Mai presus de lege şi sub lege

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedem cu toţii cum unii dintre români, cetăţeni de rând, sunt sancţionaţi de instituţiile statului atunci când greşesc, în timp ce alţii, persoane care se cred mai presus de toţi şi toate, încalcă normele în văzut lumii. Fără fereală! Cu mult tupeu şi mare neruşinare. Exemple avem cu duiumul, chiar în această situaţie specială de pandemie.

Constituţia României este permanent călcată în picioare! În numele Constituţiei se comit mereu abuzuri! Legea de căpătâi a ţării a ajuns să fie folosită pe post de unealtă politică, iar unii dintre cei puşi să vegheze la respectarea acesteia sunt chiar dintre cei care o abuzează! Şi o interpretează după interesele unor grupuri politice, împotrivă sau pro. Recent, conducerea Curţii Constituţionale a României a judecat o speţă privind pensiile speciale, ceea ce înseamnă conflict de interese deoarece există judecători ai acestei instituţii, cu preşedintele Valer Dorneanu în frunte, care beneficiază de pensii speciale!!! Orice dispută politică, orice lege şi reglementare care nu convin unei tabere sau alteia sunt contestate la CCR, ai cărei judecători sunt numiţi în funcţii, de Parlament, pe criterii politice. Cum poate astfel, ca această instituţie extrem de importantă să vegheze la respectarea Constituţiei?

În România actuală şi celelalte legi sunt abuzate, aplicate discreţionar sau nu sunt respectate deloc. De către cei care-şi permit aceste lucruri, în special de politicieni, oamenii cu bani mulţi şi cu influenţă, dar şi de către instituţii ale căror atribuţii sunt chiar cele de aplicare, fără excepţii, a legilor în vigoare. Doar cetăţenii simpli sunt cei care încearcă respectarea legilor, însă aceştia sunt şi cei care încasează primii sancţiunile şi amenzile. Pe aceştia, fără imunitate, fără bani mulţi, fără influenţă politică sau de altă natură îi ajunge primii mâna lungă a legii. Ei nu pot scăpa ca ceilalţi, nu se pot fofila, nu pot ocoli, nu pot aranja, nu pot ataca sau modifica legile în favoarea lor în cazul în care le-au încălcat sau nu le convin prevederile acestora.

Sintagma din Constituţie „Nimeni nu este mai presus de lege!“, este doar o vorbă-n vânt şi este invocată de ticăloşi doar atunci când doresc să o folosească în interesul lor. Şi pentru instituţiile care trebuie să aplice legile, nepărtinitor, nediscreţionar, chiar şi pentru Justiţie sintagma respectivă are diverse nuanţe, în funcţie de competenţe şi de cine sunt cei care încalcă normele legislative în vigoare. Cum se spune în popor „Orice lege este făcută ca să fie încălcată!“

Vedem cu toţii cum unii dintre români, cetăţeni de rând, sunt sancţionaţi de instituţiile statului atunci când greşesc, în timp ce alţii, persoane care se cred mai presus de toţi şi toate, încalcă normele în văzut lumii. Fără fereală! Cu mult tupeu şi mare neruşinare. Exemple avem cu duiumul, chiar în această situaţie specială de pandemie. Există lege că toţi, fără excepţie, trebuie să purtăm măşti în anumite spaţii, există! Ei bine, aceasta nu este respectată chiar de către unii din deştepţii aleşi ai poporului, care refuză purtarea ei chiar în Parlament! Dacă pe cetăţenii simplii îi amendează instituţiile abilitate, pe aleşi de ce nu îi sancţionează? Dacă pe unii români îi sancţionează organele pentru generarea de informaţii false, pe deputatul Cătălin Rădulescu zis ”Mitralieră” cine îl pedepseşte pentru declaraţia făcută la un post de televiziune: „Înţeleg că prin termoscanare facială deja în momentul ăla autorităţile respective monitorizează într-un fel sau altul orice fel de persoană din România, pentru că îţi ia datele!” L-au sancţionat cumva organele în drept pentru lansarea de informaţii false?

Nu! Nici pe el, nici pe alţi politicieni şi aleşi ai neamului care au încălcat şi încalcă legile cu bună ştiinţă! Nici pe preoţii care au încălcat legile în situaţie de urgenţă şi stare de alertă! I-a sancţionat cineva pe şefii administraţiilor locale care au ignorat prevederile ordonanţelor militare? Nu am auzit de astfel de sancţiuni! Dar de mii de amenzi date pe drept şi pe nedrept cetăţenilor simpli da. Dovadă şi miile de contestaţii aflate la instanţele de judecată. Recent, ministrul de interne în funcţie, Marcel Vela, îşi acuza, în Parlament, adversarii politici că generează şi lansează informaţii false, manipulează şi destabilizează opinia publică. Dar acest ministru nu a amintit şi faptul că organele din subordine, care trebuiau să aplice legea egal pentru toţi cetăţenii, nu i-au sancţionat în nici un fel pe politicienii în culpă!!!

Ştim cu toţii că legile nu sunt aplicate la fel pentru toţii românii, este o realitate. Ştim că se aplică discreţionar şi se fac abuzuri de către instituţii şi angajaţi ai statului. Dar pe aceste instituţii, pe aceşti angajaţi, care au atribuţii să aplice legile la fel, pentru toţi cetăţenii ţării, indiferent de funcţia, rangul şi starea materială, cine îi trage la răspundere? Cine îi întreabă de sănătate pe cei care ar fi trebuit să aplice legile şi politicienilor şi parlamentarilor şi bogătaşilor la fel ca celorlalţi pământeni trăitori în România? Pe abuzatori şi pe cei care nu-şi fac datoria cine îi pedepseşte?

Cât vom mai tolera aplicarea legii bunului plac în această ţară?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite