VIDEO Adevărul Live: problema maidanezilor. De ce ţăranii sunt mai cruzi decât orăşenii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă români din zece nu vor câini pe stradă, arată un sondaj al INSCOP realizat la comanda Adevărul. Jurnaliştii Grigore Cartianu, Matei Udrea şi Liviu Iolu au dezbătut semnificaţiile acestui sondaj din care reiese că „oamenii de la ţară şi bărbaţii sunt mai cruzi decât orăşenii şi femeile“ când vine vorba despre soluţiile la problema maidanezilor.

Sondajul arată că 83,8% din români consideră câinii fără stăpân o problemă serioasă în România. 11,1% cred că subiectul în discuţie nu reflectă o problemă serioasă, în timp ce doar 5% nu ştiu sau nu vor să îşi exprime opinia. 

Ţăranii şi bărbaţii, mai cruzi decât orăşenii şi femeile

Pentru soluţia eutanasierii directe a câinilor maidanezi se pronunţă mai degrabă bărbaţii decât femeile şi într-o proporţie mai mare cei cu nivel de şcolaritate mai redus şi cei cu venituri mai mici.

Un alt rezultat interesant este că o proporţie mai mare a locuitorilor din mediul rural se pronunţă pentru eutanasierea directă, comparativ cu cei din mediul urban. „Explicaţia poate fi legată de universul valoric din ruralul tradiţional unde câinele este apreciat după coordonatele unei etici utilitariste, mai puţin sensibilă la cultura urbană care introduce câinele în universul intim al omului reglementat de drepturi statuate cultural şi juridic pentru animale“, este explicaţia rezultatelor sondajului INSCOP

Abandonul şi sterilizarea maidanezilor

Matei Udrea: Toată lumea sau aproape toată lumea spune că nu vrea câini pe stradă. Câinele nu-i dă lapte şi brânză omului, spunea Becali, e tipul de om care se înacdrează în categoria celor cu studii modeste, dar cu bani mulţi. Dacă s-au masacrat animalele fără stăpân, fără să existe un alt set de măsuri, masacrarea este inutilă. S-a dovedit că exact aşa s-a întâmplat. Apropo de responsabilitatea oamenilor, am avut ocazia să vorbesc cu nişte persoane care au un adăpost de câini fără stăpân. Oamenii ne povesteau că au existat momente în care persoane în toată firea aduceau câini cu lada şi fugeau pe câmp. 

Grigore Cartianu: Oamenii care nu au suflet torturează şi caii. Dacă animalul acela nu mai poate şi cade, stăpânul îi mai dă pe spate câteva bice. Pe oamenii de la ţară îi consider mai apropiaţi de Dumnezeu. La sat încă se mai păstrează elemente ale sufletului curat. Oamenii de la ţară nu-şi dau seama că comit o cruzime când nu-şi castrează căţeaua. Ei cred că faci ceva rău câinelui prin sterilizare. 

Dacă fată căţeaua mulţi pui şi nu găsesc pe nimeni dornic să îi ia, oamenii de la ţară îi abandonează pe câmp. Asta e o cruzime, de aici porneşte problema maidanezilor. De la doi câini ajungi la 70.000. Cu ce e vinovat câinele că de mic caută şi el hrană. Dacă atacă un animal sau un om poate o face de foame. Este şi o lasitate să abandonezi câinii după ce îi laşi să se înmuţească.

Cine răspunde pentru problema maidanezilor?

Matei Udrea: Sondajele sunt relevante până la un punct, aici e relevant până la partea  ce răspunsul populaţiei. Omul de pe stradă îşi ia informaţii din diverse surse. Care sunt vinovaţii trebuie stabilit printr-o anchetă a unor profesionişti. După părerea mea, procentul de oameni care spun că ONG-urile sunt vinovate este format de părerile care apar în presă. Protestele pe care le vedem demonstrează că problema este mult mai largă. Am văzut o anchetă a unor jurnalişti care spuneau că s-au cheltuit 9 miliarde pe construcţia autostrăzilor. Unde sunt banii ăştia când nu avem autostrăzi?

Sunt ONG-uri specializate, totul se întoarce la politică, pentru că oamenii nu sunt proşti, ştiu despre ce e vorba. Soluţia sterilizării este cea mai bună, pentru că a dat rezultate în alte oraşe, îmi povestea un om zilele trecute.

Grigore Cartianu: Oamenii spun că vinovaţii sunt oameni. Nimeni nu dă vina pe câini, ceea ce e foarte adevărat. Câinii au şi ei turbaţii lor, agresivii lor. Legea nu e făcută de ONG-uri, este lipsa unei autorităţi. Ei fură bani împreună, ONG-urile şi primăriile, dacă autoritatea e corectă selectează un ONG corect. Puterea legii este la autoritate, nu la ONG.

Acolo unde vedeţi probleme nerozalvate este vorba despre o corupţie foarte scăzută, acolo unde sunt bani mulţi şi probleme nerezolvate este o corupţie mare. Te-ai făcut că rezolvei problema maidanezilor şi ai cheltuit banii? Se vede clar, pentru că maidanezii sunt tot pe stradă.

Problema maidanezilor. De ce ţăranii sunt mai cruzi decât orăşenii?

Bugetul Primăriei Bucureşti

Grigore Cartianu: Primăria Capitalei are datorii foarte mari. Treaba aceasta distruge şi viitorul copiilor, pentru că locuiesc într-un oraş în care au de plătit datorii ale trecutului. Nivelul de trai atrage investiţii. 

Dacă vezi că aici, în apropiere de Bucureşti, se dezvoltă fel de fel de afaceri, te atrage să stai aici.

Protestele din Capitală

Matei Udrea: Politicienii stau pe un butoi de pulbere, mai multe tentative, toate având în spate partide politice încearcă să deturneze totul într-o altă direcţie. E foarte periculos ce se întâmplă, pentru că protestele pot fi îndreptate împotriva politicienilor. 

E tragic că după 20 şi ceva de ani, presa reacţionează la fel ca atunci. Acum, cu alte cuvinte, se emite acelaşi mesaj. Lucrurile care se întâmplă în multe oraşe din ţară vor reuşi să schimbe lucrurile până la urmă, dacă nu vor fi deturnate aceste proteste, cred eu.

Grigore Cartianu: Am văzut oameni şi televiziuni care nu dau că sunt 20.000 de oameni în stradă care protestează vizavi de exploatarea minieră de la Roşia Montană. Am văzut canale, unde nu au voie să dea, dar cum să spui că sunt 12 manifestanţi. 

Roşia Montană

Grigore Cartianu: Toţi joacă acum rolul celor care vor să se informeze sau să informeze, dar se vede clar, de la început, care este părerea lor. Situaţia este următoarea: este o companie care are 1.000 de salariaţi din zona exploatării lemnului, nu exportă cherestea sau lemn brut, face mobilă.

Sunt acolo circa 4.500 de oameni care trăiesc din turism: pensiuni, ghizi. Alţi 4.500 de oameni îşi pierd locurile de muncă, pentru că perimetrul distrus va fi foarte mare şi turistul va sta cu frica că dă cu nasul de cianuri.

Încă 15.000 de locuri de muncă ale oamenilor care practică agricultura, crescători de oi, oamenii aceştia îşi vor pierde „locurile de muncă“. Există o firmă străină acolo, care cheleşte munţii de pomi şi vinde buşteni. Dacă guvernul ar interzice asta..

Un om de acolo a spus că a propus guvernului o soluţie: statul român să se asocieze cu noi, cu firma asta, cu 2.000 de hectare de pădure. Oamenii aceştia niciodată nu distrug natura, mereu o exploatează controlat şi uite aşa se mai fac 1.000 de locuri de muncă. Îi dăm statului 30% profit şi redevenţă 10%, asta era propunerea.

Peste ani de zile, părerea mea, vom avea procese de trădare naţională. Subminarea economiei naţionale, după părerea mea se va deschide această portiţă. Piaţa e împotriva hoţiei, care face să nu avem garanţii ecologice şi metode, vă zic că am fost în Piaţa Universităţii de câteva ori. Gălăgia politică de tip Zgonea încearcă să acopere vocea protestatarilor.

Matei Udrea: Guvernul e băgat până la gât în treaba asta, n-ar putea să oprească lucrurile din zonă. Oamenii care protestează trebuie să aibă foarte mare grijă pentru că se încearcă deturnarea, mi-a povestit o colegă că un angajat SRI era la proteste. 

Torţionarii: Ion Ficioru şi Alexandru Vişinescu

Matei Udrea: În spatele acestor cazuri mediatizate sunt nişte experţi în comunicare care ştiu când să alimenteze opinia publică. Revoluţia este locul în care actuala clasă politică se leagă de trecut.

Grigore Cartianu: Când presiunea pe guvern e mare, aruncăm un Vişinescu sau un Ficior. 800.000 de mii de români au fost în penitenciare, alţii au fugit în străinătate, aici vorbim de elite. S-a frânt coloana vertebrală a poporului român.

Ponta spune aşa: le luăm din pensie torţionarilor şi le dăm victimelor. Cam cât vine, cam cinci bani fiecăruia? Pe Vişinescu l-aş băga în dubă pentru că şi-a permis să dea în 2013 cu pumnul spre jurnalişti. De ce nu sunt cercetate crimele astea comuniste? Criminalii din 1989 sunt mai tineri decât Vişinescu şi Ficior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite