MAE, atenţionare de călătorie în Bulgaria pentru 1 decembrie. Autorităţile avertizează că vor fi cozi la frontieră

MAE, atenţionare de călătorie în Bulgaria pentru 1 decembrie. Autorităţile avertizează că vor fi cozi la frontieră

Foto: 24rodopi.bg

Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o avertizare de călătorie valabilă pe 1 decembrie la punctele de trecere a frontierei către Bulgaria.

Ministerul Afacerilor Externe îi anunţă pe românii care vor tranzita teritoriul Bulgaria în perioada imediat următoare că există premisele ca, la data de 1 decembrie, atât la intrarea, cât şi la ieşirea prin punctele de frontieră bulgare să se creeze coloane mari de autovehicule cu turişti români, fapt ce va duce la timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierelor.

MAE a prezentat punctele în care s-ar putea forma cozi:

  • pe sensul de intrare în R. Bulgaria din R. Turcia prin PCTF Kapitan Andreevo - Kapikule, PCTF Lesovo, Hamzabeyli şi, mai ales, prin PCTF Malko Târnovo - Derekoy, la controlul de frontieră şi vamal (frontieră externă a Uniunii Europene) se pot forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriţi de aşteptare;

  • pe sensul de ieşire din R. Bulgaria către România prin PCTF Ruse, PCTF Durankulak sau PCTF Silistra, la controlul de frontieră (care include şi controlul vinietei), vor putea fi înregistraţi timpi măriţi de aşteptare, cu preponderenţă în cazul în care coloanele de autovehicule cu turişti români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact şi în acelaşi interval de timp”, au anunţat reprezentanţii MAE.

Recomandările MAE pentru românii care sosesc din Turcia la controlul de frontieră şi vamal bulgar:

  • să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare, plăţii taxelor de drum/vinietelor electronice corespondente;
  • să respecte indicaţiile date şi măsurile impuse de autorităţile bulgare;
  • să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare;
  • să îşi ia măsuri eficiente de gestionare a acestora, respectiv să aibă bateria telefonului mobil încărcată şi în stare de funcţionare, să deţină resursele necesare de apă, alimente şi medicamentaţie specifică, acolo unde este cazul şi să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situaţii speciale;
  • să se informeze din timp cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe a Uniunii Europene şi la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă de legislaţie a fi introdusă în spaţiul vamal european, ca import fără caracter comercial.

La solicitarea autorităţilor bulgare vamale, MAE recomandă ca turiştii români care aleg să revină în România prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro sau 4 leva, să se asigure din timp că au achiziţionat vinietele electronice bulgare în conformitate cu prevederile legale şi să respecte indicaţiile date şi măsurile impuse de autorităţile bulgare, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Românii pot folosi pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Bulgaria: PCTF Vidin – Calafat, PCTF Kardam - PCTF Negru Vodă, PCTF Oryahovo – PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol – PCTF Turnu Măgurele (ferry) şi PCTF Svishtov – PCTF Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcţionare 08:00-20:00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările