Magistraţi: greva generală organizată de Federaţia Sanitas este ilegală. Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a admis astăzi acţiunea Ministerul Sănătăţii prin care a solicitat instanţei să constate că greva generală organizată de Federaţia Sanitas nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă. Magistraţii arată că greva este ilegală.

UPDATE Tribunalul Bucureşti a admis cererea Ministerului Sănătăţii şi a declarat greva generală organizată de Sanitas ca fiind ilegală. Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au arătat că acte normative în vigoare stabilesc condiţiile clare în care poate fi declanşat un conflict de muncă şi în care pot fi solicitate majorări salariale. "În acest caz, solicitările Sanitas, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010", susţine Ministerul MS.

Potrivit oficialilor instituţiei, declanşarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social - nr.62/2011.

"Menţionăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanşa în următoarele trei situaţii clare, Federaţia Sanitas nefiind în niciuna dintre acestea:
- Angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat;
- Angajatorul/organizaţia patronală nu acceptă revendicările salariaţilor (în procesul negocierii contractului colectiv);
- Părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor", arată reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Ei susţin că nicio revendicare a Federaţiei Sanitas, respectiv modificarea OUG 43/2016 şi a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanşării unui conflict colectiv de muncă.

Sanitas suspendă greva

Federaţia Sanitas suspendă la greva generală din spitale, au declarat pentru News.ro surse sindicale, potrivit cărora decizia a fost luată urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.
Conform surselor citate, decizia de suspendare a grevei a fost luată şi în contextul exerciţiului de alarmare în caz de cutremur major. ”Federaţia Sanitas suspendă temporar calendarul de proteste, grevele adică, până la o dată ulterioară”, au precizat sursele citate. Majorările salariale adoptate luni seară în comisii vor intra săptămâna viitoare în plen.

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Ce s-a discutat în Comisii

Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a precizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte. Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite