Mama acuzată că şi-a răpit copilul din Canada a fost eliberată din arest. Fostul soţ a venit în România să-şi ia fiul

Mama acuzată că şi-a răpit copilul din Canada a fost eliberată din arest. Fostul soţ a venit în România să-şi ia fiul

Ana Maria Nedelcu a stat dup gratii până joi seara

Magistraţii Curţii Supreme au decis, joi seara, ca Ana Maria Nedelcu, acuzată că şi-a răpit copilul născut în Canada şi l-a adus în România, să fie eliberată din arest. Între timp, în România a ajuns şi tatăl copilului care vrea să-şi ia fiul în Toronto. Asta deşi bărbatul este acuzat că este violent şi că îşi bate copilul frecvent. Are însă de partea sa o hotărâre judecătorească de custodie.

Ana Maria Nedelcu a fost arestată pe 13 aprilie, în urma unei decizii luată de un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, cu toate că procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel nu solicitaseră acest lucru. Instanţa a luat această măsură deoarece autorităţile canadiene au acuzat-o pe femeie de răpire internaţională de minori.

Joi însă magistraţii de la Curtea Supremă a admis atât contestaţia depusă de Ana Maria Nedelcu, cât şi pe cea a procurorilor, dispunând eliberarea din arest a femeii. 

Decizia este definitivă. 

Procesul de extrădare - femeia riscă 10 ani de închisoare

Pe de altă parte, la Curtea de Apel Bucureşti se desfăşoară un alt proces, în care se discută extrădarea femeii în Canada.Termenul va avea loc pe 25 aprilie.

Asta în contextul în care, în evidenţele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a fost înregistrată pe 23 martie o adresă a Ministerului Justiţiei având ca obiect cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Canada privind pe Ana Maria Nedelcu, cetăţean român, urmărită penal de autorităţile canadiene pentru săvârşirea infracţiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârşită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanţă canadiană, ordin prin care drepturile părinteşti privind pe minor erau exercitate de către ambii părinţi.

Procurorii arată că fapta reţinută are corespondent în legislaţia penală română în infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorilor, pentru care se prevede pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau amendă.

Tatăl a venit în România

Între timp, în România a venit şi fostul soţ al femeii. Acesta vrea să-şi ia fiul de 7 ani şi să plece cu el în Canada, deşi este acuzat de apropiaţi că este violent atât cu el, cât şi cu femeia. De altfel, Ana Maria Nedelcu recunoaste ca a fugit din Toronto cu băieţelul şi a venit în Romania, acum 2 ani. A plecat, spune ea, pentru că erau amândoi victime ale violentei domestice. Atât ea, cât si copilul fuseseră agresati de cel care acum îşi vrea fiul înapoi.

„Am făcut sesizare la politie când mi-a venit acasă cu ditamai vânătaia la ochi. Mi-a spus copilul ca i-a tras tatal lui un pumn în ochi că s-a suparat pe el”, a mărturisit femeia care susţine ca autorităţile canadiene nu au luat acuzaţiile în serios.

Aşa că a plecat. Canadianul a dat-o în judecată încercând prin orice mijloace să obţină copilul. A fost şi momentul în care statul canadian a cerut extrădarea ei pentru răpire intenaţională. De aceea, Ana Maria poate să ajungă după gratii şi să-şi piardă fiul în favoarea tatălui biologic.

A părăsit ţara în 2001

Cazul femeii a fost larg dezbătut în presa din România. Mai ales după ce a cerut interventia preşedintelui României pentru a fi protejată. În memoriul depus la Preşedinţie, femeia acuză abuzurile judecătorilor, dar vorbeşte şi despre teroarea prin care a trecut în ultimii ani si explică de ce a fugit din Canada de partenerul său de viaţă.

„Cred că este obligaţia fiecărei mame ca în momentul în care vede în suferinţă, traumatizant, să facă tot ce e posibil să-l pună în siguranţă, să-l protejeze împotriva abuzului. Practic, pierderea procesului de pe civil a declanşat aceste consecinţe penale pentru mine, le-a dat lor posibilitatea să facă o plângere penală şi practic să mă înlăture total din viaţa copilului. El nu numai că vrea copilul, dar vrea să mă şi distrugă pe mine total”, a arătat femeia

În anul 2001, Ana Maria Nedelcu a emigrat în Canada şi s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cu care a avut un băieţel pe nume Anthony. S-a despărţit însă de bărbat înainte de a naşte, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent şi o bătea.

În anul 2013, Ana Maria Nedelcu susţine că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obţinut în instanţă tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările