Magistratul din dosarul în care este judecat Sorin Oprescu negociază termene ca la piaţă

Magistratul din dosarul în care este judecat Sorin Oprescu negociază termene ca la piaţă

Sorin Oprescu foto Eduard Enea, Adevărul

După aproape patru ani de când se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, dosarul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, este judecat pentru comiterea mai multor fapte de corupţie s-ar putea relua de la zero odată cu pensionarea la data de 1 iunie a magistratului Iosefina Pârvu.

Ştiri pe aceeaşi temă

La termenul de miercuri, care ar fi trebuit să fie şi ultimul, magistratul a dictat o nouă amânare după ce unul dintre inculpaţi a lipsit, deşi fusese citat la termenul anterior, când la fel nu se prezentase. „Clientul meu nu a ştiut că este astăzi termen. A fost greşeala mea că am uitat să-l anunţ”, s-a scuzat avocatul lui Claudiu Bengalici.

 Judecătoarea le-a spus avocaţilor că au de ales între reluarea procesului sau un nou termen scurt pentru ca dosarul să fie finalizat. „Schimbaţi judecătorul. Am fost câte cinci zile în sala de judecată. Nu se mai poate aşa. Acest dosar presupune probleme de citit şi de studiat. Schimbaţi judecătorul şi o luaţi de la capăt. Eu nu voi avea timp să amân pronunţarea. Sunt probleme tehnice în dosar. Dacă vreţi să luaţi dosarul de la zero…, asta e situaţia. Sunt la dispoziţia dumneavoastră. Spuneţi-mi ce fac. Eu de la 1 iunie mi-am încetat calitatea de magistrat. (...) Dacă dau termen 3 saptămâni, eu nu voi avea timp să soluţionez acest dosar. Vă dau termen mâine, luni, în iunie? Mie îmi iese decizia de pensionare şi mă duc să fac prăjituri acasă”, a spus magistratul.
Termenul final a fost stabilit pentru 6 mai, urmând ca până atunci avocaţii să depună concluzii scrise. Tot atunci instanţa urmează să se pronunţe pe cererea fostului avocat al lui Sorin Oprescu, Viorel Mocanu numit între timp agent guvernamental la CEDO, de excludere a interceptărilor din dosar făcute cu sprijinul SRI. Dacă la acest nou ultim termen dosarul nu este finalizat există riscul ca cercetarea judecătorească să fie reluată cu administrarea tuturor probelor.

Sorin Oprescu a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. DNA îl acuză de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Procurorii susţin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Judecătoarea Iosefina Pârvu

Judecătoarea Iosefina Pârvu este cea care a decis retrimiterea rechizitoriului din acest dosar la DNA pentru a fi refăcut. Tot în acest dosar, aceasta a decis ca audierea denunţătorilor fostului primar al Capitalei să fie secretizată, după ce avocatul lui Oprescu a susţinut că relatările jurnaliştilor din sala de judecată obstrucţionează actul de justiţie.

În iulie 2017, Iosefina Pârvu a decis liberarea condiţionată din închisoare a lui Dan Voiculescu invocând Codul penal din 1968, care nu prevede că liberarea ar depinde de achitarea integrală a prejudiciului. În plus, a fost cercetată de Consiliul Superior al Magistraturii după ce a respins propunerea de arestare a doi traficanţi de droguri pe motiv că, cultura de cânepă are o tradiţie veche, „cânepa fiind o plantă tradiţionalã a românilor, obţinându-se producţii record pe teritoriul ţării”.

Reluarea de la zero, din cauza pensionării unui magistrat, a proceselor în care sunt implicate VIP-urile clasei politice riscă să devină o normă, după ce acelaşi scenariu s-a petrecut cu dosarele lui Liviu Dragnea sau Tăriceanu. Excepţie face dosarul Colectiv, unde noul judecător a decis ca procesul să continue, nefiind necesară readministrarea probelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: