Trustul Intact a pus mâna pe sediul TVR din Primăverii, susţine Lucia Hossu Longin. Claudiu Săftoiu neagă

Trustul
Intact a pus mâna pe sediul TVR din Primăverii, susţine Lucia Hossu Longin. Claudiu Săftoiu neagă

Intrarea pe strada Moliere din cartierul bucureştean Primăverii unde se află unul dintre terenurile TVR FOTO Google Earth

Lucia Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, îl acuză pe preşedintele instituţiei, Claudiu Săftoiu, că ar fi concesionat abuziv sediul televiziunii publice, din strada Moliere (cartierul Primăverii), către trustul Intact, controlat de familia Voiculescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE

Preşedintele TVR Claudiu Săftoiu a negat că sediul TVR din strada Moliere ar fi fost concesionat Trustului Intact. „Nu este adevărat, nimeni nu a concesionat. Pentru aşa ceva este nevoie de hotărâre de guvern. La TVR nu a sosit nicio solicitare de concesionare. Nu ştiu de unde apar astfel de informaţii. Sunt pus în situaţia să mă apăr de ceva care nu s-a întâmplat. Nu am discutat niciodată cu cineva din familia Voiculescu”, a declarat pentru RTV Claudiu Săftoiu.

Lucia Hossu Longin l-a contrazis însă pe preşedintele TVR. „Claudiu Săftoiu nu spune adevărul. Angajaţilor TVR din sediul din Moliere li s-a spus că vine Camelia Voiculescu şi să fie primită. Tot timpul cât a vizitat, Camelia Voiculescu a vorbit numai de concesiune. Poate încă nu s-a concesionat, dar cu preţul unui scandal public am dezamorsat ceea ce este dureros pentru noi toţi”, a declarat Lucia Hossu Longin. 

Reprezentanţii Intact Media Group au dezminţit, de asemenea, că ar fi interesaţi de concesionarea sediului TVR. “Din primele verificări pe care le-am putut face, am descoperit că această aşa zisă informaţie nu poate fi  adevărată, deoarece înstrăinarea, inclusiv prin concesiune, a oricărui bun patrimonial al TVR nu se poate face fără a fi aprobată prin hotărâre de guvern. Mai mult, am descoperit că până şi pretinsa sursă a acestei informaţii, un anumit angajat al televiziunii publice, a dezminţit că ar fi întâlnit-o vreodată pe doamna Camelia Voiculescu şi cu atât mai puţin că ar fi însoţit-o să viziteze vreun sediu al TVR. În cazul în care se va dovedi că o anumită persoană s-a  prezentat drept Camelia Voiculescu, vom întreprinde toate demersurile legale, obligatorii într-o astfel de situaţie”, se arată într-un comunicat al trustului de presă. 


Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui şi directorului general al Televiziunii Române, Lucia Hossu Longin îi cere explicaţii lui Claudiu Săftoiu despre posibila concesionare a sediului TVR, din strada Moliere, fără acordul Consiliului de Administraţie. Potrivit realizatoarei „Memorialului durerii”, beneficiarul concesiunii ar fi trustul de presă Intact, condus de Camelia Voiculescu.

„Camelia Voiculescu a vizitat sediul TVR din Moliere, însoţită de dl. Mihai Enea (n.r. director al Departamentului de Resurse Umane din TVR) şi alte două persoane. Ea a mărturisit că acest teren şi studiourile, Arhiva, Garajul  etc.,  îi sunt concesionate  «din gard în gard». I s-a permis să vizioneze toate clădirile şi chiar a vrut să intre la TVR Cinema (…). Este de o gravitate fără seamăn acest proiect de concesionare, este un jaf la adresa Televiziunii Publice. Consiliul de Administraţie al TVR nu a fost informat cu privire la aceste tratative cu Trustul Intact”, se menţionează în scrisoare adresată lui Claudiu Săftoiu.

Lucia Hossu Longin îl roagă pe preşedintele TVR să stopeze orice încercare de înstrăinare a spaţiilor TVR, iar la proxima întâlnire a Consiliului de Administraţie, să informeze membrii cine a dat voie Cameliei Voiculescu să viziteze şi să prospecteze sediile TVR.

In sediul din str. Moliere a funcţionat TVR în primii ani de la înfiinţare, aici funcţionând un corp de administraţie, o clădire de studiouri, depozite, garaje etc. Terenul aferent este de 12.100 de metri pătraţi, situat în zona de lux a Capitalei, unde metrul pătrat sărea de 5.000 de euro înainte de izbucnirea crizei imobiliare. Valoare totală a terenului se ridică şi în prezent la câteva zeci de milioane de euro.

Afacere cu iz imobiliar

Nu este prima oară când conducerea TVR vrea să înstrăineze sediile şi terenurile televiziunii publice. Anul trecut, grupul de lucru al SRTV, care căuta soluţii pentru redresarea instituţiei, a venit cu o propunere cu iz de afacere imobiliară. Concret, s-a propus vânzarea efectivă a clădirilor şi terenurilor Televiziunii Române din Calea Dorobanţilor şi de pe strada Moliere, iar din banii obţinuţi să se construiască un nou sediu în Pipera.

„Propunerea cea mai logică este ca SRTV să primească finanţarea unui proiect de construire a unui nou telecentru în spaţiul din Pipera, urmând ca spaţiile şi clădirile din Calea Dorobanţi şi din Moliere să fie eliberate după mutarea în noul telecentru. Un astfel de proiect ar putea fi finanţat cu uşurinţă dacă SRTV ar primi în proprietate terenul şi clădirile pe care acum le are în administrare, pentru a putea fi folosite la garantarea unui împrumut umbrelă. Sau, ca variantă, Ministerul Finanţelor ar putea vinde aceste proprietăţi pentru a finanţa proiectul din Pipera, urmând ca până la finalizare SRTV să stea cu chirie în spaţiile actuale”, se menţiona în Hotărârea Consiliului de Administraţie 106, din august 2012.

Fostul preşedinte al TVR, Valentin Nicolau, s-a arătat revoltat de această propunere.  „Nu poate fi decât o afacere imobiliară, altfel nu înţeleg cum se poate propune vânzarea sediilor TVR”, declara Nicolau la vremea respectivă.

Zestrea televiziunii

• Sediul Radiodifuziunii, Str. General Berthelot nr. 60-64, format din trei corpuri şi sala de concerte. Total: 36.000 de metri pătraţi, plus teren de 9.200 metri pătraţi
• Clădire în str. Ştirbei Vodă cu o suprafaţă construită de 35.000 de metri pătraţi
• Sediul TVR, Calea Dorobanţilor, nr. 191, plus teren de 68.102 de metri pătraţi
• Corp administraţie, str. Moliere nr. 2, plus teren de 12.100 metri pătraţi
• Teren de 50.000 metri pătraţi, şoseaua Pipera nr. 63 - 65

 

 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Patronul Intact Media Group, Dan Voiculescu, este acuzat oficial de complicitate la şantaj de către procurorii anticorupţie în dosarul "Scandalul de la Antene". Voiculescu a fost audiat dimineaţă de procurorii DNA în dosarul în care mai sunt cercetaţi fiica acestuia, Camelia, directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, dar şi postul Antena 3, ca persoană juridică.
 
 
Postul de televiziune Antena 3 este urmărit penal, ca persoană juridică, de către procurorii anticorupţie, în dosarul în care Sorin Alexandrescu şi Camelia Voiculescu sunt acuzaţi de şantaj şi complicitate la şantaj împotriva administratorului RCS-RDS. În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi împotriva fostului preşedinte ANAF Şerban Pop.
 
 
Directorul  Antena Group, Sorin Alexandrescu, a depus luni o plângere penală pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS-RDS Ioan Bendei în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Alexandrescu a fost arestat din 31 mai până în 6 iunie, atunci când Tribunalul Bucureşti a decis ca acesta să fie cercetat în libertate.
 
 
Camelia Voiculescu este urmărită penal în dosarul lui Sorin Alexandrescu, pentru complicitate la şantaj. Alături de ea mai este cercetat şi Dan Matiescu, director general al Intact Publishing S.R.L. Fiica lui Voiculescu şi Sorin Alexandrescu s-au prezentat joi la sediul DNA pentru a da declaraţii în dosarul în care directorul Antena TV Group este cercetat pentru că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei.
 
 
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a trimis o scrisoare deschisă membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) în contextul în care Inspecţia Judiciară a CSM face verificări privind „posibila încălcare a independenţei justiţiei, ca urmare a declanşării, de către Trustul INTACT a unei campanii agresive împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar.
 
 
Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, vineri, Inspecţiei Judiciare să facă verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei de trustul Intact, care prin Antena 3 ar fi declanşat o campanie „susţinută, agresivă” împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar şi a unor magistraţi.
 
 
Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) nu exclude posibilitatea ca angajaţii Gărzii Financiare, care au controlat societatea lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL, să transmită unei terţe persoane contractul de asociere cu RCS-RDS, însă nu sunt probe concludente în acest sens, raportul în urma anchetei pe acest subiect fiind transmis DNA.
 
 
Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, posturi TV deţinute de Dan Voiculescu, va fi cercetat în stare de libertate. Aşa a decis joi completul de trei judecători de la Tribunalul Bucureşti, al cărui preşedinte a fost magistratul Elena Burlan. De-a lungul vremii judecătoarea a dat mai multe sentinţe controversate.
 
 
Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru şantaj. El este acuzat că l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze un contract în condiţii impuse de el. Administratorul, care este şi denunţător în dosar, ar fi fost şantajat că dacă nu semnează contractul vor fi publicate în presă acte compromiţătoare despre el.
 
 
Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au motivat decizia de arestare preventivă a şefului Antena Group. Printre altele, aceştia susţin că există indicii temeinice care arată că Sorin Alexandrescu a săvârşit acţiunea de şantaj, profitând de funcţia sa. Joi, magistraţii Tribunalului Bucureşti vor discuta recursul formulat de avocaţii lui Alexandrescu la decizia Judecătoriei de arestare preventivă pentru 29 de zile a acestuia.
 
 
Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost arestat pentru 29 de zile. Alexandrescu este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, societate care deţine şi grupul de televiziuni Digi. Decizia nu este definitivă, însă până la judecarea recursului acesta va sta în arestul Poliţiei Capitalei.
 
 
Şeful Antena Group a dat comandă de un clip publicitar special pentru operaţiunea de şantaj asupra lui Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS. Promo pentru "ancheta jurnalistică" a rulat mai multe zile pe postul TV Antena 1.
 
 
Şantajul exercitat de directorul Antena 1, Sorin Alexandrescu, la adresa directorului RCS-RDS a compromis ceea ce părea o promiţătoare investigaţie de presă: contractul dintre Mitică Dragomir şi RCS-RDS, aparent total defavorabil operatorului de cablu

 

 

   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările