EXCLUSIV Lungul drum al banilor de la ANRP până la plaja din Saint-Tropez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător din cadrul Tribunalului de Mare Instanţă din Draguignan, din cadrul Curţii de Apel din Aix-en-Provence (Franţa), a confirmat în acest an un sechestru asigurator pus de procurorii DNA, pe două vile deţinute de milionarul Horia Simu în celebra staţiune Saint-Tropez.

Procedura este una inedită şi a survenit după ce anchetatorii români au adus date magistraţilor francezi potrivit cărora banii folosiţi în achiziţionarea caselor provin din infracţiuni de corupţie. 

Detaliile apar în dosarul în care Simu a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani.  

Cazul are legătură cu o despăgubire ilegală, în valoare de 8.750.000 de euro, făcută în 2011 de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pentru 25 de hectare de teren în Constanţa. Simu este acuzat că i-ar fi dat mită 400.000 de euro fostei şefe a ANRP, Crinuţa Dumitrean, pentru a primi aceste despăgubiri supraevaluate cu 7.715.000 de euro. 

Milionarul este acuzat că a folosit în afacere offshore-ul Rosintaly Management Limited (Cipru), care achiziţionase drepturile litigioase. Potrivit rechizitoriului, după ce a plătit banii pentru mită, dar şi celor care l-au ajutat, Simu ar fi rămas cu 27,5 milioane de lei, circa 6,1 milioane de euro. 

Transfer prin banca elveţiană

Ancheta a scos la iveală că Rosintaly Management Limited avea un cont deschis la banca HSBC din Elveţia, în care au fost încasaţi banii proveniţi din vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea. Primul pas pe care l-ar fi făcut Simu ar fi fost să mute o parte din bani pe firma franceză SCI Allegra – reprezentată la tranzacţie de soţia sa, Raluca Simu. 

Transferul s-a făcut în baza unor contracte de împrumut, despre care procurorii spun că sunt fictive. Allegra fusese înfiinţată pe 20 iunie 2011, cu doar patru zile înainte de data transferului bancar, şi îi avea ca acţionari pe Horia Simu (5 acţiuni) şi Raluca Simu (495 de acţiuni). Procurorii susţin că banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă de vacanţă, în valoare de aproximativ 3.240.000 de euro, situată în sudul Franţei, în staţiunea Saint-Tropez. 

Ulterior, Allegra a ipotecat la bancă această vilă pentru un credit folosit la achiziţionarea altui imobil, care a costat 3,5 milioane de euro. Martorii au declarat că milionarul a stat o perioadă mai mare la Saint-Tropez, iar cheltuielile plătite cu cardul personal au confirmat acest lucru. 

„Apreciem că singurul motiv pentru care inculpatul a cumpărat imobilul de la Saint-Tropez prin intermediul Allegra a fost acela de a ascunde adevărata provenienţă a fondurilor băneşti şi adevăratul proprietar al acestora”, au acuzat procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite