Ludovic Orban, audiat la Parchetul General: Există o plângere împotriva unui procuror. Am refuzat să mă constitui parte vătămată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, acesta declarând la ieşirea de la audiere că i s-a oferit posibilitatea de a se constitui parte vătămată la o plângere depusă împotriva unui procuror.

UPDATE La ieşirea de la Parchetul General, preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că a fost chemat la parchet pentru a i se oferi posibilitatea de a se constitui parte vătămată la o plângere penală depusă împotriva procurorului care a instrumentat dosarul împotriva sa. 

„Există o plângere penală depusă împotriva unui procuror. Mi s-a oferit şansa să mă constitui în parte vătămată. Lucru pe care nu l-am dorit. Dacă aş fi considerat acest lucru aş fi depus această plângere chiar eu, însă în această situaţie, fiind vorba de infracţiunea de represiune nedreaptă nu cred că se poate vorbi cu certitudine de acest lucru”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat cine a depus această plângere, preşedintele PNL a afirmat că „este vorba de un cetăţean, care probabil a urmărit la televizor întreg procesul în care am fost implicat şi a vrut să depună o plângere”.

Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016 de către procurorii DNA, care l-au acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite, concret fiind vorba de suma de 50.000 de euro pe care i-ar fi cerut omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, sub formă de sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale. În martie 2018, Curtea Supremă l-a achitat definitiv în acest dosar.

Liderul PNL s-a referit şi la plângerea penală depusă împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea cu privire la decizia de mutare a ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. „Mi s-a părut că faptele premierului şi ale liderului PSD sunt de natură penală. Evident nu eu sunt cel ce va decide acest lucru, însă consider necesară cercetarea modului în care s-a luat această decizie, modul în care au fost comunicate anumite informaţii. Cred că există temeiuri ca această faptă să aibă elemente constitutive pentru infracţiunea de înaltă trădare. În special când întreaga politică externă a României a fost aruncată în aer pentru interesele personale ale lui Liviu Dragnea”, a firmat acesta.

Ludovic Orban a afirmat şi că îşi asumă integral răspunderea pentru depunerea acestei plângeri penale. „„Sunt un om care îşi asumă integral răspunderea şi riscurile pentru toate demersurile sale. Cum să mă suspecteze pe mine cineva că a trebuit să mă sfătuiască cineva sau să mă împingă înainte să fac o astfel de sesizare. M-am consultat cu prieteni, cu oameni apropiaţi, cu oameni care au pregătire juridică, cu oameni care în multe din elemente chiar ei mi-au sugerat posibila latură penală a unor fapte comise. Dar ei sunt prietenii mei, nu sunt ceea ce încearcă să acrediteze propaganda din jurul lui Dragnea. De fapt nici nu înţeleg panica în care au intrat, reacţia disperată, reacţia agresivă, ameninţările, intimidarea proferată de Dragnea împotiva funcţionarilor publici, împotriva jurnaliştilor, împotriva cetăţenilor. Probabil se simte cu musca pe căciulă”, a detaliat acesta. „Am făcut o sesizare pentru că am simţit o obligaţie morală în acest sens”, a concluzionat acesta.

 

***

"Nu ştiu de ce am fost chemat, dar nu cred că are legătură cu subiectul care vă interesează pe dumneavoastră", a declarat Ludovic Orban, la intrarea în Parchetul General.

Preşedintele PNL a precizat că va da detalii despre audiere la ieşire.

Potrivit Digi24, vizita sa nu are legătură cu plângerea depusă împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD Liviu Dragnea, preşedintele PNL fiind audiat în calitate de martor într-un alt dosar.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus săptămâna trecută o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă, acuzând-o de uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Plângerea îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice informaţiile referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei. Plângerea liderului PNL a ajuns la DIICOT, vineri, după ce Parchetul instanţei supreme şi-a declinat competenţa în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite