Cursele cu feribotul au fost reluate, dar o parte din turişti rămân sechestraţi pe Insula Samothrakis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ jumătate dintre turiştii blocaţi de cinci zile pe insula elenă Samothrakis mai au de aşteptat încă o zi, în condiţiile în care cursele care au reînceput miercuri au fost însuficiente pentru a-i transporta pe toţi turiştii.

O parte din turiştii români, blocaţi de cinci zile pe Insula Samothrakis din nordul Greciei, vor mai avea de aşteptat cel puţin încă o zi pentru a putea părăsi insula după ce cursele de feribot care au fost reluate miercuri s-au dovedit insuficiente pentru a-i transporta pe toţi cei 1500 de turişti rămaşi blocaţi pe insulă. 

Încă de la primele ore ale dimineţii s-au format cozi imense de turiştii care au încercat să prindă un bilet pe feriboturile aşteptate de atâtea zile. În final, autorităţile elene au pus la dispoziţia acestora un feribot pentru autoturisme, care a făcut două curse miercuri, şi unul doar pentru persoane, care a făcut trei curse. 

Cum primul feribot are o capacitate de cca. 40 de autoturisme iar cel pentru persoane poate transporta circa 170, aprozimativ jumătate dintre turişti au fost nevoiţi să mai petreacă o zi pe Insula Samothrakis. Marţi dimineaţă, erau aproape 1500 de turişti care aşteptau să părăsească insula, iar coada de autoturisme era de aproape 100 de maşini.

„Sunt trei curse ale feribotului astăzi cu capacitate de 170 de persoane şi vreo 1500 de turisti care aşteptau să fie îmbarcaţi. Maşinile au fost îmbarcate, iar noi...dracu ştie când vom pleca. Astăzi nu prea sunt şanse”, a povestit Liliana Minculescu, o româncă aflată printre cei 1500 de turişti. „Stau la coadă, sunt sute de persoane. Suntem cu moralul la pământ. Oamenii de aici spun că există disensiuni între investitor, cel care deţine feriboturile, şi stat. Investitorul vrea ca reparaţiile să le suporte statul. Pentru astăzi (miercuri- n.r.) au fost anunţate două nave pentru maşini, una e deja acostată. Prima cursă este la ora 12.00, coada e de sute de maşini. Este agitaţie, iar biletele încă nu au fost puse în vânzare. O să fie îmbuleazeală maximă”, a povestit în continuare aceasta.

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat miercuri la amiază reluarea curselor de feribot între portul Alexandroupolis şi Insula Samothrakis. „În urma demersurilor susţinute ale Ambasadei României la Atena, autorităţile elene au confirmat că în cursul acestei dimineţi au fost reluate cursele tur- retur de pasageri şi autovehicule pe ruta insula Samothrakis – Alexandroupolis Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut mai multe discuţii cu ambasadorul României la Atena, Lucian Fătu. În jurul prânzului, a avut o convorbire şi cu omologul elen, Nikos Dendias, acesta oferind asigurări că autorităţile elene gestionează situaţia, iar cetăţenii români beneficiază de asistenţă pe insulă”, a transmi MAE.

Haos la casele de bilete

Sosirea primului feribot în portul insulei Samothrakis a dus la nemulţumirea oamenilor care, deşi aşteptau de mai multe zile să părăsească insula, nu au mai prins bilet în condiţiile în care turiştii care avea deja rezervare prin agenţiile de turism au avut prioritate. Aceştia au acuzat firmele de turism că au achiziţionat toate biletele disponibile. „O să iasă cu bătaie la feribot. Oamenii sunt deja stresaţi, au luat-o razna. E scandal, oamenii au vrut să protesteze”, a declarat pentru ziarul Libertatea, Răzvan Mihalachi, un turist român ce aşteaptă de sâmbătă să părăsească insula. „Pasagerii care au avut rezervare prin agenţii au avut prioritate. Nu pasagerii sau agenţiile de turism sunt de vină pentru această situaţie, ci cei care trebuiau să asigure flota necesară pentru a acoperi cererile”, a declarat pentru „Adevărul”, Liliana Minculescu.

Incident violent între un turist român şi poliţiştii greci

Marţi, turiştii români aflaţi pe insulă, au reclamat că doi bărbaţi au mers după-amiază în port să ceară informaţii despre momentul în care va veni un feribot pentru a-i transporta pe continent. „La secţia de poliţie, oamenii au fost scoşi iniţial afară, unde s-a îmbrâncit. Un cetăţean român de aproximativ 50 de ani l-a atins din greşeală cu cotul pe şeful secţiei de Poliţie. Ulterior, cei de acolo l-au luat înăuntru şi l-au bătut, iar omul a fost transportat la spital”, a povestit una dintre româncele rămase blocate pe insulă.

Reprezentanţii Ambasadei României nu au putut preciza dacă românul a fost reţinut sau nu, la fel cum nu a putut preciza nici măcar soţia acestuia. Cert este că bărbatul a fost preluat de o maşină a poliţiei şi a ajuns, marţi seară, la medic, pentru a fi consultat, după ce a acuzat o lovitură în dreptul maxilarului. „Suntem la medic acum. Are o lovitură la falcă. Nu ştim acum care este situaţia lui, dacă este reţinut sau nu. Este greu de spus la acest moment” a precizat soţia bărbatului.

Potrivit surselor noastre, autorităţile române ar încerca rezolvarea „amiabilă” a acestui incident.
Sute de turişti români sunt blocaţi încă de vineri pe insula Samothraki, din nordul Greciei, după ce feriboturile care asigurau transportul pe continent s-au stricat, iar vântul puternic face imposibilă sosirea unui alt feribot. Compania care asigură transportul maritim de pe insulă pe continent ar avea mari probleme cu flota de feriboturi, multe dintre ele fiind defecte sau foarte vechi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite