Lovitură pentru românii cu maşini înmatriculate în Bulgaria. Sofia se pregăteşte să schimbe legea rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legislaţie cu dedicaţie pentru românii care îşi înmatriculează maşinile în Bulgaria  FOTO Adevărul
Legislaţie cu dedicaţie pentru românii care îşi înmatriculează maşinile în Bulgaria  FOTO Adevărul

Poliţia rutieră bulgară a propus câteva amendamente la Codul Rutier  prin care speră să pună capăt fenomenului înmatriculării autoturismelor în Bulgaria, care circulă pe drumurile din România. Exodul mare de maşini înmatriculate la vecinii bulgari reprezintă o problemă şi pentru autorităţile din România, însă schimbările de legislaţie rutieră propuse în acest sens  au rămas doar pe hârtie.

Potrivit unui proiect de lege, în cazul în care cumpărătorul unui autoturism nu schimbă actele maşinii, acesta va fi sancţionat cu 75 de euro, iar vehiculul va fi oprit în trafic, scrie publicaţia bulgară „Monitor“.

Un alt articol din proiectul de lege amintit prevede că, în cazurile în care cumpărătorul unei maşini este cetăţean străin fără domiciliu în Bulgaria, numerele de înmatriculare bulgăreşti să fie predate la Poliţia Rutieră, iar noul proprietar să primească plăcuţe provizorii  şi să poată circula cu ele timp de 60 zile înainte să primească numere din ţara sa.

Dacă aceste  amendamentele la Codul Rutier vor fi aprobate, mii de români care conduc autoturisme înmatriculate în Bulgaria vor fi afectaţi. Sunt bulgari care au peste 400 de autoturisme pe numele lor, însă aceste maşini aparţin de fapt unor străini care nu au asigurări de răspundere civilă.

Maşinile înmatriculate în străinătate pot circula în România doar 30 de zile de la înscriere

Exodul mare de maşini româneşti înmatriculate în alte state, în special la vecinii noştri bulgari, reprezintă o mare problemă şi pentru autorităţile din România.

Este şi motivul  pentru care oficialii de la Rutieră au propus de-a lungul timpului mai multe variante de schimbare a legii rutiere în ceea ce priveşte modalitatea de înmatriculare a autoturismelor.

Ultima iniţiativă de acest gen a aparţinut Ministerului Afacerilor care a lansat în dezbare publică- fără a exista însă o aplicabilitate practică în acest sens - un proiect de act normativ care prevede că maşinile înmatriculate în străinătate nu pot circula în România mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state.

Totodată, proiectul mai prevedea şi că, la cererea poliţistului rutier, persoanele care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, au obligaţia de a prezenta, un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul.

Restricţionarea înmatriculării maşinilor în alte state, la stadiul de proiect

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu  amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare.

Totodată, nerespectarea obligaţiei şoferului de a avea asupra sa documentul doveditor al titlului şi traducerea legalizată, pentru autovehiculul înmatriculat în altă ţară, se va pedepsi printr-o amendă din clasa a III-a de sancţiuni contravenţionale, cuprinsă între 450 şi 600 de lei.

În cazul depăşirii termenului de 30 de zile în care o persoană din România conduce un autovehicul înmatriculat în alt stat, în afara excepţiilor enumerate, aceasta va avea de plătit o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, cuprinsă între 675 şi 1.500 de lei.

Tot cu o astfel de amendă, dar şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, va fi pedepsit şi cel care conduce un autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, din cauză că nu a solicitat transcrierea dreptului de proprietate în termenul de 30 de zile de la achiziţie.

Estimările făcute de Poliţia Rutiera arată că în România circulă în jur de 100.000 de maşini cu numere de Bulgaria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite