Lovit de bilet, Băsescu sare pe mogulii media

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele îi acuză pe Patriciu, Vântu şi Voiculescu de influenţarea deciziilor politice prin trusturile lor de presă În plin scandal al "bileţelelor", preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele îi acuză pe Patriciu, Vântu şi Voiculescu de influenţarea deciziilor politice prin trusturile lor de presă

În plin scandal al "bileţelelor", preşedintele Traian Băsescu a ieşit la rampă acuzându-i pe oamenii de afaceri Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi DanVoiculescu că utilizează propriile trusturi media în bătălia politică.

În cadrul unui interviu de o oră acordat postului Radio România Actualităţi (RRA), şeful statului i-a acuzat pe cei trei că urmăresc să "şubrezească acea parte" care îi împiedică să-şi "obţină favorurile economice". Băsescu s-a plâns că "mogulii din media" au declanşat împotriva sa un război mediatic, care are ca scop erodarea imaginii sale. "Dinu Patricu, Sorin Ovidiu Vântu şi domnul Voiculescu utilizează trusturile media în bătălia politică, dar de ce? Ei vor să şubrezească acea parte care îi împiedică să-şi obţină favorurile economice de care au nevoie de la oamenii politici pe care-i controlează", a spus preşedintele României. El a declarat că-l citează "cu plăcere" pe Mircea Dinescu, care a spus că cei care au furat "la început" sunt acum oameni de afaceri "respectabili"şi nu trebuie "să ne războim cu ei". "Acelaşi lucru îl spun şi eu: de ce să ne războim cu ei? Cu o singură condiţie: luaţi mâna de pe controlul politic al ţării", a cerut Traian Băsescu.

"Un zgomot teribil"

Potrivit lui Băsescu, ceea ce doresc acum "mogulii din media" este să aibă un preşedinte care să nu audă, să nu vadă şi să nu spună nimic. "Însă un conflict, fundamental de data aceasta, între mine şi toate partidele, va veni şi se va propaga în condiţiile în care efortul major al tuturor partidelor, efortul major al tuturor mogulilor media, în bună înţelegere cu partidele, este să aibă un preşedinte care să reprezinte cam statuia aceea care îi este dragă mafiei: cu ochii acoperiţi, cu urechile acoperite şi gura acoperită", a declarat şeful statului.

"Eu nu am niciun război cu vreun ziarist", continuă Traian Băsescu. El a apreciat că nu are o relaţie cu presa din cauza celor trei moguli media. Traian Băsescu a insistat asupra faptului că instituţiile statului funcţionează, nu este o situaţie de criză, dar este "un zgomot teribil pe toate canalele media". "Eu cred că deliberat - şi nu sunt naiv când spun <> - se încearcă o construcţie mediatică de genul instabilitate", a susţinut Băsescu. El a recunoscut că relaţia sa cu parlamentul este "alterată", dar a explicat această situaţie prin modul în care a fost primit de Legislativ, la 18 decembrie, când a ţinut discursul de condamnare a comunismului. "Această atmosferă vă asigur că este dependentă de ei, şi nu de mine", a declarat şeful statului.

Băsescu are atitudinea unui om disperat şi încolţit
Dinu Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că, în urma declaraţiilor făcute, denotă a fi "un om disperat şi încolţit, înconjurat de persoane de aceeaşi capacitate intelectuală ca el, care nu face decât să creeze scandal". "Ceea ce remarc eu la Băsescu este că are o atitudine perfect anticapitalistă şi o gândire marxistă. Nu face decât să creeze scandal", a mai afirmat omul de afaceri.

Preşedintele încearcă să atragă atenţia de la alte bileţele ce aveau să apară miercuri
Dan Voiculescu

Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat, ca urmare a acuzelor pe care i le-a adus şeful statului, că îi recomandă acestuia să dea un decret pentru a închide toate televiziunile şi ziarele care nu îi sunt prietene şi să îi aresteze imediat pe mogulii de presă.

Liderul conservator l-a numit pe şeful statului ipocrit şi ridicol, reacţia acestuia de a ataca patronii din mass-media având legătură cu unele informaţii potrivit cărora miercuri urma să apară un al treilea bileţel care dezvăluia traficul de influenţă practicat de preşedinte. Referindu-se la conţinutul bileţelului ce urma să apară, Voiculescu a afirmat că "era vorba de un bilet prin care domnul preşedinte, la intervenţia unui coleg de la Cotroceni, dădea, tot în cadru legal, ordin să se plătească sume mult mai mari decât cele despre care am auzit deja".

Nu am avut niciodată nevoie de favoruri din partea clasei politice; dacă am avut nevoie de ceva, mi-am luat singur
Sorin Ovidiu Vântu

Sorin Ovidiu Vântu a declarat în replică la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu că el nu a avut niciodată nevoie de favoruri din partea clasei politice şi că nu-i este ostil şefului statului. "Eu nu am avut niciodată nevoie de favoruri, ba, din contră, unii dintre oamenii politici au avut nevoie de favorurile mele şi evident că i-am refuzat cu eleganţă. Preşedintele are o părere foarte proastă despre multe personalităţi care activează în cele trei grupuri media. Mi se pare uşor caraghios ca domnul Băsescu să-i acuze pe aceşti domni de manipulări în favoarea mea, deşi majoritatea îl susţine pe preşedinte", a afirmat Sorin Ovidiu Vântu.

Bileţele pentru toate ministerele

Preşedintele Traian Băsescu a oferit, ieri, noi explicaţii pentru biletul în care intervenea la ministrul transporturilor pentru o firmă, spunând că fără demersul său exista riscul ca numeroase societăţi să dea faliment. "Am insistat extraordinar de mult să se găsească o soluţie pentru plata datoriilor către firmele care aveau bani neîncasaţi de la Ministerul Transporturilor. Erau 4.550 de miliarde şi toate - datorii către constructori", a explicat şeful statului. Băsescu a declarat, în interviul acordat la RRA, că a intervenit, în 2005, inclusiv pentru societatea lui Dorin Umbrărescu.

"Era firma lui Umbrărescu, celebrul <> . Avea neîncasate 1.600 de miliarde la 1 ianuarie 2005. Ar fi fost o nebunie să distrugi o asemenea firmă neplătind-o (...) Păi noi ne autodistrugem propriii agenţi economici, privaţi, de stat. Cine intră în relaţie cu statul ar fi trebuit, dacă stăteam pasiv - pentru că era şi teoria asta <> . Aşa ceva nu se poate, nu se poate! Şi vă asigur că m-am implicat", a spus Băsescu. El a mai susţinut că, prin Constituţie şi prin lege, şeful statului este "obligat" să aibă legături cu instituţiile centrale ale statului. "Câte bilete mai găsim? Eu îi asigur că vor găsi în toate ministerele", a declarat preşedintele României. El a spus că şi-a pus rezoluţia şi pe alte documente, care au fost redirecţionate către premier, ministrul de finanţe sau alţi miniştri. "Nu m-am ascuns, nu am făcut intervenţii, nu m-am adresat numai miniştrilor PD, ci m-am adresat şi primului-ministru cu documente, cu rezoluţii, şi ministrului de finanţe, şi ministrului industriilor. Peste tot, peste tot m-am adresat cu acele memorii care au venit la mine şi pe care le-am transmis lor. Sigur, nu am făcut niciun control să văd dacă este vreun memoriu ce aparţine unui om care e anchetat, este prieten cu cineva, nu este prieten", a susţinut şeful statului.

Reacţii

Cătălin Tolontan, redactor-şef "Gazeta Sporturilor":

"Cred într-o reacţie pe două planuri la ceea ce a spus preşedintele: 1. Traian Băsescu greşeşte atunci când vede într-un trust de presă un detaşament de soldaţi aliniaţi, gata să servească intereselor patronatului. "Media" e ceva vag şi uşor de insultat. De fapt, ea înseamnă mii de bărbaţi şi femei care trăiesc din asta şi nu au niciun chef să se prostitueze. L-am auzit de zeci de ori pe preşedinte vorbind despre partea întunecată a presei. Aş vrea să-l aud vorbind şi despre miile de jurnalişti cinstiţi. 2. Traian Băsescu are dreptate atunci când susţine că există grupuri profund deranjate de ceea ce el a izbutit să schimbe în ultimii ani. În anumite cercuri înalte se gândeşte aşa: "Tot noi vom face jocurile!" şi cred că media are datoria de a servi comunitatea. Nu pe patron şi nici pe preşedintele ţării".

Doru Buşcu, director "Cotidianul":

"Preşedintele are iar o criză de furie antimedia, lucru care indică limpede ce lecturi a avut în weekend. Trec peste obsesivele trimiteri la mogulatele Patriciu-Vântu-Voiculescu, fiindcă e şi un unghi inedit în declaraţia preşedintelui. E o aromă de cessez le feu, de tentativă de armistiţiu. Preşedintele l-a citat pe Dinescu şi a construit peste: <> , lucru cu care eu sunt de acord ca evolutie, de ce să ne războim cu ei? Acelaşi lucru îl spun şi eu: de ce să ne războim cu ei? Cu o singura condiţie: luaţi mâna de pe controlul politic al ţării! Cum ar veni, lăsaţi-mă voi, că vă las şi eu. Cred că sfintele idealuri ale Alianţei D.A. stau să plângă". Înainte să devină periculos, interviul e distractiv.

Ion Cristoiu, analist politic:

"Ca în cazul ALRO, în loc să facă o conferinţă de presă şi să răspundă întrebărilor incomode, domnul preşedinte a dat fuga la un post public ştiind că acolo va fi apărat de întrebări stânjenitoare. Ipostaza pe care a vrut să ne-o prezinte e cea de victimă a unei conspiraţii a mogulilor din presă, care moguli l-ar denigra pe domnia sa şi i-ar rupe relaţia privilegiată pe care o are cu poporul român. Toţi preşedinţii şi prim-miniştrii, în momentul în care au început să aibe probleme în privinţa capitalului politic, s-au lansat în teorii ale conspiraţiilor din presă. De unde trag concluzia că domnul Băsescu are o problemă, nu presa".

Cristian Tudor Popescu, director "Gândul":

"Dacă manipularea politică şi propaganda sunt prea insistente, populaţia va refuza să mai urmărească mediul de presă respectiv. Este cea mai puternică modalitate prin care poate fi respinsă politizarea presei".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite