Ludovic Orban, audiat la DIICOT în dosarul deschis după plângerea depusă pe numele Vioricăi Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL Ludovic Orban este audiat marţi la DIICOT în dosarul deschis de procurori după plângerea depusă pe numele Vioricăi Dăncilă pentru înaltă trădare. Procurorii au început cercetarea în rem în acest dosar amintit în data de 28 iunie.

Update: „Am dat o declaraţie, am răspuns la toate întrebările la care am putut să răspund. Ar fi culmea să spun ce m-au întrebat, ce am răspuns. (...) Nu intrăm în detalii. Nu am propus o listă de martori. Ceea ce mă interesează pe mine este ca faptele în care s-au derulat evenimentele şi deciziile să fie cercetate. (...) Am dat un răspuns cât se poate de clar, atunci când un clan toxic îşi bate joc de România şi afectează interese fundamentale ale României, nu pot să stau cu mâinile în sân să mă fac că nu văd când sunt afectate interesele României pentru interesele personale ale unui lider politic sau altul”, a declarat Ludovic Orban, la ieşirea din sediul DIICOT.

Lierul PNL a făcut referire şi la cele patru infracţiuni posibile menţionate în plângerea sa, şi anume: uzurparea funcţiei, difuzarea de informaţii cu caracter secret, de prezentare cu rea-credinţă de informaţii inexacte către preşedintele României atunci când se comit fapte care afectează interesele statului şi a patra infracţiune înaltă trădare. 

Referindu-se la prima dintre acestea, şi anume la inracţiunea de uzurpare a funcţiei, Orban a declarat că „în declaraţia publică făcută de domnul Dragnea s-a anunţat că s-a decis mutarea Ambasadei (României de la Tel Aviv la Ierusalim - n.r.). În conformitate cu Constituţia României, şi cu hotărârea CCR nr. 683, s-a stipulat foarte clar care este împărţirea competenţelor constituţionale în materie de politică externă, respectiv că preşedintele conduce politica externă a României şi că Guvernul are mai degrabă un rol tehnic, de execuţie, de punere în practică a deciziilor în materie de politică externă".

Liderul PNL a susţinut că astfel a fost afectată politica externă a României şi demersurile din ultimii 10 ani.

"Toate punţile construite în timp de România, pe parcursul unei strategii de politică externă de 10 ani care au dus la relaţii extrem de solide atât la nivelul Uniunii Europene cât şi la nivelul NATO, cât şi în relaţiile cu Statul Israel cât şi cu o parte dintre ţările arabe, evident că au fost puse sub semnul întrebării, foarte multe punţi au fost afectate de o decizie care nici măcar nu a fost decizie", a precizat Orban.

El a arătat că a răspuns la toate întrebările puse de procuror, pe parcursul a circa o oră şi jumătate de audieri.

***

Ştirea iniţială: Liderul PNL, Ludovic Orban, a ajuns marţi dimineaţă la sediul DIICOT, acolo unde urmează să dea declaraţii în dosarul deschis de procurori după plângerea depusă pe numele premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare.

„Am fost citat de procurorii DIICOT, care au început urmărirea penală in rem pentru cercetarea faptelor şi în mod evident voi comunica toate informaţiile pe care le cunosc legat de subiectul în cauză. Sesizarea mea se referă la posibilitatea comiterii a patru infracţiuni posibile. (...) Eu am fost invitat să dau declaraţie, voi da declaraţie, voi pune la dispoziţia procurorilor informaţiile pe care le cunosc din media, din surse deschise, urmând ca procurorul să efectueze cercetarea conform legii. Sesizarea mea nu se referă la fondul deciziei, ci la modul în care a fost luată decizia, la modul în care Liviu Dragnea şi Vasilica Viorica Dăncilă au acţionat, încălcând prevederi ale Constituţiei şi prevederi ale legilor în vigoare. Nu am nimic contra statului Israel. Această interpretare a fost dată în mod eronat de Liviu Dragnea. Toate informaţiile se bazează pe surse deschise”, a declarat Ludovic Orban citat de Mediafax, înainte de audieri.

Procurorii DIICOT au început, săptămâna trecută, urmărirea penală in rem (pentru faptă-n.r.), în dosarul deschis după ce Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Vioirca Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei din Israel. Faptul că în acest dosar a fost demarată urmărirea penală înseamnă că plângerea depusă de liderul PNL a trecut de controlul de regularitate, că pe baza acesteia se pot demara cercetările, şi în plus, în baza acesteia se vor putea emite acte de urmărire penală, procurorii DIICOT vor putea solicita acte din partea Guvernului sau informări din partea SRI.

Liderul PNL Ludovic Orban spunea a că sesizarea sa nu se referă la problema de fond, ci la faptele comise pe parcursul adoptării acestui memorandum, fapte care ar putea fi infracţiuni.

“Aceste posibile infracţiuni care s-ar fi putut comite prin faptele lor sunt: transmiterea de informaţii cu caracter secret, care nu sunt destinate publicităţii, infracţiune prevăzută în Codul Penal, avem o infracţiune prevăzută în legea răspunderii ministeriale şi anume faptul că doamna Dăncilă a nu a informat preşedintele. Refuzul de a pune la dispoziţia preşedintelui informaţii, mai ales atunci când este vorba de luarea unor decizii care pot să afecteze interesele de stat constituie infracţiune. De asemenea, călcarea în picioare a Constituţiei prin scoaterea completă a preşedintelui din tot spaţiul procedural legat de memorandum poate să îmbrace forma unei infracţiuni care este infracţiunea definită de uzurpare de funcţie”, declara Orban în urmă cu o lună de zile, după depunerea plângerii.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea caracteriza această plângere drept o demenţă şi avertiza procurorii care ar da curs acestei plângeri. „Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu”, declara în urmă cu două saptămâni liderul PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite