Magistraţii cer pedepse mărite pentru inconştienţii care nu respectă măsurile de izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Magistraţii solicită Parlamentului şi Guvernului înăsprirea drastică a legislaţiei penale, cu pedepse care să ajungă şi până la 15 ani de închisoare, pentru cei ce încalcă măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase.

Reamintim că în forma actuală, art. 352 din Codul penal, ce legiferează infracţiunea de zădărnicire a răspândirii bolilor şi singurul aplicabil în această situaţie, prevede pedepse de la 1 la 2 ani de închisoare sau amendă, însă doar dacă vorbim de o persoană infectată şi care efectiv transmite o infecţie altei persoane.

Astfel, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) propune o pedeapsă de la 1 la 5 ani de închisoare pentru persoanele care nu respectă măsurile de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată, aplicabilă atât persoanelor confirmate medical ca fiind infectate cu o boală infectocontagioasă sau doar suspecte de a fi infectate. Dacă o astfel de faptă duce la infectarea unei alte persoane, pedeapsa maximă să ajungă la 7 ani de închisoare, iar dacă sunt infectate mai multe persoane, pedeapsa maximă să fie de 10 ani. În cazul în care aceste fapte au ca urmare decesul unei persoane, pedeapsa ar fi între 5 şi 15 ani de închisoare. De asemenea, se urmăreşte protejarea personalului medical şi a personalului angajat în combaterea răspândirii unei boli prin introducerea unui spor de jumătate a pedepsei în cazul infectării acestor persoane. La fel, omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autorităţi competente informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă ar atrage automat o pedeapsă între 1 şi 5 ani. Iar dacă prin această faptă se ajunge la infectarea personalului medical sau au determinat reducerea capacităţii de funcţionare a unui spital, pedepsele ar ajunge între 3 şi 10 ani de puşcărie.

Tot mai multe cazuri de inconştienţă

Reacţia magistraţilor vine în contextul înmulţirii alarmante a cazurilor de nerespectare gravă a măsurilor de izolare. Miercuri un bărbat internat la Spitalul „Matei Balş” din Capitală, suspect cu infecţia cu noul coronavirus a fugit pur şi simplu din unitatea medicală până la confirmarea testelor. Deşi ulterior testele au arătat că nu era infectat, importante resurse ale autorităţilor au fost direcţionate către identificarea şi reţinerea acestuia. Mult mai grav, marţi, un român din Madrid infectat cu noul coronavirus, nu a respectat interdicţia autorităţilor spaniole de a se autoizola timp de 14 zile şi a călătorit la Bucureşti la bordul unui avion cu alte 60 de persoane. Acesta a prezentat certificatul oficial ce atesta infectarea cu coronavirus abia ofiţerului de frontieră, care a ajuns între timp în carantină la fel ca toţi ceilalţi pasageri ai aeronavei. Cazul cel mai grav rămâne însă cel al fostului comisar de poliţie, Nelu Lupu, care s-a internat la Spitalul „Dimitrie Gerota” şi a minţit medicii cu privire la faptul că fusese anterior în Israel. Nu doar că întreg spitalul a fost pus în carantină, dar numărul celor infectaţi de acesta este de circa 50 de persoane. „A infectat vreo 52 de persoane în total dintre care 24 cadre medicale, însă din fericire niciun alt pacient al spitalului. Cred că sunt suficienţi pentru o singură persoană infectată. Acest om a minţit şi a avut un comportament lipsit de orice reţinere” a declarat Alexandru Rafina, preşedintele Societăţii Române de microbiologie şi reprezentantul României la OMS.

Miercuri, încă 70 de cadre medicale şi personal auxiliar al spitalului se afla încă în carantină. Pe lângă aceste cazuri deosebit de grave, se numără un număr extrem de mare de persoane care pur şi simplu nu respectă măsurile de izolare. Miercuri, Ministerul Sănătăţii a precizat că nu mai puţin de 120 de persoane fuseseră amendate pentru nerespectarea măsurii de izolare, fiind deschise 41 de dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a răspândirii unei boli infecţioase. De altfel, ultimul dosar penal deschis a fost chiar miercuri, de către procurorii Curţii de Apel Bucureşti, după ce un tânăr de 21 de ani întors duminică de la Roma, nu s-a izolat la domiciliu ci s-a plimbat cu autobuzul prin Capitală. Procurorii spun că marţi el a călătorit cu un autobuz STB pe linia 104, cu toate că în urmă cu două zile s-a întors de la Roma şi acuza tuse puternică, febră şi ameţeală, simptome specifice virusului COVID 19, nerespectând măsura izolării la domiciliu.

Ar trebui urgent o modificare legislativă care să înăsprească drastic pedepsele legale pentru un asemenea act Cristi Danileţ judecător

Instanţele ar trebui să judece repede aceste cazuri, oricum nu judecă altceva

Cazul românului venit marţi de la Madrid şi care ştia că fusese confirmat cu noul coronavirus a fost catalogat drept un „act criminal comis în mod deliberat” de către judecătorul Cristi Danileţ care a subliniat şi el nevoia unor pedepse mai drastice. „Mi se pare extrem de grav să fie în afara casei lor oameni care ştiu că sunt infectaţi cu coronavirus. Să meargă o astfel de persoană într-un loc închis precum un magazin, o maşină sau un avion unde sunt alte persoane, este nu doar dovadă de maximă iresponsabilitate, ci un grav act criminal comis în mod deliberat. Părerea mea este că ar trebui urgent o modificare legislativă care să înăsprească drastic pedepsele legale pentru un asemenea act”, a subliniat magistratul. De asemenea, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale este de părere că instanţele ar putea judeca mult mai repede aceste cazuri, tocmai pentru a aduce un exemplu. „O înăsprire a legislaţiei pare a fi necesară şi pentru a face un exemplu din cei care cu bunăştiinţă ignoră aceste măsuri. Nu poţi să te sui în avion ştiindă că eşti infectat, este inconştienţă. Toate ţările din jur şi-au înăsprit legislaţia acum. Ar trebui dată şi la noi o astfel de lege, pentru că dacă procurorii au ajuns să o ceară înseamnă că simpt nevoie. Până la urmă ei sunt primii care intră în contact cu asta. Iar instanţele ar putea judeca cazurile astea mult mai repede, oricum nu judecă altceva”, a spus acesta. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite