"Măgureanu a adus la TVR securişti care au tras în manifestanţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Al apărării civile?- Da, al apărării civile.- şi a jucat vreun rol în revoluţie?- A jucat, bineînţeles. Avea biroul chiar în Comitetul Central. Păi nu el zicea că sunt tunele cu


- Al apărării civile?
- Da, al apărării civile.
- şi a jucat vreun rol în revoluţie?
- A jucat, bineînţeles. Avea biroul chiar în Comitetul Central. Păi nu el zicea că sunt tunele cu terorişti?
- A fost unul dintre cei care au participat la diversiune?
- Da, iar soacra dlui Geoană n-aţi văzut că şi ea a participat la revoluţie la televiziune? S-a rănit la picior că a aruncat cu sticle incendiare. Ce-a căutat dna Costea la televiziune? Eu zic că este teroristă, pentru că a arunca cu sticle incendiare la televiziune este un act terorist. Ce motive a avut doamna Costea să arunce cu sticle incendiare după 22 la televiziune? Decât să provoace teamă…
Procesul lui Ceauşescu, cacealma
- În plan local cum a fost?
- Da. Asta a fost. În primării au rămas reprezentanţii gărzilor patriotice, ofiţeri, reprezentanţii altora, securişti în civil şi a început... închideţi uşile, cum s-a întâmplat şi la CC, se fură, se sparge... Adevărul despre revoluţie e, de fapt, o mare minciună.
-Înseamnă că a fost ceva totuşi pregătit…
- Păi da, peste tot a fost la fel.
- Putea să pună la cale această diversiune de mare amploare Ion Iliescu...
- Era reprezentantul partidului.
- Planul ăsta viza şi împuşcarea rapidă a Ceauşeştilor?
- Iliescu, Roman, Voican şi Stăn-culescu la Ministerul Apărării au hotărât executarea lor. Nu ne-a spus nouă. Cu mine nu a discutat nimeni niciodată că îl împuşcă pe Ceauşescu. Nu aveam cum să fiu de acord. Că nu poţi. La primul termen de judecată să împuşti un om?
- Era normal apel şi recurs…
- Nu ca să fiu eu Dan Voinea procuror sau Popa Gică, Dumnezeu să-l ierte, judecător. Deci, puteai să iei un student, să-l pui să judece şi îţi spunea că nu se poate. Juridic, n-ai cum faci... Execuţia nu a fost chestiunea pe care să o discute cu noi. Nici la plecare...
Postelnicu şi Dincă, bătuţi de revoluţionari
- L-aţi arestat în 23 decembrie pe Postelnicu?
- Da, în sediul CC.
- Avea bani la el, cum se spune?
- Nu, nu avea nimic la el. S-a ascuns cu Dincă într-un birou pe acolo la etajul 6 şi l-au luat la bătută.
- L-au bătut revoluţionarii?
- Da.
- De cine au fost executaţi Ceauşeştii?
- Stănculescu venise şi cu plutonul de execuţie, de la Boteni.
- De la unitatea specială?
- Da, paraşutiştii de acolo.
- Cine a decis împuşcarea lor?
- La Ministerul Apărării Naţionale. Petre Roman, Iliescu, nu ştiţi că s-au întâlnit ei toţi în wc şi au hotărât să îi execute ? A fost un proces ratat din punct de vedere procedural şi juridic. Dar Ceauşescu a fost o teroare, dacă nu era executat atunci nu cred că îl mai executa cineva vreodată. Cred că nici nu mai puteai să obţii de la el informaţii. Atunci l-am cunoscut prima dată şi era un tip foarte afectat, probabil şi de diabetul pe care îl avea. Atunci nu mai ştia nimic, iar dacă nu îi spunea ea ce să zică, el nu ştia ce să spună.
Ceauşescu era bolnav de diabet în ultimul grad
- Era bolnav? Se confirmă infor-maţia asta?
- Era bolnav de diabet. Eu am avut o pungă de insulină. Dacă aţi văzut, ea ţinea în poşetă şi o pungă albă. Era o pungă de insulină, el era dependent şi era în ultimul grad. Punga aia de insulină, după ce i-a luat şi i-a dus, a rămas pe masă. Un colonel de pe acolo era bolnav de diabet şi îmi zice: "Domne, nu am avut parte de atâta insulină". Am luat punga şi i-am zis: "Ia-o mă, zi bogdaproste, să-ţi faci mata insulină că lui ăsta nu-i mai trebuie acum".
- Vreau să mai lămurim un aspect. E adevărat că cei care au fost omorâţi în decembrie '89 nu li s-au făcut autopsii ori dacă li s-au făcut au fost distruse după aceea?
- Da, este adevărat. Avem o dată exemplul celor de la Timişoara care au fost aduşi în Bucureşti arşi, 42 de cadavre, cărora nu li s-a făcut autopsie. A mai existat şi o adresă făcută la Institutul Medico-Legal ca să nu se facă autopsie, una semnată de Gheorghe Diaconescu.
- Cel care a fost apoi procuror general?
- Da, cel care a fost procuror general. Nefăcându-se autopsia nu poţi să tragi concluzia că omul ăla a murit împuşcat şi atunci nu poţi să acuzi pe cineva că a tras la revoluţie.

"Organizatorii represiunii din decembrie 1989, aceiaşi şi la mineriada din 13-15 iunie"
- Cum de v-a venit ideea să corelaţi dosarul revoluţiei cu cel al evenimentelor din iunie '90?
- Aceiaşi reprezentanţi ai represiunii din decembrie 1989 îi regăsim la mineriadă. Conduc represiunea de la mineriadă. Un Stănculescu, un Chiţac, un Diamandescu, un Voican Voiculescu, un Petre Roman, un Iliescu, un Măgureanu.
- Măgureanu (n.red. - şef al SRI în perioada 1990-1997) era implicat deja şi în revoluţie?
- Virgil Măgureanu a venit pe 23 decembrie la Televiziune şi s-a implicat prin faptul că a adus securişti de la Direcţia a 2-a, ofiţeri înarmaţi, i-a dus la Televiziune, îi lasă în curte şi ăia trag. Trag până eliberează curtea de manifestanţi. În 23, în 24, asta face Măgureanu. Terorişti erau consideraţi manifestanţii. Lupta celor de la Armată, de la Miliţie, de la Securitate, de la Gărzi era împotriva manifestanţilor. Să nu intre în Televiziune, să nu intre în Radio. Pai radioul a devenit liber în 22? Radioul a fost militarizat de jos şi până la etajul nu ştiu care, au fost militari pe toate etajele, să nu mai intre nimeni. Ocupau manifestanţii radioul? Nu l-au ocupat. Aşa, şi acolo unde nu au înţeles că trebuie să plece acasă, s-a tras. Ideea cu teroriştii apare prima dată, o găsim în discursurile lui Ceauşescu, când îi califică pe manifestanţii de la Timişoara huligani, iredentişti şi terorişti. Această idee a fost răspândită de fratele lui Ilie, la Cluj. şi deci după 22 decembrie… teroriştii. Ne apăram de teroristi. De fapt, când îi întrebi: "De ce ai pus tu mâna pe armă, cine nu trebuia să intre?", răspunsul vine: "Să nu intre persoane străine, manifestanţii, cine să nu intre în instituţie?"

"S-a tras pur şi simplu în populaţie"
- Dacă Ceauşescu a plecat pe 22 la ora 12 şi câteva minute cu elicopterul, când s-a constituit nucleul celor care au deturnat caracterul anticomunist al revoluţiei?
- Nucleul ăsta începe să acţioneze de la Timişoara, nu în 22. Când ajung în Bucureşti, ăştia vin cu lecţia învăţată. Guşă a fost un circar. şi el, şi Vlad. Guşă la CC nu a mai putut fi găsit de ni-meni. şi aceste unităţi militare le-a vânturat Sergiu Nicolaescu, le-au condus actorii nu ştiu care. Mă înţelegeţi? Ăia de la Băneasa i-a adus Diaconu, Mircea Diaconu, el a adus trupele de Securitate de la CC. Pe cei de la regimentul de gardă, regimentul mecanizat de la Ploieşti al lui Niculescu, i-a dus Sergiu Nicolaescu, nu? Actorii conduc foarte bine operaţiunile astea la revoluţie. Nu mai conduce generalul Guşă, nu conduce generalul Vlad. Ei se fac că vorbesc la telefon cu ăla, cu ăla, dar nu dau niciun ordin, dacă observaţi pe casete. Ei nu dau niciun ordin! Doar Vlad mai spune câteodată, vorbeşte, nu ştim, vorbeşte, nu vorbeşte: bă, v-am zis să nu luaţi armele de la rastel sau nu ştiu ce. Dar el nu dă niciun ordin expres, prin televiziune, sunt generalul Vlad, vă rog să depuneţi armele, să nu acţioneze niciun securist împotriva populaţiei. O spune Vlad? N-o spune. şi Guşă se duce la Televiziune să spună să nu se tragă împotriva populaţiei? Nu. Sunt ticăloşi. Pentru că există nişte reguli de purtare a războiului. Când îi dau arma în mâna soldatului trebuie să îi spun cine este inamicul. Deci, domnul Guşă trebuia să spună cine este inamicul. Să comunice armatei române: avem de luptat din momentul ăsta cu inamicul cutare. şi să-l descrie.
- Cum a fost posibil?
- În România s-au încălcat toate legile posibile. S-a tras pur şi simplu în populaţie. În populaţia noastră. Aproape toate victimele noastre sunt români plus câţiva ziarişti străini. Atât.
- Unul dintre jurnalişti a murit, britanic parcă, atunci când se afla într-un avion?
- S-a tras de la Titu în el cu artileria.
- Câte persoane ar urma să fie învinuite în dosarul revoluţiei din decembrie?
- Aici sunt mulţi.
- De ordinul? Peste o sută?
- Nu ştiu dacă ajung la 100 aici. Nu poţi să pui soldaţi pe cruce şi să spui: au tras ăştia pe la întreprinderi, Gărzi Patriotice... Eu trebuie să fiu în stare să răspund şi cu privire la cei reţinuţi ca suspecţi şi cu privire la răniţi, şi cu privire la morţi. Altfel, nu are credibilitate actul ăsta de cercetare. Nu pot să îmi permit să las vreun semn de întrebare, pentru că este suficient ca să trezesc suspiciuni. De aceea, am hotărât să facem pe zone. Am făcut, de exemplu, Constanţa. Am dus toată echipa la Constanţa. Am audiat acolo vreo 800 şi ceva de oa-meni... şi s-a stabilit în concret pentru fiecare victimă autorul. Deci, am terminat Constanţa. Acum i-am dus la Braşov. Toţi membrii asociaţiilor sunt chemaţi să dea cu subsemnatul. Avem evidenţa celor implicaţi în revoluţie, că s-au dus după certificate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite