Liviu Vasilescu, fostul şef al Direcţiei de Operaţiuni Speciale, în cărţi pentru şefia Poliţiei Române. Cine se mai află pe lista scurtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condusă în prezent de interimarul Florin Dragnea, după demiterea lui Ioan Buda, pe fondul cazului de la Caracal, Poliţia Română va avea în curând un şef plin. Surse din Ministerul de Interne au dezvăluit că sunt două propuneri pentru prelurea şefiei Inspectoratului General al Poliţiei Române: Liviu Vasilescu, fostul şef al Direcţiei de Operaţiuni Speciale (DOS) şi Bogdan Despescu, cel care a mai fost în fruntea instituţiei.

Premierul Viorica Dăncilă nu a decis deocamdată care dintre cei doi va prelua conducerea, însă aceleaşi surse au explicat că, indiferent de cine va fi ales, celălalt îi va fi adjunct. Alte surse spun că s-a cerut un aviz din partea Corpului Naţional al Poliţiştilor pentru numirea lui Liviu Vasilescu şi s-a dat undă verde, anunţă g4media.ro

Liviu Vasilescu a fost schimbat din funcţia de şef al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei din România, în aprilie 2018, şi mutat la Direcţia de Arme şi Muniţii, după cum a anunţat în premieră G4Media.ro. Potrivit surselor G4Media, Direcţia de Operaţiuni Speciale era una dintre instituţiile-cheie cu care lucra DNA după decizia Curţii Constituţionale, prin care SRI a fost scos din anchetele penale. Sub conducerea lui Vasilescu, Direcţia de Operaţiuni Speciale a funcţionat eficient, fără ca informaţiile despre filajele şi interceptările realizate prin acestă direcţie să ajungă la politicieni, au explicat aceleaşi surse. Miza schimbării conducerii DOS ar fi fost dorinţa lui Liviu Dragnea de a avea control asupra acestei structuri esenţiale din Poliţia Română în relaţia cu DNA.

Bogdan Despescu a mai deţinut funcţia de inspector general al IGPR din decembrie 2015 până în ianuarie 2018, când a fost demis ca urmare a scandalului declanşat de cazul unui poliţist de la Brigada Rutieră a Capitalei, Eugen Stan, acuzat că este pedofil.

Despescu a fost atunci schimbat din funcţie la cererea ministrului de Interne, Carmen Dan, de către premierul interimar Mihai Fifor, după demisia Guvernului Tudose. La scurt timp de la revocarea sa, Despescu a afirmat că deţinea date încă de la finalul anului 2017 despre intenţia lui Carmen Dan de a-l demite, iar incidentul cu proliţistul pedofil a fost o oportunitate speculată şi un veritabil pretext.

Funcţia de şef al Poliţiei Române a rămas vacantă la sfârşitul lunii iulie 2019, după demiterea lui Ioan Buda de către ministrul de Interne de atunci, Nicolae Moga. Motivul a fost legat de modul în care a fost gestionat cazul dispariţiei fetei din Caracal.

„Am propus demiterea şefului Poliţiei Române, care este lângă mine, a prefectului judeţului, care trebuia să colaboreze cu inspectoratul de aici. (…) Trebuie să luăm aceste măsuri, pentru că nu pot eu să mă bag în ancheta procurorului. Ancheta este o anchetă complexă, şi atunci (…) eu nu plec de aici până nu finalizăm ancheta”, a declarat Moga la Caracal.

Ioan Buda l-a completat spunând că a luat act de demiterea sa pentru intervenţia defectuoasă în cazul crimelor de la Caracal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite