Magistrala 5 ar putea fi finalizată anul acesta. Metroul din Drumul Taberei, deblocat în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Tribunalul Bucureşti a respins ultima contestaţie depusă pentru contractul de automatizare şi siguranţa circulaţiei, deblocand astfel proiectul Magistralei 5 de metrou, din Drumul Taberei.

Potrivit directorului Metrorex, contractul poate fi semnat după publicarea motivării deciziei instanţei, fapt ce va face posibilă finalizarea magistralei nr.5 până la finalul acestui an.

„Conform Legii achiziţiilor publice, la 10 zile după primirea motivării, putem semna contractul, asta înseamnă că pe data de 9 aprilie contractul de automatizare va fi semnat între Metrorex şi firma desemnată câştigătoare. În mod practic înseamnă că anul acesta vom finaliza Magistrala 5 şi va fi dată în exploatare", a declarat pentru Radio România Actualităţi Dumitru Sodolescu, directorul general Metrorex.

Şeful Metrorex declara anterior că în maxim 10 luni de la o decizie definitivă a instanţei în acest proces, primul tren de metrou va circula pe noua magistrală. „Eu vă spun că în nouă luni de zile de la data când instanţa de judecată va da sentinţa definitivă vom semna contractul, după care urmează procedura de recepţie, de punere în funcţiune. Deci, haideţi să zicem 10 luni de zile”, declara în decembrie Dumitru Şodolescu.

În mai 2017, Metrorex a lansat o licitaţie pentru a alege societatea care să realizeze, în schimbul a circa 121 de milioane de lei, sistemul de automatizare şi protecţie pentru nouă linie de metrou.

În cursa pentru obţinerea lucrărilor s-au înscris două societăţi cu renume internaţional: Siemens şi Alstom. În faza de evaluare tehnică a documentaţiei depuse, însă, Siemens a fost descalificată, deschizând apoi mai multe acţiuni în instanţa, contestând deciziile Metrorex, ceea ce a dus la întârzieri privind acest proiect.

Primul tronson al Magistralei 5 de metrou va avea o lungime de 6,871 kilometri, un depou şi zece staţii: Eroilor, Academia Militară, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu (Drumul Taberei 34), Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomiţei, Brâncuşi şi Râul Doamnei.

Valoarea lucrărilor pe secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Operă) este estimată la circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. Constructorul tronsonului Eroilor-Drumul Taberei este consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România).

Proiectul Magistralei 5 este finanţat din fonduri nerambursabile în cadrul programului Operaţional Sectorial - Transport 2007 - 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020. Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor - Drumul Taberei, Eroilor - Iancului, respectiv Iancului - Pantelimon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite