MAE a primit de la Tarom factura pentru repatrierea din Japonia. Pasagerii vor fi înştiinţaţi cât au de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aeronavă TAROM cu destinaţia Bucureşti - Tokyo - Bucureşti a repatriat, în martie, pe aeroportul "Henri Coandă", aproape 30 de români din Japonia, majoritatea femei şi copii.

În urmă cu câteva zile, Tarom a emis factura aferentă cursei de repatriere a cetăţenilor români rezidenţi în Japonia, ca urmare a cutremurului urmat de tsunami ce s-a abătut asupra ţării.

Totalul facturii se ridică la peste un million de lei, Ministerul Afacerilor Externe urmând să le comunice celor repatriaţi suma pe care o au de plătit.

 "MAE a solicitat Companiei Tarom executarea unui zbor pe ruta Bucureşti-Tokyo-Seul-Bucureşti pentru preluarea cetăţenilor români rezidenţi în Japonia. MAE a primit de la Compania Tarom în data de 20 aprilie factura aferentă în valoare de 1.041.521,48 lei. A fost întocmită documentaţia de plată conform procedurii de aplicare a ordinului Ministerului Finanţelor Publice 1792/2002, iar în momentul de faţă documentaţia îşi urmează cursul de avizare şi aprobare, urmând a fi efectuată plata", a declarat Doris Mircea, citat de Mediafax.

Ea a explicat că Ministerul va comunica în viitorul apropiat cetăţenilor români repatriaţi suma pe care trebuie să o achite.

Unele dintre persoanele repatriate şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că autorităţile române le-au cerut să achite biletele de avion, respectiv 1.000 de euro pentru adulţi şi 500 de euro pentru copii.

Premierul Emil Boc declara că statul român acoperă doar o parte din costul de transport al cetăţenilor români din Japonia care vor să revină în ţară, iar aceştia trebuie să suporte la rândul lor anumite cheltuieli, prin angajamente de plată, deoarece pe bani publici nu pot fi făcute acte de caritate.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declara că biletele de avion pentru repatrierea românilor din Japonia au fost subvenţionate de stat, au avut un "tarif rezonabil", altfel ar fi costat 2.000-3.000 de euro şi a considerat drept "acuzaţie infamă" criticile privind o posibilă speculă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite