Maiorul Laurenţiu Cazan, pus sub acuzare pentru intervenţia jandarmilor la protestul diasporei, urmează să fie premiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurentiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor de la protestul diasporei
Laurentiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor de la protestul diasporei

Maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor la protestul din 10 august şi urmărit penal de Parchetul Militar în această speţă, urmează să fie premiat cu un loc în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi discutat la Şedinţa Consiliului General al Capitalei de joi.

„Se validează domnul Cazan Laurenţiu - Valentin, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti în locul domnului Mastan Alin - Ionel, ca membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică a Municipiului Bucureşti.  Anexa Hotărârii C.G.M.B. nr. 345/2016 se modifică în mod corespunzător prevederilor prezentei hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre. Expunerea de motive este semnată de primarul Gabriela Firea, după cum relatează publicaţia Hotnews.

”Luând în considerare adresa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică nr. 759/17.09.2018, înregistrata la Cabinet Secretar General cu nr. 3595/6/17.09.2018 şi la Direcţia Asistenţă Tehnică şi Juridică cu nr. 5587/18.09.2018, prin care domnul CAZAN LAURENTIU - VALENTIN a fost împuternicit în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, în locul domnului MASTAN ALIN IONEL”, se arată în expunerea de motive. 

Parchetul General a anunţat vineri oficial învinuirea şefilor Jandarmeriei Române şi a secretarului de stat din MAI, Dan Chirică, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august. Procurorii susţin că ordinul de intervenţie nu a fost legal şi că acesta a condus la acte de violenţă nejustificate din partea forţelor de ordine, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor.

Vineri, procurorii militari au anunţat punerea sub acuzare a şefilor aflaţi la conducerea Jandarmeriei în seara de 10 august. Acuzaţiile sunt deosebit de grave, maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor în seara protestului, este acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals. 

Maiorul Laurenţiu Cazan, ordinul nelegal de evacuare a pieţii

Potrivit procurorilor, maiorul Laurenţiu Cazan, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfaşurate în Piaţa Victoriei, „a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”. Magistraţii susţin că ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei ar fi fost emis cu încălcarea mai multor dispoziţii legale, fiind astfel încălcate drepturile legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire.Astfel, procurorii susţin că maiorul Cazan poartă responsabilitatea pentru „exercitarea de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor”, ce au condus la „vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

Mai mult, procurorii militari susţin că maiorul Laurenţiu Cazan a fost cel care ar fi determinat consemnarea, în mod nereal, a orei la care prefectul Capitalei a aprobat intervenţia în forţă şi ar fi încercat ulterior să folosească acest fals pentru a susţine legalitatea intervenţiei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite