Magistraţii, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării şi de indemnizaţiile propuse

Magistraţii,
nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării şi de indemnizaţiile propuse

Magistraţii sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor

Peste 1.000 de magistraţi, nemulţimiţi de proiectul Legii salarizării, reclamă, într-un memoriu transmis Guvernului, ministerelor Justiţiei şi Muncii, CSM şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, probleme recurente în ce priveşte stabilirea remuneraţiei şi cer trecerea bugetului instanţelor la ICCJ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Magistraţi au arătat în memoriu că protestrează în acest fel faţă de problemele recurente în ceea ce priveşte stabilirea şi plata remuneraţiei, dar şi faţă de lipsa de consultare a corpului magistraţilor cu privire la proiectul Legii de salarizare a personalului plătit din fonduri public.

Aceştia au acuzat dezechilibre între cele trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească, raportat la cuantumul superior al indemnizaţiilor recunoscute persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese sau numite - preşedintele României, preşedinţii camerelor Parlamentului, deputaţi, senatori, preşedinţi ai consiliilor judeţene şi prefecţi.

Semnatarii memoriului explică şi că remuneraţia magistraţilor trebuie stabilită ţinând seama de situaţia socială din ţară şi trebuie să fie comparabilă cu nivelul remuneraţiei înalţilor funcţionari, determinate în funcţie de un barem general şi de criterii obiective şi transparente, bonusurile care includ un element discreţionar trebuind excluse din comparaţie.

"Ca principiu, salarizarea judecătorilor şi a procurorilor se stabileşte ţinându-se seama de locul şi rolul justiţiei în statutul de drept, de importanţa socială a muncii, de răspunderea, complexitatea, dificultăţile şi riscurile în exercitarea profesiei, de incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege pentru această categorie de personal. De aceea, singura echivalare salarială care poate fi impusă magistraţilor este echivalarea cu indemnizaţiile Preşedintelui României, senatorilor, deputaţilor şi membrilor Guvernului, salarizarea având în vedere tocmai exercitarea funcţiilor de putere constituită în stat, puterea judecătorească, egală cu puterea legislativă şi puterea executivă", se arată în documentul transmis Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările