Magistraţii au respins astăzi ca inadmisibilă solicitarea Marianei Rarinca de anulare a condamnării pentru şantajarea Liviei Stanciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Rarinca FOTO: Adevarul
Mariana Rarinca FOTO: Adevarul

Curtea de Apel Bucureşti a respins astăzi ca inadmisibilă contestaţia în anulare făcută de Mariana Rarinca împotriva decizie de condmnare la trei ani cu suspendare pentru şantajarea şefei Curţii Supreme, Livia Stanciu. Decizia este definitivă.

Dosarul în care Mariana Rarinca este acuzată de şantajarea preşedintelui instanţei supreme, Livia Stanciu, a fost rejudecat de Curtea de Apel Bucureşti după ce instanţa a admis, în 17 august, contestaţia DNA la decizia anterioară de achitare. Completul care a admis contestaţia DNA a fost format din judecătorii Dorin Matei şi Anamaria Trancă, cei care au şi rejudecat apelul. Rarinca a fost arestată preventiv în perioada 10 iunie - 18 decembrie 2014 şi trimisă în judecată în 1 iulie 2014. Ea a fost achitată, în 21 mai, de Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă. La judecarea în fond a dosarului, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Rarinca la trei ani de închisoare cu suspendare.

Motivarea condamnării

Mariana Rarinca a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că a recunoscut că "a procedat în mod greşit" atunci când i-a cerut bani preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, se arată motivarea Curţii de Apel Bucureşti.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 11 septembrie, să o condamne definitiv pe Mariana Rarinca la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantajarea şefei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Instanţa a respins atât apelul declarat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi cel al Marianei Rarinca şi a menţinut decizia dată de Tribunalul Bucureşti în primă instanţă.

Vârsta a scăpat-o de executarea pedepsei

Judecătorii Anamaria Trancă şi George Matei menţionează în motivarea deciziei că, în cazul Marianei Rarinca, nu se impune aplicarea unei pedepse cu executare în regim de detenţie, având în vedere vârsta înaintată a inculpatei, dar şi faptul că aceasta a fost cercetată în cauză şase luni în stare de arest preventiv.
"Nu în ultimul rând, curtea va reţine că inculpata şi-a dat seama că a procedat în mod greşit faţă de persoana vătămată, aşa cum a arătat în mod expres prin ultimul cuvânt, astfel încât, prin conştientizarea şi asumarea conduitei greşite de către inculpată, instanţa de apel apreciază că este suficientă aplicarea dispoziţiilor art. 91 Cod penal. În cazul în care nu ar fi recunoscut în nicio modalitate că ar fi avut un comportament greşit faţă de persoana vătămată, atunci s-ar fi pus, bineînţeles, problema unei condamnări cu executare", se mai arată în motivare.

În plus, magistraţii menţionează că "nu prezintă relevanţă pentru Curtea de Apel ieşirile publice, pe la diferite emisiuni, talk-show-uri, etc, ale inculpatei, prin care aceasta nu-şi recunoaşte în nicio modalitate activitatea infracţională, ci are în vedere doar conduita procesuală din prezenta cauză, unde inculpata a încercat să încheie un acord de vinovăţie cu procurorul, a recunoscut că a greşit în comportamentul său faţă de persoana vătămată şi a arătat prin intermediul apărătorului ales că solicită menţinerea soluţiei de condamnare a primei instanţe".

Conform documentului citat, Mariana Rarinca şi-ar fi arogat calitatea de secretară în cadrul cabinetului de avocatură al fostului soţ al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi ar fi susţinut că a făcut plăţi unor clienţi ai apărătorului, după decesul acestuia, din resurse proprii sau din banii concubinului ei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite