Lucian Bode, despre cazul poliţiştilor acuzaţi de tortură: Toleranţă zero faţă de astfel de indivizi. Vă rog să fiţi atenţi la ce va urma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bode/ Facebook
Lucian Bode/ Facebook

Ministrul de Interne Lucian Bode a vorbit luni despre cazul celor trei poliţişti arestaţi preventiv săptămâna trecută, fiind acuzaţi de tortură. Unul dintre cei trei este vicepreşedintele unui sindicat din MAI. „Avem toleranţă zero faţă de astfel de activităţi, faţă de astfel de indivizi. Vă rog să fiţi atenţi la ce va urma în zilele următoare”, a precizat ministrul.

„Ce s-a întâmplat la secţia 16 nu face cinste acestor, deocamdată, angajaţi ai Poliţiei Române. Avem toleranţă zero faţă de astfel de activităţi, faţă de astfel de indivizi. Opinia publică a fost oripilată să vadă de ce sunt în stare aşa-zişi poliţişti. Până la urmă, ei au săvârşit aceste fapte purtând uniforma de poliţist. Ce nu s-a observat este faptul că atât pentru situaţia din 2018, cât şi din septembrie 2020, Poliţia Română a sesizat unitatea de parchet competentă. La fel vom sesiza organele penale în fiecare caz şi o să vă rog să fiţi atenţi la ce va urma în zilele următoare, să vă uitaţi cam la ce nivel îmi doresc să se acţioneze în Poliţia Română în astfel de situaţii”, a declarat Bode, luni dimineaţă.

Întrebat despre plângerea făcută în 2019 de către un tânăr, chemat după doi ani la audieri, în cazul aceluiaşi poliţist sindicalist, ministrul de interne a spus că „aici, ştiţi că nu pe mine trebuie să mă întrebaţi”.

„Noi am făcut respectiva sesizare în septembrie, dacă ne referim la ultimul caz, şi după şase luni Parchetul a finalizat cercetările şi a dispus măsurile în consecinţă”.

Pe de altă parte, Lucian Bode a exclus posibilitatea ca aceste cazuri din poliţie să apară din cauza angajărilor din sursă externă şi a admis că „din sistem au plecat foarte mulţi angajaţi. În ultimii cinci ai au plecat aproape 30.000 de angajaţi, ne creează o mare dificultate”.

„Acum cred că este nevoie de o analiză la rece a tuturor disfuncţionalităţilor din sistem”, a mai spus Bode.

Trei agenţi de la Secţia 16 sunt arestaţi preventiv, iar alţi 5 sunt sub control judiciar după ce au agresat doi tineri care le-au reproşat poliţiştilor că nu purtau masca de protecţie în timp ce agenţii făceau controale de rutină în centrul Capitalei.

Vezi şi: Cine este Viorel Şeicaru, lider de sindicat şi unul dintre poliţiştii Secţiei 16 arestaţi pentru tortură

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite