Mai aproape de cartea electronică de identitate. Cum se va emite, în câte variante şi ce avantaje are viitorul document

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nu optează pentru o carte de identitate electronică, cetăţenii pot rămâne cu u7n document simplu
Dacă nu optează pentru o carte de identitate electronică, cetăţenii pot rămâne cu u7n document simplu

Guvernul a mai făcut un pas spre punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate (CEI). Conform Proiectul de lege aprobat, CEI nu este obligatorie, cetăţeanul putând opta pentru un document de identitate simplu, fără CIP, aşa cum este în prezent.

În proiectul aprobat se mai arată că cine vrea un document electronic poate alege unul cu sau fără imaginea impresiunilor papilare a celor două degete arătătoare. 

În cazul minorilor, la solicitarea părinţilor sau a reprezentaţilor legali, se introduce posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate simplă sau electronică, indiferent de vârsta copilului.

Va ţine loc de card de sănătate

CEI va permite, printre altele, autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului. 

Noul document de identitate nu va conţine date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. 

Cardul de sănătate îşi încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărţi electronice de identitate.  Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărţi electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleaşi condiţii din prezent.

Cartea electronică de identitate  va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice. 

CEI va da posibilitatea cetăţeanului de a avea acces la diverse servicii electronice cum ar fi cele bancare sau fiscale.

Normele de securizare

Noul document va respecta cerinţele Comisiei Europene privind securizarea documentelor în contextul combaterii terorismului, al migraţiei ilegale, al traficului de droguri şi de persoane, cărţile de identitate actuale fiind realizate cu tehnologie din  anii '90.

Guvernul susţine că CEI va oferi cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite