MAE despre biroul secuiesc: Ungaria să nu trimită oficiali la deschidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta Ţinutului Secuiesc în varianta secuilor
Harta Ţinutului Secuiesc în varianta secuilor

Ministerul român de Externe (MAE) i-a cerut marţi ambasadorului Ungariei în România ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de lansare la Bruxelles a aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc».

MAE l-a invitat, marţi, la sediul ministerului, pe ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes şi "în cadrul întâlnirii, partea română şi-a exprimat preocuparea faţă de găzduirea aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc» în «Casa Regiunilor Maghiare» de la Bruxelles şi a solicitat clarificări în acest sens autorităţilor ungare", potrivit unui comunicat oficial al MAE.

image

Biroul va funcţiona în Casa Regiunilor Ungare din Bruxelles, unde statul ungar a oferit gratis autorităţilor din Covasna şi Harghita două spaţii.

"De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a arătat că, în spiritul relaţiei de parteneriat strategic dintre cele două ţări, se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de lansare a aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc»", se mai arată în comunicat.

MAE a apreciat drept "regretabilă" orice acţiune vizând inaugurarea unei "reprezentanţe" a unei aşa-zise "unităţi administrativ-teritoriale" din România care nu există.

PSD, PNL şi USL critică biroul de reprezentare al Ţinutului Secuiesc şi fac presiuni, prin grupurile lor politice din Parlamentul European, pentru blocarea deschiderii biroului. Chiar şi liderul europarlamantarilor PDL, Marian Jean Marinescu, a spus că deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles reprezintă "o provocare inutilă".

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos, în perioada 31 mai -1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, care se va numi Biroul de reprezentare al "Ţinutului Secuiesc". Obiectivele principale ale biroului vor fi, potrivit iniţiatorilor, informarea cu legătură la politicile UE, deciziile luate de Parlamentul European, obţinerea de proiecte comunitare pentru cele două judeţe dar şi pentru judeţul Mureş.

image

O serie de interviuri cu liderul secuilor:

 "Vrem autonomia Ţinutului Secuiesc pe baza unei legi organice"

"Nu vrem sârmă ghimpată între Ţinutul Secuiesc şi România"

 "Secuii se consideră mai maghiari decât ungurii"

Incident diplomatice de Ziua Maghiarilor: Soţia ambasadorului ne încaieră cu maghiarii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite