Majoritatea românilor ar accepta un job sub calificarea lor, dar companiile nu îi vor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
90% dintre români ar accepta o slujbă pentru care sunt supracalificaţi
90% dintre români ar accepta o slujbă pentru care sunt supracalificaţi

Marea majoritate a românilor ar accepta un job sub calificarea lor, însă angajatorii nu doresc personal supracalificat.

Un sondaj realizat de site-ul de recrutare Myjob arată că aproape 90% dintre români ar accepta o slujbă, chiar dacă ea presupune să desfăşoare activităţi sub nivelul lor de pregătire. 33% dintre cei care au răspuns astfel şi-au motivat decizia spunând că nu au avut altă ofertă, în timp ce 56% susţin că au posibilitatea de a învăţa lucruri noi și a deprinde noi aptitudini.

Doar 5% dintre respondenţi nu vor să accepte un post sub nivelul lor de calificare din cauza unui salariu nemulțumitor, iar 6% refuză o astfel de variantă deoarece consideră că ar scădea standardele în carieră.

Totuşi, marea majoritate a firmelor nu îşi doresc angajaţii supracalificaţi, arată acelaşi studio.

Conform sondajului, peste 15% dintre angajatori refuză să angajeze personal supracalificat deoarce consideră că aceştia vor fi sigur demotivaţi.

Angajatorii mai spun că astfel de subalterni sunt doriţi de concurenţă şi ar pleca pentru un salariu mai mare şi că este dificil de lucrat cu ei. Nivelul ridicat de pregătire şi experienţă îi face pe aceştia să desconsidere sarcinile de serviciu şi chiar pe superiori, cred specialiştii în resurse umane.
Sondajul arată că mai puţin de 2% dintre specialiştii în resurse umane ar angaja personal supracalificat doar în cazul în care nu au o altă opţiune.

Totuşi, studiul mai arată că 65% dintre firme ar angaja candidaţi supracalificaţi dacă aceştia sunt motivaţi să intre în echipa respectivă.

Sondajul Myjob.ro a fost realizat în perioada 10-30 octombrie 2011 la nivel naţional, pe un eşantion de 152 de companii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite