Mafia silicoanelor. Zeci de persoane audiate în două zile. Anchetatorii au început urmărirea penală faţă de 100 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape o sută de persoane urmează să fie audiate, marţi şi miercuri, de procurorii Parchetului Capitalei în dosarul privind operaţiile estetice făcute ilegal de către mai mulţi medici ai Spitalului de Arşi din Capitală. Surse judiciare au declarat că în acest caz, până în prezent, s-a început urmărirea penală faţă de aproape o sută de persoane.

Poliţiştii Serviciului Grupuri Infracţionale Violente au citat pentru audieri o sută de persoane, câte 50 pe zi. Acestea sunt din Bucureşti şi alte 25 de judeţe şi sunt aşteptate marţi şi miercuri în faţa anchetatorilor.

În acest dosar se află în arest preventiv, printr-o decizie definitivă de pe 6 mai a Curţii de Apel Bucureşti, directorul Spitalului de Arşi, Vitalie Stan, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică a unităţii, Nicolae Antohi, medicii Elena Cristina Isac, Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Aurelia Isac, precum şi Carmen Florea, angajată a unei clinici private. Prin aceeaşi decizie, medicul Ioan Costică Ghiţă Plujdescu va fi cercetat în libertate.

Potrivit anchetatorilor, medicii vizaţi pretindeau mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.

Procurorii susţin că pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau suspecţii, medici angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, în baza unor anunţuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienţi care au efectuat operaţii similare.

Suspecţii, medici în specialitatea chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică, ofereau consultaţii pacienţilor care doreau efectuarea unor operaţii estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, cât şi în cadrul unor clinici private, au mai spus anchetatorii.

„În discuţiile purtate, suspecţii le comunicau pacienţilor că pot opta pentru efectuarea intervenţiei în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preţ mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenţia s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situaţiile în care pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital, astfel cum le indicau suspecţii, se întocmea documentaţia medicală în care erau menţionate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale", a mai arătat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

„În cazul în care raportările erau validate de către CASMB şi SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenţie medicală. Pentru «serviciile» oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenţia chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro şi 3.400 euro, în funcţie de tipul intervenţiei, acestea fiind împărţite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenţie, medicul secundar de intervenţie şi medicul anestezist)", au mai spus anchetatorii.

În acest dosar, anchetatorii au făcut percheziţii la spital şi la 22 de adrese din Bucureşti, inclusiv la locuinţele unor medici, unde au găsit importante sume de bani.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Stenograme „Mafia Silicoanelor”. Toţi cei nouă medici au ajuns după gratii după ce judecătorii au hotărât să-i aresteze şi pe cei lăsaţi în libertate

Managerul Spitalului de Arşi din Capitală, Stan Vitalie, şi medicii Nicolae Arhire şi Cristina Isac vor fi cercetaţi în continuare în arest. Mai mult, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis contestaţia procurorilor în cazul celorlalte şase persoane şi au dispus arestarea acestora. Decizia este definitivă. Cei nouă medici sunt acuzaţi că făceau operaţii estetice sub diagnostice false, pe care apoi le decontau la Casa de Sănătate.

Mafia Silicoanelor. Sfatul medicului Isac: silicoane cu preţul vieţii. Cum îşi ademeneau clientele medicii de la Spitalul de Arşi

Cristina Isac, unul dintre doctorii arestaţi în dosarul „Mafia Silicoanelor“ de la Spitalul de Arşi, şi-a sfătuit o pacientă să-şi facă implant mamar, chiar dacă specialistul ecograf a avertizat că acest lucru poate fi periculos deoarece pacienta prezenta noduli şi chisturi.

Stenograme. Operaţii estetice la Spitalul de Arşi. Cum ghida secretara de la cabinetul privat al medicului Antohi pacienţii către spitalul public

Procurorii bucureşteni au contestat, luni, decizia judecătorilor de a aresta doar trei din cei nouă medici de la Spitalul de Arşi din Capitală acuzaţi că făceau intervenţii estetice camuflate sub diagnostice false pe care apoi le decontau ilegal din bani publici. Duminică la prânz, instanţa Tribunalului Bucureşti a decis să elibereze mandate de arestare pentru trei dintre medici, restul fiind cercetaţi sub control judiciar.

INFOGRAFIE Cum a supt din banul public „mafia silicoanelor”

Trei medici de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au fost arestaţi preventiv şi alţi şase sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că făceau ilegal operaţii estetice. În timp ce chirurgii încasau bani negri, intervenţiile camuflate sub diagnostice false erau decontate din bani publici.

FOTO Cum funcţiona fabrica de operaţii estetice ilegale, pe bani publici, la Spitalul de Arşi din Capitală. Cinci medici au fost reţinuţi

Mai multe percheziţii au avut loc vineri în Bucureşti, fiind vizate mai multe cadre medicale de la Spitalul de Arşi. Anchetatorii au găsit aproape 250.000 de euro şi 80.000 de lei, bani despre care se bănuieşte că ar fi încasaţi de la pacienţii cărora le-ar fi făcut ilegal operaţii estetice. Activitatea spitalului este paralizată, fiind preluate doar urgenţele, după ce jumătate din medici au fost duşi la audieri.

Băsescu: Avem nevoie de o nouă lege a Sănătăţii. Ce s-a întâmplat la Spitalul de Arşi e o confirmare

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în prima zi de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare,  despre subiectele care ar trebui incluse de partide în cadrul dezbaterilor.  De asemenea, el a făcut un apel la clasa politică, pe care a îndemnat-o să lucreze la o nouă lege a Sănătăţii.

Managerul Spitalului de Arşi şi alţi opt medici, reţinuţi în dosarul operaţiilor estetice. Sute de mii de euro, găsite la percheziţii

Bilanţul reţinerilor în urma audierilor de vineri din dosarul operaţiilor estetice este de zece persoane - nouă medici, printre care şi managerul Spitalului de Arşi din Capitală, Vitalie Stan, dar şi o angajată a unei clinici private. Anchetatorii au cerut aparate de numărat bani în timpul percheziţiilor, după ce în birourile medicilor s-au găsit sume uriaşe. Ministrul Sănătăţii susţine că activitatea spitalului nu e deocamdată afectată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite