Mai mult de trei sferturi dintre specialiştii români în IT plecaţi în străinătate vor să se întoarcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele de IT pot aplica pentru achiziţionarea de calculatoare şi servere

Industria IT din România va ajunge la 4 miliarde de euro în acest an, motiv pentru care 77% dintre specialiştii IT români stabiliţi în străinătate iau în calcul revenirea în ţară, luând în calcul salariul, beneficiile extrasalariale şi oportunităţile de dezvoltare profesională pe care le pot obţine.

Rezultatele IT Community Relocation Survey arată că 77% dintre respondenţi sunt deschişi la ideea de a se întoarce în ţară, deşi 43% sunt foarte puţin sau deloc informaţi cu privire la evoluţia sectorului IT din România. Dintre cei care nu iau în considerare revenirea în România, 40% sunt de părere că ar fi dificil să economisească bani în ţara natală. 

Atât specialiştii români care ar fi dispuşi să se întoarcă în ţară, cât şi cei care au revenit deja, au enumerat salariul, beneficiile extrasalariale şi oportunităţile de dezvoltare profesională printre cele mai importante criterii pe care îşi bazează decizia. De asemenea, 80% dintre cei care lucrează în străinătate consideră cruciale contextul politic, sistemul de sănătate şi cel de educaţie. 

„Sectorul IT din România are un potenţial enorm şi oferă numeroase oportunităţi pentru specialiştii în căutarea dezvoltării profesionale, prin acces la proiecte variate şi echipe experimentate aflate în continuă extindere. Rezultatele acestui studiu indică atât disponibilitatea profesioniştilor români din străinătate de a reveni în ţară, cât şi necesitatea de a le oferi informaţii complete şi de actualitate despre beneficiile pe care le poate avea o carieră în România”, a declarat Iulia Cîrmaciu, Director HR la DB Global Technology.

Sunt perspective de creştere anuală de minimum 15% în  următorii 3 – 5 ani

Industria IT din România are perspective uriaşe, estiimează specialişttii, precizând că sunt prognozae creşteri anuale de minimum 15% în următorii 3 – 5 ani.

„Estimările ANIS arată că, în 2017, industria IT din România ajunge la venituri ce depăşesc 4 miliarde de euro, iar prognozele indică posibile creşteri anuale de minimum 15% în următorii 3-5 ani. Atât segmentul companiilor mari, cât şi cel al companiilor de tip start-up sunt în plină efervescenţă şi oferă proiecte şi oportunităţi extrem de interesante. Ne aşteptăm ca în următorii ani România să se poziţioneze ferm drept cel mai activ hub de tehnologie din regiune”, a declarat Valerica Dragomir, director executiv ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii).

Studiul, realizat în rândul specialiştilor din Olanda, Elveţia, Germania sau Marea Britanie

IT Community Relocation Survey a fost realizat de DB Global Technology şi Catalyst Solutions, cu participarea a 400 de specialişti IT români stabiliţi în ţări precum Olanda, Elveţia, Germania sau Marea Britanie.

DB Global Technology, centrul de tehnologie din Bucureşti al Deutsche Bank, continuă seria de activităţi dedicate profesioniştilor IT din diaspora, pentru a-i sprijini pe aceştia să ia o decizie informată referitoare la întoarcerea în ţară. Centrul de tehnologie este prima companie din România care a identificat comunităţile de specialişti români care lucrează sau au lucrat în străinătate în sectorul IT şi a realizat recent un studiu, alături de Catalyst Solutions, pentru a evidenţia preferinţele lor profesionale, precum şi disponibilitatea acestora de a se reintegra pe piaţa muncii din România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite