Magistraţii şi poliţiştii, la un pas de a rămâne fără pensiile speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă un proiect de lege iniţiat de patru liberali, printre care Florin Cîţu şi Gigel Ştirbu, va fi aprobat de Parlament, poliţiştii şi funcţionarii publici cu regim special vor pierde, foarte curând dreptul la pensie specială. Ieri, Raluca Turcan spunea că guvernul va veni cu o nouă lege a pensiilor, iar pensiile speciale vor fi anulate, cu excepţia celor ale magistraţilor şi militarilor.

UPDATE După trei ore de dezbateri cu reprezentanţii tuturor categoriilor care primesc pensiile speciale, preşedintele Comisiei, pesedistul Adrian Solomon a propus suspendarea şedinţei. Solomon a invocat necesitatea analizării de către Guvern a tuturor amendamentelor depuse la legea pensiilor speciale. Cu 18 voturi pentru şi 2 împotrivă, şedinţa s-a suspendat. Solomon: "Ne vedem cel mai probabil în februarie".

UPDATE Deputaţii dezbat marţi, în Comisia de Muncă, reglementarea pensiilor speciale. Pe agenda comisiei se află trei proiecte de lege pe acesta temă depuse de PNL, USR şi PSD. Parlamentarii au decis să discute pe proiectul depus de liberali care prevede menţinerea pensiilor speciale doar pentru militari. Surse parlamentare susţin că, dacă proiectul de modificare legislativă va primi astăzi raport pozitiv din partea Comisiei, acesta va fi introdus mâine în plen pentru votul final.

                       ****************************

Este vorba de un proiect legislativ depus de senatorii PNL Romulus Bulacu şi Florin Cîţu, şi de deputaţii PNL, Cristian Buican şi Gigel Ştirbu care se discută azi în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor. 

Prin iniţiativa legislativă se doreşte „eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”. 

Citeste si Personalul auxiliar din instanţe dezaprobă eliminarea pensiilor speciale şi anunţă masive mişcări de protest

Proiectul legislativ Pl-x nr. 292/2019 vizează între altele modificarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat. Concret, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special sunt eliminaţi din rândul categoriilor care pot beneficia de aceste drepturi. Astfel, în actuala lege se arată că “au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii...”. Dacă noua formă va fi adoptată, articolul 16 al legii va arăta în felul următor: “au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii...”, angajaţii MAI fiind excluşi, astfel, din rândul beneficiarilor legii. 

Ce spunea Turcan cu 24 de ore mai devreme

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat luni că Guvernul PNL va veni cu o nouă lege a pensiilor, astfel încât pensiile să fie calculate doar pe baza contributivităţii, iar pensiile speciale vor fi anulate, cu excepţia celor ale magistraţilor şi militarilor.

„Guvernul a decis eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi a magistraţilor care au deja o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem”, a declarat Turcan. 

Reamintim că, în prezent de pensiile speciale beneficiază foşti parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foşti angajaţi ai Corpului Dioplomatic, dar şi foştii angajaţi ai MApN şi MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite