Procuror DNA demis după ce a finalizat dosarul Referendumul, în care e anchetat şi Liviu Dragnea. Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Papici a fost demis înainte să trimită dosarul Referendumul în judecată FOTO Mediafax
Lucian Papici a fost demis înainte să trimită dosarul Referendumul în judecată FOTO Mediafax

Procurorul general Tiberiu Niţu a decis încetarea, din data de 2 octombrie, a delegării lui Lucian Papici din funcţia de procuror şef al Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie. Schimbarea vine la doar şapte zile după ce fusese reconfirmat în funcţie de Niţu şi imediat după ce anchetatorul a finalizat dosarul Referendumul, în care este anchetat şi vicepremierul Liviu Dragnea. Şeful DNA, Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a explicat joi, în cadrul emisiunii „Evenimentul Zilei” de la B1TV, că Tiberiu Niţu ar trebui să aibă motive întemeiate pentru schimbarea din funcţii a celor doi procurori.  

„Dacă acum 7 zile, Papici şi Alexandrescu au fost oameni buni, trebuie să ai o motivaţie când îi schimbi”, a completat şeful statului. 

Şeful statului a mai precizat că această acţiune a procurorului general este proba cea mai puternică a intervenţiei politicului. 

„Cineva s-a urcat cu picioruşele pe Niţu, la fel ca şi pe ministrul Cazanciuc”, a mai spus Băsescu.

UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat joi propunerile ministrului Justiţiei de numire a procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Elena Matieşescu şi Ion Alexandru în funcţii de conducere la secţii ale DNA şi va stabili pe 8 octombrie calendarul de avizare a acestora.

UPDATE DNA precizează într-un comunicat de presă că nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii instituţiei motivele pentru care procurorul general Tiberiu Niţu a decis revocarea lui Lucian Papici din functie, apreciind că "nu există motive care să justifice" această decizie. 

De asemenea, în acelaşi comunicat se mai precizează că tot miercuri, la ora 17.00 procurorul general a transmis şi faptul că delegarea Marianei Alexandru în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de Combatere a Corupţiei a încetat cu aceeaşi dată, dar şi că în urmă cu o săptămână, Tiberiu Niţu îi prelungise lui Lucian Papici delegarea în funcţia de conducere cu încă trei luni, la cererea procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi.

"Prin ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de încetare a delegării celor doi procurori din funcţiile de conducere ale Secţiei de combatere a corupţiei, nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivele care au stat la baza acestei dispoziţii. Activitatea profesională a procurorilor şefi, a căror delegare a fost încetată prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a remarcat prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere", se precizează în comunicat.

În locul lui Papici a fost numită Iulia Bendeac, iar ca adjunct al acesteia Viorel Ioan Cerbu.

Demiterile vin la finalizarea cercetărilor în dosarul referendumul

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spune că dosarul în care este cercetat Liviu Dragnea privind suspiciunile de fraudă la referendumul din 2012 a fost finalizat şi i-a fost înaintat pentru verificarea legalităţii soluţiei date de procurorul de caz. Concret, în următoarele zile Lucian Papici, cu acordul şefului direct, Codruţa Kovesi, urma să trimită în judecată dosarul Referendumul, în care a fost pus sub acuzare şi vicepremierul Liviu Dragnea. 

„Urmărirea penală a fost finalizată. Procurorul mi-a prezentat un proiect de soluţie. Urmează să verific legalitatea soluţiei şi să mă pronunţ în perioada imediat următoare. Este vorba de cazul Dragnea", a spus Laura Codruţa Kovesi, citată de Agerpres.

Parchetul General: ministrul Justiţiei a cerut CSM înlocuirea celor doi

Pe de altă parte, procurorul general al României, Tiberiu Niţu a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că demiterile de miercuri după-amiază vin ca urmare a unei propuneri a ministrului Justiţiei. 

"Ca urmare a speculaţiilor lansate în spaţiul public în legătură cu încetarea unor delegări în funcţii de conducere a unor procurori la Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Măsurile dispuse au avut în vedere faptul că ministrul justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie, după cum urmează:

·  doamna Iuliana Bendeac în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei;

·  domnul Viorel Cerbu în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei;

·  doamna Elena Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală;

·  domnul Ion Alexandru în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

S-a urmărit, astfel, asigurarea  continuităţii şi a unei eficienţe manageriale sporite, în perspectiva prezentării candidaţilor propuşi la interviu", se arată în comunicat. 

Ponta: Lui Papici i s-a terminat mandatul

Într-o emisiune televizată, premierul Victor Ponta a declarat că procurorul Lucian Papici a făcut dosare politice.

„Propaganda lui Macovei, nu a fost demis, i s-a terminat mandatul lui Papici. Susţin că Daniel Morar şi Papici au făcut dosare politice. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei. Probail că îl va numi domnul Băsescu (n.r. Curtea Constituţională). Avem 350 de sesizări cu documente trimise la Parchet. Până astăzi nu au terminat cercetările. Ce victimă este Papici? Cum să fie şef dacă şi-a terminat mandatul! Să mai stea procuror simplu, să mai facă şi el un dosar, că şefi din aştia puşi de Băsescu .... Stă si el procuror simplu, că nu l-a născut sef. S-a terminat şi cu dosarul, l-a trimis, pa, la revedere".

Sub comanda lui Papici, ca şef al Secţiei a I-a Penală, au fost instrumentate dosare precum cele ale lui Adrian Năstase, dar şi ale lui Dan Voiculescu, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş.

Cine este Iuliana Bendeac înlocuitoarea lui Papici

Procurorul Iuliana Bendeac este cea care  i-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS-RDS, Ioan Bendei.

Liviu Dragnea şi dosarul Referendumul

Pe 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

După ce procurorii au anunţat că îl cercetează pe Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că el şi toţi membrii BPN şi CExN au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Procurorii DNA anunţau că au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea.

Procurorii anticorupţie precizau că cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite