Ludovic Orban, acuzat că cerea şpagă pentru campanie la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni liberali, Ludovic Orban este cercetat pentru că ar fi cerut şpagă 50.000 de euro de la un afacerist. Parlamentarul a anunţat luni că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei.

Candidatul liberal la Primăria Capitalei, Ludovic Orban (52 de ani), a anunţat luni că se retrage din cursa electorală. Politicianul a făcut anunţul după ce a fost pus sub acuzare pentru că ar fi cerut şpagă 50.000 de euro. Din uşa DNA, Orban a anunţat că este cercetat sub control judiciar. Acuzaţiile: folosire a influenţei de lider PNL în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. „Îmi dau demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL. Îmi retrag candidatura la Primăria Capitalei, demisionez din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor”,a  fost prima reacţie a deputatului. El a stat aproape două ore în sediul DNA. „Nu am încasat niciun leu în cadrul acestei campanii în mod ilegal. Niciun alt folos”, a precizat Orban.

Povestea şpăgii

Potrivit procurorilor DNA, pe 1 martie anul acesta, Orban ar fi contactat un om de afaceri, amic cu el, şi i-ar fi cerut sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vară. Surse judiciare au explicat că afaceristul s-a dus la DNA şi a  denunţat solicitarea făcută de parlamentar. Potrivit procurorilor, pe 20 martie, Orban s-ar fi întâlnit din nou cu prietenul său şi i-ar fi cerut 50.000 de euro.

El i-a explicat că avea nevoie de bani, în numerar, pentru a-i da către două persoane cu funcţii de decizie din cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea sa. Orban a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni. „Afaceristul a acceptat să efectueze plata sumei, în considerarea funcţiei de conducere pe care politicanul o deţine în cadrul PNL, dar şi a faptului că acesta putea interveni în domeniile de interes ale afacerilor pe care acesta le avea”, arată anchetatorii.

Obligaţiile impuse

În timpul controlului judiciar, Ludovic Orban are interdicţie să părăsească ţara şi să se apropie sau să comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor. De asemenea, deputatul este obligat să meargă la DNA ori de câte ori este chemat şi să se prezinte la Poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere. În cazul în care Orban încalcă obligaţiile, procurorii DNA pot cere înlocuirea controlului judiciar cu arest la domiciliu sau arest preventiv.

PNL l-a desemnat pe Ludovic Orban candidat la Primăria Capitalei  în 22 februarie, pe baza unor sondaje de opinie. La acea vreme, decizia l-a luat prin surprindere chiar şi pe Orban însuşi, pentru că favorit pentru Bucureşti era Cristian Buşoi.

Potrivit unor surse politice, PNL ar putea să revină la varianta Buşoi. „O să discutăm şi această variantă“, a comentat Vasile Blaga.
„În cel mai scurt timp vom lua în discuţie şi eu şi domnul Blaga la BPN, de mâine, o candidatură pentru Primăria Capitalei. O să facem acest lucru cu cea mai mare decenţă şi discreţie faţă de orice fel de procedură judiciară. Nu ve vom pronunţa pe ce se întâmplă în dosar, aşa că o să vă rog să nu ne întrebaţi. Chiar nu avem cunoştinţă şi chiar nu are vreo importanţă ce este în dosar. Este o procedură în curs. Ludovic Orban o respectă, PNL o respectă, nu avem nici un fel de aplecare să facem circ, nu suntem PSD să ne rupem cămaşa de pe noi atunci când cineva din partea PNL trebuie să renunţe la o candidatură forţat de împrejurări”, a declarat şi  Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.

„Eu l-am iertat demult pe Ludovic Orban, dar Dumnezeu nu-i uită nici pe proşti, nici pe ticăloşi!”, a scris şi Victor Ponta pe pagina sa de Facebook. ;

PNL alege un nou candidat

Liberalii se reunesc marţi, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a stabili noul candidat la Primăria Capitalei. „Nu este niciun fel de probelmă legată de resursa umană din
interiorul PNL“, a spus liderul liberal  Alina Gorghiu, după ce Ludovic Orban a fost pus sub control judiciar.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite