Lulache şi Ursache, nababi la Fondul Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii demişi luna trecută de la conducerea Fondului Proprietatea au fost recompensaţi regeşte. Daniela Lulache, fost director general, Mihai Darie, fost director economic şi Laura Constantin, fost director juridic, înlocuiţi în decembrie 2009 au primit compensaţii de sute de mii de euro.

Şi profesorii ce urmează să fie disponibilizaţi cer salarii compensatorii. Amanunte găşiţi AICI

Demiterea dintr-o funcţie a unei companii de stat pare să fie una dintre cele mai profitabile afaceri pe timp de criză. Bonusurile de performanţă, salariile compensatorii şi indemnizaţiile la zi ridică încasările de la final de mandat la sume de trei, patru ori mai mari decât veniturile anuale obişnuite.

Este cazul Danielei Lulache, fost director general al Fondului Proprietatea, şi a foştilor directori economic şi juridic, Mihai Darie şi Laura Constantin.
Celor trei li s-a alăturat şi fostul preşedinte al comisiei de supraveghere a fondului, Mircea Ursache. Dacă cei trei directori şi-au declarat veniturile, Ursache nu le-a făcut publice.

Demitere de milioane

Câştigul directorului general, Daniela Lulache, în decembrie 2009, la final de mandat la conducerea Fondului Proprietatea, a fost de 1.869.071 lei, adică aproape 450.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere.

Veniturile din 2008, în funcţia de director îi aduseseră Danielei Lulache 447.135 de lei, adică peste 100.000 de euro. Aceasta a explicat pentru „Adevărul" de ce în anul de încheiere a mandatului a câştigat de patru ori mai mult decât în anul precedent: „Aceste sume, de la final de mandat, reprezintă indemnizaţia pe 12 luni în 2009 şi bonusurile de performanţă pe 2008 şi pe 2009, încasate anul trecut. Au mai fost şi sume compensatorii conform cu prevederile contractului de mandat semnat în mai 2008, când s-a instalat conducerea".

Daniela Lulache argumentează că banii primiţi reflectă activitatea echipei conduse de ea timp de un an şi jumătate. „Am preluat fondul cu 100 de milioane de euro în conturi, iar la plecare l-am lăsat cu aproape 500 de milioane de euro", a precizat Lulache.

Ceilalţi doi directori, Mihai Darie şi Laura Constantin, au beneficiat şi ei de binefacerile contractului de mandat. Dacă în 2008, veniturile directorului economic Mihai Darie, provenite din drepturi salariale de la o bancă comercială şi Fondul Proprietatea erau de 265.015 lei, la demitere, acesta a încasat 1.121.204 lei.

La fel şi Laura Constantin. În declaraţia de avere din decembrie 2009 a declarat venituri de 1.008.758 lei, în timp ce încasările din salarii şi indemnizaţii din 2008 erau de 176.230 de lei.

Mircea Ursache, un caz aparte

Preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Fondului Proprietatea, Mircea Ursache a fost mai zgârcit în detalii atunci când a completat declaraţia de avere, atât în timpul mandatului, cât şi la încheierea acestuia. În dreptul veniturilor salariale, Ursache a completat sec: „conform fişei fiscale".

Potrivit regulamentelor, acest lucru contravine legii, fiind obligatorie completarea sumelor primite. Secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a explicat pentru „Adevărul": „Orice demnitar plătit din fonduri publice trebuie să-şi completeze declaraţia de avere conform «Ghidului de completare» de pe pagina de internet a ANI". În ceea ce priveşte eventuale sancţiuni, reprezentanţii ANI nu au exprimat un punct de vedere oficial.

„Noi am fost şocaţi"

Cei care ar trebui să beneficieze de acumulările Fondului Proprietatea sar ca arşi când vine vorba de câştigurile echipei de conducere potrivit criteriilor de performanţă. „În 2008 şi 2009, noi nu am primit dividende, dar directorii au încasat salarii de zeci de mii de euro lunar. Noi am fost şocaţi încă de la început. Să sperăm că va fi un lucru bun schimbarea conducerii", a declarat Giorgios Kosivakis, acţionar al fondului.

Referitor la dividende, Lulache a precizat: „Dividende nu am putut da pentru că nu permite legea". Daniela Lulache şi echipa sa au fost demişi în decembrie 2009, mandatul fiind preluat de o echipă condusă de Ionuţ Popescu.

Ce este Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 ca o soluţie la despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de bunuri de regimul comunist. Principalul acţionar al fondului este Ministerul de Finanţe, cu 61,03%, persoane fizice cu 29,82 % şi persoane juridice cu 9,14%.

Cea mai mare parte a activelor sale provine din pachete de acţiuni primite, prin lege, de la cele mai profitabile companii cu capital de stat. Valoarea administrată de Fondul Proprietatea la finele lui 2009 era de aproape 500 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite