturile firmelor offshore 77.412 euro, la care se adaugă 8.000 de euro primiţi cash. După socotelile sale, firma de IT nu i-ar fi virat toţi banii promişi, dar Dănuţ Căpăţână a aşteptat momentul prielnic să-i poată recupera. Acesta a venit curând.

„În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţână Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 de euro“, menţionează procurorii DNA. Mărinimos, Căpăţână a făcut şi un discount la şpagă, de la 15% la 10%, cam cât încasează orice primar corupt din derularea unui contract.

„După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro pe lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior“, mai arată procurorii.

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu

În noiembrie 2014, Dănuţ Căpăţână a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii l-au acuzat că, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, „a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“. Acest dosar se judecă în prezent la Tribunalul Constanţa.

Scandalul gândacilor

Dănuţ Căpăţână, care ocupă fotoliul de director al spitalului judeţean Constanţa din august 2009, şi-a căpătat altfel notorietatea. Sub mandatul lui, pacienţii s-au revoltat în nenumărate rânduri faţă de condiţiile inumane în care erau ţinuţi.

În martie 2014, a fost un scandal legat de gândacii care mişunau prin saloane şi care au fost filmaţi de rudele pacienţilor. Mai exact, rudele unui pacient aflat în comă au postat pe internet o înregistrare cu camera ascunsă în care se vedea că bolnavii nu erau îngrijiţi corespunzător, iar în saloane erau gândaci. Conducerea spitalului a negat atunci că ar fi gândaci în unitatea medicală, iar preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, spunea că filmul respectiv este trucat.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a făcut un control la spital după apariţia înregistrării, însă nu a găsit gândaci. De asemenea, în ianuarie anul trecut, zeci de mame au protestat în faţa SJU Constanţa, nemulţumite de condiţiile din unitatea medicală, în special de felul în care arăta Secţia de Pediatrie. Ele au reclamat atât condiţiile din secţie - mobilierul vechi şi degradat din saloane,  uşile şi geamurile ruginite şi canalizarea stricată, cât şi modul în care anumiţi medici au pus diagnostice greşite copiilor lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite