Magistraţi: Medicul Gheorghe Burnei nu a fost arestat preventiv pentru că a acceptat cu greu banii de la pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Burnei DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gheorghe Burnei DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Gheorghe Burnei nu a fost arestat preventiv pentru că a acceptat cu greu sumele primite de la pacienţi, iar banii au fost daţi după efectuarea actului medical, pentru a-l răsplăti pentru calitatea serviciilor, de care, în covârşitoarea majoritate, mituitorii erau mulţumiţi, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti, prin care medicul a fost plasat, în 11 decembrie, în arest la domiciliu.

 "La foarte multe din faptele ce fac obiectul prezentului dosar, este consemnat de către înregistrările ambientale refuzul explicit al inculpatului de a primi mita (....). Chiar dacă până la urmă inculpatul a luat sumele de bani respective şi juridic infracţiunea de luare de mită s-a consumat astfel, totuşi conduita inculpatului care a acceptat cu greu sumele de bani primite de la pacienţi ( ...) arată un grad de pericol pentru ordinea publică mai scăzut, susceptibil să determine instanţa să ia o măsură preventivă mai uşoară", arată magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Ei mai spun că nu rezultă, contrar susţinerilor Parchetului, că medicul Gheorghe Burnei ar fi condiţionat actul medical de primirea mitei sau că sumele de bani au fost date după efectuarea actului medical, dar în baza unei înţelegeri anterioare.

Instanţa a ţinut cont, când a decis plasarea în arest la domiciliu a medicului, şi nu arestarea lui preventivă, de faptul că Gheorghe Burnei nu are antecedente penale şi că este "o personalitate recunoscută în domeniul medicinii, cu multe operaţii reuşite, unele în premieră mondială sau europeană".

Magistraţii mai notează că Gheorghe Burnei are o activitate meritorie şi în învăţământul superior medical, fiind doctor în medicină şi cadru universitar reputat.

"Nu este de ignorat nici faptul că inculpatul are o familie organizată, iar în faţa instanţei a avut o atitudine sinceră, recunoscând fără rezerve acuzaţiile aduse (chiar şi pe acelea nedovedite) şi regretându-le", se mai arată în motivare.

Tribunalul Bucureşti susţine că nu poate fi reţinută ca agravând situaţia inculpatului nici acuzaţia din referat privind caracterul experimental al unora dintre operaţiile efectuate de către Burnei, întrucât, pe de o parte, ele exced obiectului prezentei cauze, iar pe de altă parte, sunt nedovedite.

Judecătorii mai spun că măsura arestării preventive ar fi fost excesivă în acest caz.

"Toate aceste împrejurări concordante (neprobarea a cinci fapte din cele 15 ale referatului, cuantumul mic sau mediu al sumelor, refuzul inculpatului de a primi sumele de bani, necondiţionarea actului medical, modul nepremeditat şi neelaborat de săvârşire, atitudinea sinceră a inculpatului şi circumstanţele personale favorabile ale inculpatului, expuse mai sus), îndreptăţesc instanţa să ajungă la concluzia că măsura arestării preventive este excesivă în acest caz şi că pentru buna desfăşurare a procesului penal este suficientă alegerea măsurii preventive mai blânde a arestului la domiciliu", potrivit documentului citat.

Curtea de Apel Bucureşti a înlocuit, marţi, măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar pentru medicul Gheorghe Burnei, dar i-a interzis să profeseze la Spitalul “Marie Curie” şi să părăsească ţara, decizia fiind definitivă.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut pe 10 decembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru 15 fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins, în 11 decembrie, arestarea preventivă a lui Burnei, medicul fiind plasat atunci în arest la domiciliu.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a lui Burnei pentru că medicul, “prin activitatea defectuoasă pe care o exercită, prezintă un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viaţa pacienţilor săi minori”.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite