Macedonia de Nord - cel de-al 30-lea Aliat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO NATO
FOTO NATO

Drapelul Republicii Macedonia de Nord este arborat, începând de astăzi, alături de cele ale celorlalţi 29 Aliaţi transatlantici. Al 30-lea membru se alătură cu mândrie, cu drepturi depline, dar şi cu o responsabilitate perfect asumată, celei mai de succes alianţe politico-militare din istorie. Este un moment pe care îl aşteptăm cu toţii de mulţi ani – unul cu adevărat istoric şi care trebuie celebrat ca atare.

Aderarea Republicii Macedonia de Nord este un memento vibrant al puterii comunităţii euro-atlantice, în special pentru cele şapte state aliate, inclusiv România, care aniversează, zilele acestea, 16 ani de la aderare. Am fost mereu un fervent susţinător al politicii ”Uşilor Deschise” şi al stabilităţii statelor din Balcani. În 2001, când asiguram Preşedinţia-în-exerciţiu a OSCE, în calitate de Ministru de Externe al României, am participat la semnarea acordului de pace din Macedonia, alături de Secretarul General al NATO de atunci, Lordul George Robertson, şi de fostul Înalt Reprezentat al UE pentru Politica Externă, Javier Solana, urmărind constant eforturile de pace, stabilitate şi, ulterior, de reformare din Balcanii de Vest. 

Acordul de la Ohrid, semnat în august 2001, a stabilit principiile de bază ale statului astăzi Nord - Macedonean, precum încetarea ostilităţilor, dezarmarea voluntară a grupurilor armate etnice albaneze şi reforma drepturilor politice şi culturale ale minorităţilor.  Acesta a pus capăt conflictului armat dintre Armata de Eliberare Naţională şi forţele de securitate ale Macedoniei de Nord.

În cadrul multiplelor vizite la Skopje, am urmărit şi am susţinut cu încăpăţânare drumul integrării Macedoniei de Nord, dincolo de decizia formală luată de aliaţi la Summit-ul NATO de la Bucureşti. A fost un drum lung şi plin de provocări, dar ca şi în cazul României, şi al altor state Central şi Est europene, puterea transformatoare a procesului în sine şi a tranziţiei întregii societăţi către un set de valori comune, care asigură nu doar securitatea, ci şi progresul – au dat rezultatele aşteptate. 

De fiecare dată când ne referim la extindere, ecuaţia strategică şi raţiunile geopolitice sunt cele asupra cărora ne concentrăm prioritar, în special pentru a sublinia credibilitatea politică a deciziei. Acest caz nu face excepţie. NATO are nevoie de Macedonia de Nord şi vice-versa. Ca fiecare membru, Macedonia de Nord se află acum sub protecţia articolului V. Are, însă, şi o responsabilitate primară faţă de apărarea colectivă a statelor membre şi va fi o voce distinctă la masa negocierilor aliate. Va aduce propriile opinii, propriile experienţe, propriile capabilităţi şi va contribui astfel la completarea imaginii strategice, la nuanţarea percepţiei colective de securitate şi la îndeplinirea sarcinilor fundamentale ale Alianţei. Forţele sale armate sunt complet interoperabile cu cele ale aliaţilor şi contribuie activ la pacea şi securitatea internaţională. Soldaţii săi servesc deja în Afganistan şi oferă sprijin valabil misiunii noastre de menţinere a păcii în Kosovo. 

De altfel, în toate ţările NATO, militarii noştri joacă un rol esenţial în eforturile naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte planificarea şi logistica, operaţionalizarea spitalelor de teren, transportul pacienţilor şi dezinfectarea zonelor publice. NATO lucrează de mulţi ani pentru a consolida rezilienţa aliaţilor, inclusiv a sistemelor de sănătate. Macedonia de Nord a adoptat recent Sistemul de comandă pentru incidente de nouă generaţie al NATO şi îl foloseşte pentru a coordona activităţile sale în contextul pandemiei COVID-19, la nivel naţional. De fapt, în ultimii ani, NATO a instruit peste 500 de primi-respondenţi din Macedonia de Nord, îmbunătăţind capacitatea de răspuns la incidente majore ca cel cu care ne confruntăm acum.

Efectele racordării la Vestul politic se resimt deja în Macedonia de Nord. Acesta este rezultatul constanţei şi perseverenţei în procesul de reformare, aspect confirmat şi prin deschiderea, la nivelul UE, a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania. Tandemul proceselor de integrare în Uniunea Europeană şi NATO funcţionează într-o mare măsură pe baza complementarităţii în logica căreia statele adoptă reforme, asimilând valori democratice, libertatea în feluritele ei manifestări şi drepturile omului, pentru progresul statului. Este întotdeauna vorba de o alegere suverană a statelor de a-şi defini destinele utilizând aceste borne de stabilitate şi dezvoltare societală şi de se alătura unei familii de naţiuni libere. De aceea, acest moment reprezintă deopotrivă o confirmare a sustenabilităţii valorilor euro-atlantice şi o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. Procesele de aderare necesită leadership şi curaj politic, un simţ de responsabilitate naţională dublat de profunda asumare a unui set de valori comune. 

Acestea sunt şi premisele fundamentale pentru depăşirea pandemiei globale COVID-19; mai ales că provocările anterioare nu au dispărut, ci sunt amplificate de criza actuală. Dezinformarea cu privire la virusul Corona este frecventă. Adesea face parte dintr-un model de comportament agresiv pe termen lung care include atacuri cibernetice şi încercări de a submina legitimitatea instituţiilor democratice. Iar pentru a răspunde provocărilor de acest NATO dispune de un instrumentar divers şi adaptat provocărilor de securitate, precum Echipele de răspuns la ameninţări hibride, care au acţionat cu succes anul trecut, în Muntenegru. 

În aceste zile, trebuie să rămânem fideli valorilor care alimentează solidaritatea, rezilienţa şi extinderea Alianţei noastre. Trebuie, de asemenea, să întreţinem energia dovedită de Macedonia de Nord, energie pe care am manifestat-o cu toţii în procesele de aderare. Aceasta este certitudinea noastră într-un timp al incertitudinii.

Orice asemenea proces este precedat de constituirea unui sentiment de apartenenţă comună, garanţie a comunităţii noastre de valori. Vineri, secretarul general al NATO, marca simbolic maturitatea acestui proces afirmând: ”Macedonia de Nord este acum parte a familiei NATO, o familie formată din treizeci de naţiuni şi aproape un miliard de oameni. O familie bazată pe certitudinea că, indiferent de provocările cu care ne confruntăm, ne sprijinim reciproc şi suntem, astfel, mai puternici şi mai în siguranţă”.

Îmi face o deosebită bucurie să mă alătur lui Jens Stoltenberg şi să transmit celor mai noi aliaţi ai noştri sincere mulţumiri pentru decizia şi eforturile de a adera la valorile transatlantice şi un entuziast Bine ai venit în familia trans-atlantică, Republica Macedonia de Nord!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite