MAE despre declaraţiile lui Reding: "Se creează premisele unui tratament discriminatoriu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a dat replica vicepreşedintelui Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă   FOTO: Mediafax
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a dat replica vicepreşedintelui Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă   FOTO: Mediafax

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat sâmbătă că a luat notă cu surprindere de declaraţiile vicepreşedintelui Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, cu privire la o amânare a aderării României la Spaţiul Schengen. MAE a arătat că astfel de abordări creează premisele unui tratament discriminatoriu.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de declaraţiile doamnei Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene, cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen", s-a precizat într-un răspuns al MAE român la o solicitare a agenţiei MEDIAFAX.

Oficialii MAE au subliniat că aderarea României la Spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană (UE), iar în iunie 2011, în cadrul reuniunii miniştrilor de interne ai Statelor Membre UE, a fost recunoscut în mod formal faptul că România a îndeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen.

MAE a amintit că avizul pozitiv dat de Parlamentul European, în iunie 2011, în favoarea adoptării unei decizii privind aderarea României la Spaţiul Schengen a consolidat recunoaşterea faptului că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile necesare. 

"Ca urmare, dată fiind încheierea cu succes a procesului de evaluare tehnică, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne este forul care adoptă decizia politică de aderare a României la Spaţiul Schengen", au mai precizat reprezentanţii Ministerului român al Afacerilor Externe. 

Aceştia au arătat că "declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene este cu atât mai surprinzătoare cu cât Comisia Europeană este gardianul respectării şi implementării nediscreţionare şi nediscriminatorii ale Tratatelor UE şi ea este chemată să asigure acest lucru".

Oficialii MAE au mai amintit că, prin vocea preşedintelui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeană a recunoscut îndeplinirea de către România a tuturor condiţiilor prevăzute de acquis-ul Schengen. 

"De asemenea, tocmai având în vedere atribuţiile Comisiei Europene, este şi mai surprinzătoare invocarea conexiunii între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Spaţiul Schengen. Astfel de abordări din partea unui înalt oficial european creează premisele unui tratament discriminatoriu faţă de un Stat Membru care şi-a îndeplinit toate obligaţiile, conform legislaţiei europene. Cum a precizat şi Comisia Europeană în nenumărate rânduri Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces separat, iar autorităţile române sunt pe deplin angajate în respectarea recomandărilor acesteia", au subliniat reprezentanţii MAE.

Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european al Justiţiei, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul "Le Monde" că nu ar fi surprinsă dacă aderarea României la Schengen ar fi amânată. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite