Love Story la puşcărie: cum explică specialiştii idila neobişnuită dintre „Crocodilu“ şi psiholoaga sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Căsătoria dintre interlopul „Crocodilu“ din gruparea Sportivilor şi educatoarea Penitenciarului Rahova, deşi poate ridica semne de întrebare din punctul de vedere al deontologiei profesionale, poate fi un semn de reabilitare a deţinutului, consideră specialiştii din domeniu.

În vreme ce mii de deţinuţi sunt eliberaţi din penitenciare în baza legii recursului compensatoriu, unii dintre cei rămaşi în spatele gratiilor îşi găsesc jumătatea chiar în rândul angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Este şi cazul lui Bogdan Dumitrache, zis „Crocodilu”, un cunoscut interlop din clanul „Sportivilor”, care s-a căsătorit săptămâna trecută, în Penitenciarul Jilava unde fusese mutat, chiar cu fosta sa consilieră psihologică din Penitenciarul Rahova. 

Relaţia dintre cei doi, devenită publică după ce Autoritatea Naţională a Penitenciarelor (ANP) a demarat o anchetă internă cu privire la încălcarea unor norme din codul deonotologic, ridică semne de întrebare şi din perspectiva deontologiei profesionale a specialistei, putând avea repercusiuni negative asupra carierei angajatului ANP. Decizia femeii de a se mărita cu un deţinut, fost pacient, este condamnată de unii dintre colegii de breaslă ai acesteia, în timp ce alţii nu văd neapărat o problemă în gestul psiholoagei.

„Codul deontologic al psihologilor spune că o relaţie terapeut-pacient poate începe după doi ani de la încheierea consultărilor. În cazul de faţă au fost sărite nişte etape, cei doi au considerat că pot forma un cuplu. Este împotriva eticii profesionale, şi în general este contraindicat, să ai relaţii sexuale cu pacienţii. Nu e vorba doar de faptul că reputaţia profesională este afectată, dar ca terapeut pierzi din credibilitate pe viitor, un lucru cu atât mai important cu cât persoana din acest caz lucrează într-un mediu unde conduita etică este importantă. Se încearcă reeducarea unor persoane şi reintegrarea lor în societate şi de aceea este important ca persoanele însărcinate să îi conducă pe acest drum trebuie să fie modele pentru aceştia”, este de părere psihologul Keren Rosner. 

Alte voci din sistem consideră că nu există însă probleme dacă educatoarea a luat decizia de a avea o relaţie cu deţinutul după încheierea relaţiei de consiliere psihologică dintre cei doi. „Spre exemplu, în psihiatrie, pacientului aflat în terapie i se recomandă să nu ia decizii importante pe durata acesteia. În condiţiile în care în acest caz s-au căsătorit după încheierea relaţiei de consiliere, nu văd nicio problemă”, este de părere prof. Ion Dafinoiu, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Băieţii răi, atractivi pentru fetele bune

Relaţia dintre cei doi este cu atât mai surprinzătoare cu cât Bogdan Dumitrache, alias Crocodilu, a fost unul dintre membrii marcanţi ai grupării Sportivilor, recunoscută pentru actele de violenţă comise. În fapt, Crocodilu a fost trimis în spatele gratiilor, fiind condamnant la 7 ani şi jumătate pentru constituire de grup infracţional organizat, odată cu cunoscuţii Nuţu şi Sile Cămătaru atunci când procurorii DIICOT au destructurat mai multe clanuri violente ce acţionau în Capitală. 

„Astfel de cazuri, începerea unei relaţii de iubire cu o persoană cu un astfel de trecut, poate însemna că terapeutul nu a lucrat suficient la propria persoană, la propriile răni din copilărie. Iar aceasta este o problemă cu care ne confruntăm, dezvoltarea personală a celor care ne sunt terapeuţi este foarte superficială. Chiar dacă îndrăgostirea nu poate fi anticipată, cât de mult dăm curs acesteia este o decizie personală”, consideră psihologul Keren Rosner.

Pe de altă parte, psihologii nu exclud posibilitatea ca iubirea dintre cei doi, materializată în căsătorie, să fie un indiciu al unei dorinţe de reabilitare a deţinutului. În fapt, Bogdan Dumitrache şi-a început cariera infracţională după ce a renunţat la o carieră în cadrul MAI, unde a fost sergent la Jandarmerie. „Excluzând posibilitatea ca deţinutul să se fi folosit de abilităţile sale pentru a obţine anumite avantaje în penitenciar, dacă privim latura umană, nicio relaţie de iubire nu poate fi încorsetată de norme şi poate fi un câştig rapid în reintegrarea în societate a deţinutului. 

Profesional, psihologul nu poate suferi o blamare publică dacă relaţia s-a finalizat prin căsătorie. Astfel de «abateri» de la conduita profesională deşi sunt cazuri rare, pot genera o familie frumoasă, pentru că nu toţi deţinuţii sunt irecuperabili, şi poate constitui un indiciu cu privire la dorinţa de reintegrare şi reîntoarcere în societate a deţinutului”, este de părere psihologul Ilie Marinescu.

Reprezentanţii ANP au confirmat marţi deschiderea unei anchete interne în acest caz cu privire la încălcarea codului deontologic al personalului din sistemul administraţiei penitenciarelor ce interzice relaţiile „de afaceri sau de orice altă natură” cu deţinuţii. Aceştia au subliniat că nu există indicii cu privire la vreun conflict de interese în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite