Criză în Justiţie: Magistraţii care protestează, ameninţaţi cu închisoarea de Nicolicea. „Nu cedăm până când ordonanţa nu e abrogată în întregime”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Nicolicea, deputat PSD, susţine că magistraţii care şi-au suspendat temporar activitatea încalcă legea şi că sunt pasibili de închisoare. „Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare”, spune social-democratul. Magistraţii însă nu renunţă la proteste, iar DNA a afişat un banner inedit.

UPDATE Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, marţi, că Guvernul este cel care ar trebui să modifice OUG pe legile justiţiei, motivând că se impune urgenţa prin faptul că urmează să fie vacantate mai multe funcţii de conducere la Parchetul General.

„Cred că acele modificări trebuie făcute în Guvern. Vreau să le readuc aminte celor cărora le joacă feste memoria că majoritatea actelor normative au fost modificate în Parlament,dar ţinând cont de urgenţă, ţinând cont că anumite prevederi se aplică imediat şi discutăm de cariera magistraţilor sau discutăm de o anumită procedură, cred că până să devină lege de adoptare durează foarte mult”, a afirmat Florin Iordache, marţi la Parlament, întrebat dacă ordonanţa de urgenţă ar trebui modificată de Parlament sau Guvern.

Reacţia lui Iordache vine după ce ministrul Justiţiei Tudorel Toader a spus că PSD este partid majoritar, iar social-democraţii nu au decât să iniţieze în Parlament proceduri de modificare.

La rândul lui, Eugen Nicolicea, deputat PSD, invocă mai multe prevederi din Legea nr. 62/2011 a dialogului social prin care subliniază că magistraţii sunt pasibili de puşcărie.

Prima este cea de la art. 181: „prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”. „Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o perioadă de timp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei”, susţine Nicolicea.

El mai invocă şi art. 202 şi art. 218 din aceeaşi lege. Despre primul, spune că „specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă”. 

Despre al doilea, deputatul PSD susţine că declararea grevei constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă. „Nu ştiu ce este mai grav, necunoaşterea legii de către cei care ar trebui să o cunoască şi să o aplice sau încalcarea cu bună ştiinţă a acesteia de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii”, declară deputatul PSD, printr-un comunicat de presă.

Magistraţii se dezic de asociaţiile care au fost la negocierile cu guvernul

Peste 700 de procurori au semnat o scrisoare deschisă prin care se delimitează public de Asociaţia Procurorilor din România şi de Asociaţia Magistraţilor din România, atrăgând atenţia că ”aceste asociaţii profesionale nu vorbesc în numele nostru şi nu ne reprezintă”, informează Europa FM. Cele două asociaţii au fost prezente luni la nogocierile cu Guvernul pe tema OUG 7/2019.

„Subliniem că, la întâlnirea de la Guvern din 25 februarie 2019, nu au fost invitaţi – sau, cel puţin, nu au participat – Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – în calitatea sa de reprezentant legal al puterii judecătoreşti şi nici Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A fost prezent, în schimb, procurorul-şef al Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie, probabil în virtutea calităţii conferite de O.U.G. nr. 7/2019 de ultim „procuror ierarhic superior”.

La „negocierea” menţinerii acestor dispoziţii legislative au pus umărul şi reprezentanţii unor asociaţii de judecători şi / sau procurori, faţă de care peste 2000 de colegi magistraţi s-au delimitat individual în cursul anului 2018, considerând că poziţiile exprimate de-a lungul procesului legislativ au fost considerate inadecvate pentru evoluţia magistraturii. De asemenea, unele filiale s-au autodizolvat, iar foarte mulţi membri au demisionat din aceste asociaţii, din aceleaşi motive”, se arată într-un comunicat de presă trimis luni de principalele asociaţii ale magistraţilor.

Dănileţ: Nu cedăm

În acest timp, Cristi Danileţ, fost membru al CSM, a declarat, la digi24.ro, că protestele magistraţilor nu se vor încheia, până când guvernul nu renunţă complet la Ordonanţa 7, privind legile justiţiei. „Riscul e să blocăm activitatea şi să generăm o paralizare a întregii activităţi din instanţă”, avertizează Cristi Danileţ.

“Magistraţii nu renunţă la proteste. Chiar în momentul de faţă am ieşit cu colegii din tribunalul Cluj pentru a protesta până Guvernul va renunţa la această ordonanţă aberantă. Magistraţii continuă protestele. Nu cedăm până când ordonanţa nu e abrogată în întregime. Magistraţii care s-au dus ieri la negocieri nu ne reprezintă. Cei care se autointitulează preşedinţii unor organizatţi nu reprezintă voinţa magistraţilor din România. Voinţa magistraţilor se exprimă strict prin adunări generale, în rest, nu avem ce negocia cu Guvernul”, a declarat Dănileţ.

Mai mulţi judecători de la Curtea Supremă au cerut abrogarea OUG 7/2019 într-un comunicat publicat pe Juridice.ro

Judecatorii reclamă adoptarea OUG fără justificarea urgenţei, fără consultarea corpului magistraţilor. Judecătorii Curţii Supreme arată că OUG prezintă prezintă riscuri asupra independenţei magistraţilor.

”Subsemnaţii, judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dezavuează modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, fără justificarea urgenţei modificării legilor justiţiei, fără consultarea corpului de magistraţi, în virtutea principiului cooperării interinstituţionale loiale şi potrivit mecanismelor legale în vigoare, cu desconsiderarea principiilor şi valorilor statului de drept şi, în special, cu riscul îngrijorător al nesocotirii independenţei magistraţilor”, se arată în comunicatul menţionat.

Banner pe site-ul DNA: „instituţie în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată“

dna captura site

În semn de protest pentru modificările aduse legilor Jusiţiei prin emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă, pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost plasat un banner imens. “DNA – instituţie în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată”, se arată pe prima pagina a site-ului instituţiei anticorupţie.

Procurorii DIICOT au oprit lucrul

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi-a suspendat activitatea, marţi, într-un protest fără precedent faţă de ordonanţa care modifică legile justiţiei. 

Şeful DIICOT, Felix Bănilă, spune că protestele anunţate cu o zi în urmă de către procurorii direcţiei continuă. "Aşteptăm ca declaraţiile ministrului Justiţiei la nivel de intenţie să se şi materializeze", a declarat, marţi, pentru HotNews.ro, şeful DIICOT.

DIICOT a anunţat cu o zi în urmă un protest fără precedent - suspendarea activităţii, începând de astăzi, timp de patru ore pe zi, până în 8 martie, faţă de Ordonanţa de Urgenţă 7 de modificare a legilor justiţiei, considerând că multe dintre articolele acesteia sunt neconstituţionale.

Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat marţi, pentru HotNews.ro că, oficial, procurorii continuă protestul.

"Oficial, noi continuăm protestele. Mă voi întâlni cu colegii să vedem dacă au revenit la sentimente mai bune după anunţul de aseară al ministrului, deşi nu cred, pentru că am văzut doar o declaraţie de intenţie, nu este absolut nimic concret. Aşteptăm ca declaraţiile la nivel de intenţie să se şi materializeze", a declarat şeful DIICOT.

Iordache arată cu degetul spre Toader

Protestul magistraţilor pe tema OUG privind legile Justiţiei nu este corect, pentru că prejudiciază cetăţenii, declară la RFI deputatul PSD Florin Iordache. El crede că premierul Viorica Dăncilă a procedat corect când a lansat un dialog cu magistraţii şi consideră că a fost o greşeală că Ministerul Justiţiei nu a avut consultări mai ample cu aceştia înaintea adoptării OUG 7.

„Foarte bine a procedat doamna prim-ministru Viorica Dăncilă că a iniţiat un dialog şi, în urma acestui dialog, am înţeles că va fi eliminată această prevedere care generic nu mai vorbea de o separare a carierelor”, a spus Iordache.

Întrebat dacă dialogul nu ar fi trebuit iniţiat înaintea adoptării OUG 7, nu după, deputatul PSD a răspuns la RFI: „Dialogul foarte bun pe care l-a iniţiat doamna premier Viorica Dăncilă a fost să detensioneze şi să ia pulsul. Ca o greşeală o văd eu, cred că trebuiau consultări mai ample şi mai transparente înainte de adoptare, dar aici este problema la Ministerul Justiţiei. Foarte bine a procedat Viorica Dăncilă, dumneaei a fost plecată din ţară în ultimele zile, a fost în Spania, a iniţiat acest dialog, tocmai pentru a detensiona situaţia şi a găsi cele mai bine soluţii”.

UNJR se aşteaptă ca guvernul să ţină cont de propunerile făcute

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România se aşteaptă ca Guvernul să ţină cont de propunerile pentru îmbunătăţirea OUG 7/2019, făcute în cadrul discuţiilor de luni de la Palatul Victoria.

"Ne aşteptăm ca Guvernul să ţină cont de propunerile pe care atât UNJR, cât şi ceilalţi participanţi la dialog le-au făcut pentru îmbunătăţirea OUG 7/2019, precum şi să respecte principiile cooperării loiale şi transparenţei decizionale. UNJR rămâne în continuare fidelă principiului cooperării loiale între puteri, urmând ca şi pe viitor să contribuie prin poziţiile şi expertiza sa, în limitele permise de Constituţie, la îmbunătăţirea cadrului legislativ ce vizează organizarea justiţiei şi statutul judecătorilor", se arată într-un comunicat al UNJR.

Conform aceleiaşi surse, UNJR rămâne "ferm dedicată" eforturilor şi acţiunilor pentru consolidarea statutului judecătorilor.

"În acest sens, UNJR constată cu satisfacţie că principiul 'separării carierelor', susţinut de UNJR dar contestat acerb, inclusiv prin proteste stradale, în timpul dezbaterilor parlamentare din 2017 - 2018 de o parte a sistemului, este acum apărat tot prin proteste chiar de cei care iniţial s-au opus introducerii acestuia în lege", precizează UNJR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite