UPDATE Incidente la vot. Poliţişti cercetaţi după ce ar fi îndemnat alegătorii să boicoteze Referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin / 6 oct 2018
FOTO Inquam Photos / George Călin / 6 oct 2018

Procesul de votare la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a început în toată ţara, fiind semnalate doar câteva incidente minore, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. Până la ora 10.00, prezenţa la vot a fost de 7,24%.

UPDATE Dosar penal deschis de poliţişti în cazul unui primar şi a mai multor consilieri locali dintr-o comună din judeţul Dolj, suspectaţi că au transportat mai mulţi cetăţeni la o secţie de votare şi le-au spus cum să voteze.

În Călăraşi, o persoană a votat, iar după ce a introdus buletinul de vot, a mai cerut unul şi a votat, motivând că de data aceasta votează în numele mamei sale. Poliţiştii au deschis şi în acest caz un dosar penal, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Într-o localitate din Dâmboviţa, un bărbat a fost amendat pentru alertarea falsă a autorităţilor după ce a sunat la 112 şi a semnalat în mod fals un caz de corupere a alegătorilor.

UPDATE Poliţia Capitalei a declanşat o anchetă, după ce un bărbat din sectorul 5 a reclamat că doi poliţişti - un agent şef şi un comisar îndemnau alegătorii să nu voteze pentru că, altfel, „înseamnă ca sunt de acord cu toate legile lui Dragnea şi că îl scapă de puşcărie“. Poliţia Capitalei a transmis, ulterior, că cei cei doi poliţişti au fost înlocuiţi, iar plângerea depusă de bucureşteanul Cristian Opriş a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecatoria Sectorului 5.   

UPDATE Poliţiştii au înregistrat 16 sesizări în legătură cu procesul de vot, dintre care una nu s-a confirmat, dar nu au fost aplicate amenzi, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

„Până la această oră procesul de votare a decurs fără probleme deosebite. Au fost înregistrate 16 sesizări în legătură cu procesul de vot. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, una nu s-a confirmat, restul sunt fie în curs de verificare, fie au fost deja soluţionate. Până la această oră nu au fost aplicate amenzi pentru fapte contravenţionale”, a spus Dajbog.

Ea a adăugat că în legătură cu două sesizări privind posibile infracţiuni se continuă verificările pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat şi persoanele responsabile.

UPDATE Potrivit Biroului Electoral Central, prezenţa la ora 10.00 este de 7,24%.

UPDATE În Bucureşti şi în opt judeţe au fost secţii de vot în care niciun alegător nu s-a prezentat la urne. Judeţele în care s-au înregistrat astfel de situaţii sunt Alba, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Vâlcea şi Vaslui.

UPDATE La Spitalul Floreasca au votat 81 de persoane pe data de 6 octombrie, la Spitalul Militar Central au votat 101 pacienti si la Institutul Clinic Fundeni au votat 118 pacienti, au declarat reprezentantii unităţilor sanitare. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, procesul de vot a început în întraga ţară la ora 7.00, nu au fost incidente, iar la această oră decurge fără probleme. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, poliţiştii şi jandarmii au asigurat paza secţiilor de votare, pe care le-au predat sigilate preşedinţilor de secţii.

„Suntem în cea de-a doua zi a referendumului pentru revizuirea Constituţiei şi potrivit informaţiilor de la această oră, procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară. Pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare, acestea fiind predate în această dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale cu sigiliile intacte. În prima zi a referendumului şi după încheierea votării, nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice şi nici care să afecteze desfăşurarea normală a votului”, a declarat duminică dimineaţă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Ce pedepse se dau pentru infracţiunile la referendum

Reprezentantul ministerului a amintit şi pedepsele pentru infracţiunile de orice fel de la referendum. Astfel, refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor biroului electoral al secţiilor de votare cu privire la menţinerea ordinii în localul de vot şi în jurul lui se pedepseşte cu 500-1.000 de lei amendă.

De asemenea, împiedicarea unei persoane de a vota la referendum se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, la fel şi în cazul coruperii alegătorului, dacă o persoană votează de mai multe ori, introduce în urnă mai multe buletine de vot sau foloseşte un buletin de vot fals sau un act de identitate nul sau fals.

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie are loc şi duminică, întrebarea adresată alegătorilor la referendum fiind "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu". Sunt aşteptaţi să voteze aproape 19 milioane de cetăţeni români, peste 672.000 dintre aceştia fiind în străinătate. Referendumul este validat dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută dintre cei care participă votează „Da”. Pentru referendum au fost tipărite peste 21 de milioane de buletine de vot şi au fost amenajate aproape 19.000 de secţii de votare.

Prezenţa la vot în ziua de sâmbătă în toată ţara a fost de 5,72 la sută.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite